自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

不面交。失策

亦有机会假券
玩具萬歲!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁大額一定要面交

民房

我都中過呢個人的招!
7月6日
我今年9月結婚,7月見到Carousell有得賣$36/張的餅卡,超平,就去問。我想要面交但佢就話佢包郵。之後我Payme俾左錢,仲話寄左會話我知。

7月9日
過左2日我想加多20張,問佢其實係咪未寄,我好有禮貌咁問佢可否再加,佢話可以,即話明天寄,仲叫我12點前覆佢一共要幾多張。
然後我話好擔心寄失呀,想面交,跟住佢話已經寄過好多野俾人,未試過寄失,之後我又Payme佢,佢仲叫我放鬆D。

7月10日
我請對方如果寄出後麻煩話我知,同埋影張相俾我睇,無覆我。

7月11日
我再問寄左未,佢話寄左。

7月14日
我再問其實係咪真係寄左,我話仲未收到好擔心,佢叫我等埋下個星期。

7月?日
我開左幾次信箱+打去郵局+問管理處,都話無收過呢件件!

7月18日
我忍唔住打左電話去問佢 (因Payme我有佢電話),佢接聽果時都呆左一呆,但之後都好正常仲話晚上俾資料我。
到晚上又話夜返,明早先俾資料我。我質疑佢未寄,佢堅持寄左,話叫家人寄的,家人用相機影左相但要過電腦先拎到相。我再問佢確寊咎出的時間地點公文袋顏色,佢都好詳細答我,之後佢話俾多1、2日時間佢去郵局問問。佢話等佢問完郵局先,如果我未收到佢係會退款,咁我見佢話會退款我都安心D。

7月19日
我再問佢有咩進展,佢話剛訓醒 (果時中午12點幾)要晏D覆我,我話我等埋明天,否則退款我再另外買過。

7月20日
佢話郵局覆佢話有類似失件,叫我俾Acc佢,退款俾我,我叫佢Payme我,佢話Payme唔可以用聯名戶口,所以俾唔到錢,我都唔知佢講乜。然後我俾左男友戶口佢。

7月22日
仲未過番數俾我,我話已經等得太耐了,我要派帖了,如果明天再唔退錢我就報警!

7月23日
再問,佢話俾ATM食左張卡,話叫我等到星期三,佢會叫朋友過數俾我。因佢朋友星期三先出糧有錢入俾我。我話點解唔問你家人過數俾我,佢話佢家人去左大陸旅行。話如果有心走我數就唔使同我解釋咁多。我反駁佢,佢就話如果星期三都過唔番錢俾我就唔介意我去報警。

7月25日
我限佢中午12:00過番錢俾我,佢話銀行好多人排梗隊,要多30分鐘,我問佢ATM唔得咩? 佢話ATM機壞左......我同佢倒數,結果佢12:37p.m.入左數俾我,仲有影相做證明....

終於都完結.....搞左差唔多成個月....我耐性都用盡了.....勸各位大銀碼一定一定要面交!!!
我都係第一次在呢度留言,因為見到同路人真係忍唔住

禁止訪問

民房

大家認住[size=1.7em]soso_ko 呢個垃圾賣家
我單嘢就最多幾舊水,但真係唔想其他姊妹中佢伏
比完錢問佢攞電話contact就答非所問,已經feel到伏味

好,我當佢驚死私隱原因唔比電話number,照約好面交地點
但面交當日由朝早開始就人間蒸發,完全contact唔到,喺面交地點企咗半個鐘都唔見人
第二日先話電話壞L咗,黐線 電話壞咗唔可以照出現?? 完全黑人問號

呢條友 [size=1.7em]soso_ko 就算唔係騙子,都係完全毫無責任感
話佢係垃圾賣家絕對係當之無愧!影衰香港社會!

珍珠宮

carolcat0813 發表於 18-9-5 12:54
Hong Kong Carousell

一次不愉快的交易

我自己覺得呢種交易平台,好處係提供多一個二手賣買渠道,但因為冇消費保障,最好都係面交,免爭拗,亦減低風險。

琥珀宮

卓卓 發表於 18-11-20 18:19
我都中過呢個人的招!
7月6日
我今年9月結婚,7月見到Carousell有得賣$36/張的餅卡,超平,就去問。我想要面 ...

Payme呢d有晒身份認證,報警一定跟到,呢d騙徒,其實一味靠拖,搏事主怕麻煩不了了之,若事主堅持追話報警,知道事敗咪退款law !

男爵府

carolcat0813 發表於 18-9-5 18:49
是次為本人第一次於carousell 交易對交易程序不熟識,對於沒有‘make offer’,未能對賣家寫下意見,自己也 ...

除非幾十蚊,如果唔係,呢啲最好面交~

payme會查到戶口號碼個人名!

建議樓主直接報警,搵警察捉人!

男爵府

卓卓 發表於 18-11-20 18:19
我都中過呢個人的招!
7月6日
我今年9月結婚,7月見到Carousell有得賣$36/張的餅卡,超平,就去問。我想要面 ...

有時千祈唔好怕麻煩!

其實呢,餅卡無可能有$36蚊呢個價錢出現,因為員工價都唔止呢個價錢,wedding28都有時有騙徒用$36呃人買!

正常二手價係$38-$40/張...

利申:我都係9月完婚

民房

回覆 朱古力妹妹 的帖子

原來係咁,我就係貪平所以上左當

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sauNG 發表於 18-9-5 19:35
認同,同埋好多買家甩底,所以唔中意嗰度同人交收

甩底就周圍都有
但carousell投訴都唔做野真係好差

首頁

尾頁

跳至