抑鬱病

ysy87
|
如有人抑鬱病,成日叫自殺,而且醫生已經證明,仲寫咗半年醫生紙俾佢休假,如果佢又發作要自殺係唔係可以報警,然後送佢入精神病院?
bb2
|
ysy87 發表於 18-9-5 10:19
如有人抑鬱病,成日叫自殺,而且醫生已經證明,仲寫咗半年醫生紙俾佢休假,如果佢又發作要自殺係唔係可以報 ...

係,第一時間報警,之後家屬可簽纸強行送入精神病院
ysy87
|
入青山嗎?
ysy87
|
回覆 bb2 的帖子

家屬可強行簽紙?
jasmineoj
|
ysy87 發表於 18-9-5 11:35
回覆 bb2 的帖子

家屬可強行簽紙?
如果自殺,有張form 填咗就強制入院
ysy87
|
如果用私家醫生轉介,有什麼辦法可以盡快入到精神病院?因為有自殺傾向,家裏沒有人可以二十四小時照顧,就算有人照顧,也沒可能每次看着他去洗手間或者看着佢沖涼
ysy87
|
回覆 jasmineoj 的帖子

但如果只係口講冇做呢,即係口講就成日話要自殺,so far 未行動,但係唔知佢幾時真幾時假,因為精神科醫生真係俾咗半年休假佢,而且證明咗佢係抑鬱,一次過比半年應該相當嚴重
jasmineoj
|
ysy87 發表於 18-9-5 11:47
回覆 jasmineoj 的帖子

但如果只係口講冇做呢,即係口講就成日話要自殺,so far 未行動,但係唔知佢幾時真 ...
我個fd 前排先因為同社工講想自殺而俾人夾入院兩星期
ARS_fans
|
ysy87 發表於 18-9-5 11:34
入青山嗎?

睇下住邊區,得青山同葵涌
ARS_fans
|
ysy87 發表於 18-9-5 11:35
回覆 bb2 的帖子

家屬可強行簽紙?

如有自殘或傷害其他人係可以,但如無呢d傾向就難d,因病人有人權
叮妹
|
jasmineoj 發表於 18-9-5 11:54
我個fd 前排先因為同社工講想自殺而俾人夾入院兩星期

我朋友自殺又被夾入去最少兩星期,入到去似集中營,吾痴都嚇到痴,
ysy87
|
回覆 叮妹 的帖子

咁恐佈?
叮妹
|
ysy87 發表於 18-9-5 20:19
回覆 叮妹 的帖子

咁恐佈?

聽說她最終跳海死左,佢成日話日日系求死
bybewong
|
叮妹 發表於 18-9-5 20:36

好慘。。。
natjosejim
|
So sad
love2talk
|

babyhowie
|
ARS_fans 發表於 18-9-5 13:45

九龍同港島都有e院有精神科病房,
係嚴密監控!
bb2
|

抑鬰病可怕之處就係有自殺傾向
Poyau
|
bb2 發表於 18-9-5 22:34
抑鬰病可怕之處就係有自殺傾向

wendykaka
|
ARS_fans 發表於 18-9-5 13:45
港島東區 E 院有精神科. 搵你住嗰區嘅區議員幫手, 會 快d .