請問9月適合種咩花?

tingtong
|
請教呢個時候係適合種植咩呢 我想有花開的,謝謝
anixon
|
tingtong 發表於 18-9-5 01:26
請教呢個時候係適合種植咩呢 我想有花開的,謝謝

薰衣草、菊花…
秋天起涼涼哋,應該好多花都啱。
你鍾意咩類型、顏色?

tingtong
|
anixon 發表於 18-9-5 08:06
薰衣草、菊花…
你鍾意咩類型、顏色?

薰衣草我鍾意呀,但唔知到原來香港都適合,菊花都鍾意,不過想試下種D得意D品種,唔想類似新年嗰啲
請教以上2種,如果而家日頭都好曬,可以長放户外嗎
thxxxxxxxx
tingtong
|
anixon 發表於 18-9-5 08:06
薰衣草、菊花…
你鍾意咩類型、顏色?

你鍾意咩類型、顏色?

白,黄色,其實冇所謂,因為鍾意有花出嘅植物多些,謝謝你分享
anixon
|
tingtong 發表於 18-9-5 09:38
薰衣草我鍾意呀,但唔知到原來香港都適合,菊花都鍾意,不過想試下種D得意D品種,唔想類似新年嗰啲
請教以 ...

我種花的經驗有限,於秋天種過的花就只有薰衣草和菊花,反而春天就有多D種類。

薰衣草都適合香港秋、冬,特別係冬天。

我之前的那棵就捱唔過夏天。

anixon
|
tingtong 發表於 18-9-5 09:43
你鍾意咩類型、顏色?

白,黄色,其實冇所謂,因為鍾意有花出嘅植物多些,謝謝你分享

你鍾意有花出嘅植物多D,我就鍾意有得食嘅植物多D

TinaWu
|
我上年種的乒乓菊在秋天開得好好, 不過渡唔到夏天。
我而家種藍雪花, 靚and 多花, 希望冬天涯到啦
tingtong
|
TinaWu 發表於 18-9-5 14:03
我上年種的乒乓菊在秋天開得好好, 不過渡唔到夏天。
我而家種藍雪花, 靚and 多花, 希望冬天涯到啦 ...

search黎睇下,呢種 好靚喎 我都錘意

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tingtong
|
anixon 發表於 18-9-5 13:40
你鍾意有花出嘅植物多D,我就鍾意有得食嘅植物多D

你啱架,種完有得食,感覺好正