請教照了結構的媽媽們

蔡小姐0712
|
各位媽媽,請問照結構前需要吃飽嗎?仲要注意咩嘢?今日下午3點照,有D緊張,驚Bb唔配合
kmbb519
|
飽肚空肚都得, 不過食完野先去會舒服 d, 驚你等得耐..... 唔駛擔心, 同平時照超聲波一樣架咋, 不過佢會照得詳細好多咁解, 會數哂手指腳指內臟血館之類.....通常好的醫生, 如果有某 d 野照唔到 (通常因為 bb 果陣個位置阻住左睇唔清楚) , 會叫你出去行兩個圈, 大約半小時後返黎再照過, 照哂所有野佢先會放你走o既
kmbb519
|

我同我朋友都係搵羅宇帆照, 我照之前同 bb 講, 你乖 d, 醫生要睇的野你要比佢睇, 唔好遮住..... 結果我照左 25分鐘, 照哂, 到我朋友睇, 佢 bb唔知趴左係度定咩, 跟住出出入入照左 3, 4次, 搞左兩小時, 哈哈..... 但感覺上佢抵 d

同埋呢個醫生幾好, 臨尾果次話某一度爭少少睇得唔清楚, 佢唔想由佢, 叫我朋友再出去行一陣, 再返去照, 要真係睇清楚先放心
ipcs
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-5 10:02
各位媽媽,請問照結構前需要吃飽嗎?仲要注意咩嘢?今日下午3點照,有D緊張,驚Bb唔配合
...

謝喜兒診所都叫我要吃飽,但可能我個早餐已經消化得7788,去到BB伏左喺度照唔到,最後要食包餅,出嚟行行企企,第二轉先照到,仲活躍左。
照4D時都教我照前最好食d甜野等BB活躍d。
蔡小姐0712
|
kmbb519 發表於 18-9-5 11:01
飽肚空肚都得, 不過食完野先去會舒服 d, 驚你等得耐..... 唔駛擔心, 同平時照超聲波一樣架咋, ...

收到,多謝曬吖,希望可以一take 過啦,哈哈
蔡小姐0712
|
kmbb519 發表於 18-9-5 11:06
我同我朋友都係搵羅宇帆照, 我照之前同 bb 講, 你乖 d, 醫生要睇的野你要比佢睇, 唔好遮住..... 結果我照左 ...

你吖B好聽話呀
醫生會唔會講埋性別㗎(emoji)
蔡小姐0712
|
ipcs 發表於 18-9-5 11:07

謝喜兒診所都叫我要吃飽,但可能我個早餐已經消化得7788,去到B ...

咁我要帶定D朱古力或者蛋糕仔去先得,驚阿B唔聽話唔配合(emoji)
醫生會唔會講性別?
ipcs
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-5 11:28
咁我要帶定D朱古力或者蛋糕仔去先得,驚阿B唔聽話唔配合(emoji)
醫生會唔會講性別?
...

會講㗎,不過我12週已經做左Nifty知道了,照結構醫生又再confirm一次。
蔡小姐0712
|
ipcs 發表於 18-9-5 11:30
會講㗎,不過我12週已經做左Nifty知道了,照結構醫生又再confirm一次。

哦哦,多謝你既分享呀
小驚
|
ipcs 發表於 18-9-5 11:07

謝喜兒診所都叫我要吃飽,但可能我個早餐已經消化得7788,去到B ...

原來係咁,我尋日照結構照咗 3 次都唔成功照晒
贊育約咗我下星期返去再照
醫生話雖然 bb 係咁郁,但係佢愈趴愈低
我都有諗係咪因為我肚餓,bb等緊食 tea
kmbb519
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-5 11:27
你吖B好聽話呀
醫生會唔會講埋性別㗎(emoji)

會講姓別架, 不過都係驗血最準

蔡小姐0712
|
小驚 發表於 18-9-5 11:40
醫生話雖然 bb 係咁 ...

你尋日係早上照定下午照呀?
小驚
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-5 11:50
你尋日係早上照定下午照呀?

下午 3 點幾照...
蔡小姐0712
|
小驚 發表於 18-9-5 11:53
下午 3 點幾照...

我係下午3點...要帶定D零食過去先得
小驚
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-5 11:54
我係下午3點...要帶定D零食過去先得

係呀!要帶啲 BB 鐘意食嘅嘢去
即係一食,佢會開心到跳舞嗰啲
蔡小姐0712
|
小驚 發表於 18-9-5 12:00
係呀!要帶啲 BB 鐘意食嘅嘢去
即係一食,佢會開心到跳舞嗰啲

哈哈哈收到
syl_yw
|
小驚 發表於 18-9-5 11:40
醫生話雖然 bb 係咁 ...

我上次贊育照 照左6個鐘 佢好似想趕我走甘 不過我建議私家照多一次穩陣d
小驚
|
syl_yw 發表於 18-9-5 14:14
我上次贊育照 照左6個鐘 佢好似想趕我走甘 不過我建議私家照多一次穩陣d
...

照咗6個鐘咁誇張?
我照到4點幾,佢俾咗第二個期我叫我返去再照。
雖然佢無每個部位都同我解釋,但係個女醫生好好哦,又溫柔無整痛我,又有問必答。
我個 B 太活潑喇,我怕其他醫生無咁溫柔對我...
呢位女醫生都係笑下話:嗯,係有啲bb咁活潑,唔緊要,我地都照多咗嘢,你再出去行下,我地一陣再照啦。
syl_yw
|
小驚 發表於 18-9-5 14:46
照咗6個鐘咁誇張?
我照到4點幾,佢俾咗第二個期我叫我返去再照。
雖然佢無每個部位都同我解釋,但係個女 ...

我朝早去 食完lunch再照 最幣係佢照左6個鐘都係懷疑隻腳有足內翻 但私家一照就照到 我都係女醫生照
小驚
|
syl_yw 發表於 18-9-5 14:56
我朝早去 食完lunch再照 最幣係佢照左6個鐘都係懷疑隻腳有足內翻 但私家一照就照到 我都係女醫生照
...

我尋日見到照結構有兩位,一位係瑪麗顧問級醫生,另一位都係 Senior

其實我喺私家都照過幾次超聲波。
尋日先第一次聽贊育個醫生講我有粒細息肉喺子宮。
呢樣嘢係令我對私家又無信心咗
私家幾次都睇唔到我有,或者佢唔話我知。
我太多問題都係瑪麗嗰邊好緊張咁幫我跟同幫我check.。
反而私家只係同我講:咁你小心啲
好似佢地只係想賺生仔筆錢,唔關嗰筆錢嘅事就唔關佢地事咁。