論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

8/20 有ref no,
8/21 入第一封加快信,8/30入第二封,到現在都未批
仲可以點催?
最近有否jm 入加快信而真係好快批到?
唔知係咪case太多

禁止訪問

大宅

jenniferlam428 發表於 18-9-5 11:17
回覆 Deutsche 的帖子

我唸入加快信的原因有急和非常急,排輕重的,但,咁快又入第二封加快信會不會不太好 ...

我俾原定要來的工人放飛機,臨時甩底

禁止訪問

大宅

回覆樓主

啱啱收到入境處打俾agent要補文件,咁交左文件後仲要等幾耐先批?

水晶宮

Deutsche 發表於 18-9-5 14:18
啱啱收到入境處打俾agent要補文件,咁交左文件後仲要等幾耐先批?

我自己當時就親身去入境處約見當值主仕/職員交加快信。

我自己親身去原因因為真係好急, 想親身講個情況比入境處知, 同埋可以即時知道有乜文件錯漏。

當日去真係有文件要補。好彩我有準備, 即時可以補番, 慳左好多時間。因為我怕如有錯滿, 入境處會寄信比agent, agent再通知我(但唔知agent係咪即時通知我), 拖左好多時間。
天空之城, 快樂之地

洋房

首先你幾時入表先?工人第1次來港工作,你預6-8星期,其他多數少於6星期
加快信係咩?其實下次入表時,一次過交比職員,咁先會快。醫生紙或者社署信等等

同埋你要補交咩文件? 入境處有份check list,跟住執文件唔會失

wcpcelia    發表於 18-9-7 08:37

洋房

回覆 PCCW2319 的帖子

請問是去灣仔入境處嗎?還要補咩文件? 現在批了未?

水晶宮

Babies822 發表於 18-9-14 11:13
回覆 PCCW2319 的帖子

請問是去灣仔入境處嗎?還要補咩文件? 現在批了未?

係去入境處。

我當時職員睇番電腦, 話我

1) 張住址證明唔清晰(佢比埋我睇真係睇唔清晰個幫址),

2) 無暫住證(但我已經比左agent, 可能agent比漏左),因公屋住戶要向房署申請。

3) 已經批左。外傭姐姐做左差不多1年了。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-9-14 11:17
係去入境處。

我當時職員睇番電腦, 話我

請問暫住證,是否有已簽合約,已可遞交房屋署?

水晶宮

jackelineip 發表於 18-9-16 09:36

你去房署問下, 話申請暫住證。 佢地會比張申請表比你(申請人係戶主), 裡面有寫要乜文化及填寫資料。

我呢邊房署好好, 交申請表及要求文件, 即時可以比到我。 其實“暫住證” 係1封房署發出既信。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-9-16 09:49
你去房署問下, 話申請暫住證。 佢地會比張申請表比你(申請人係戶主), 裡面有寫要乜文化及填寫資料。

我呢 ...

謝謝你,等我問房屋署先!

我媽媽剛做完手術,霈要人照顧,家人要返

工,所以剛請了工人,但工人未到,希望請到

個好工人啦!

請問你請緊是印尼工人嗎?

水晶宮

jackelineip 發表於 18-9-16 09:58
謝謝你,等我問房屋署先!

我媽媽剛做完手術,霈要人照顧,家人要返

係呀!係印尼外傭。

如申請人係住公屋, “暫住證”係入境處申請外傭簽證要求文件之一。
天空之城, 快樂之地

子爵府

jackelineip 發表於 18-9-16 09:36

Agent攞左去領事館簽好的合約就可以申請

男爵府

BB防敏心得分享勳章

我個時日日E mail去入境處,一星期左右就批了

別墅

suetfunglui 發表於 18-9-21 11:10

Email address 是什麼?
內容日日一樣?內容大至寫咩?
thx

別墅

suetfunglui 發表於 18-9-21 11:10

我都想知!我11月生啦!現加agent都未比到reference no我(emoji)

別墅

Crystall102 發表於 18-9-21 20:17
我都想知!我11月生啦!現加agent都未比到reference no我(emoji)

me2(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

首頁

尾頁

跳至