點解你唔生2個?

bybewong
|

好多人見我一個,都話,生多個啦。。。我都只係笑下,心唸,生容易,教呢?生活費呢?病咗我的擔心呢??我都佩服有勇氣生2個以上的人士
3姑6婆
|
回覆 bybewong 的帖子

其實應該好正常,細細個開始已經會咁諗
可能比父母嚇過話"比人推一推你就死,比人撞一你就死"
circle119
|
都是D開埸白說話和溝通話題

別上心

反正意見接受態度照舊、話之佢
yurijm
|
唔使太上心
呢啲話題有時只係開場白
Hea應下就ok
rabu_you
|
bybewong 發表於 18-9-5 13:50
好多人見我一個,都話,生多個啦。。。我都只係笑下,心唸,生容易,教呢?生活費呢?病咗我的擔心呢??我 ...

我都係咁諗
李露眉
|
我都回佢,
你生先...
mysterious22
|
我發現,如果你答"唔生啦",D人就會繼續追問,但如果你答"緣份未到",通常都會收聲
tsung
|
circle119 發表於 18-9-5 14:11
都是D開埸白說話和溝通話題

別上心

認同
吖B
|
mysterious22 發表於 18-9-5 14:16
我發現,如果你答"唔生啦",D人就會繼續追問,但如果你答"緣份未到",通常都會收聲 ...

下次要講緣分沒到
luvkaka
|
回覆 bybewong 的帖子

我都係得一個小朋友, 我冇能力教多個. 錢亦係問題, 我做唔出天生天養, 有咩就叫工人, 話政府我做唔出.
3姑6婆
|
改TOPIC?
岩岩明明講緊搭地鐵企月台邊架
Nancy20090615
|
無野講搵野黎講姐. 生兩个又問點解唔生多个.
triple3
|
3姑6婆 發表於 18-9-5 14:28
改TOPIC?
岩岩明明講緊搭地鐵企月台邊架

唔怪得唔明你答咩啦 咩推一推又盛
ryan_mami
|
好多人見我一個,都話,生多個啦。。。我都只係笑下,心唸,生容易,教呢?生活費呢?病咗我的擔心呢??我 ...

我會話我老公唔鍾意細路,一個已經係極限。
mameme
|
以前我會答 : 好! 一陣返去整!
brindlewin
|
mysterious22 發表於 18-9-5 14:16
我發現,如果你答"唔生啦",D人就會繼續追問,但如果你答"緣份未到",通常都會收聲 ...

啫喱黃
|
不用太上心,不論生左幾多個都總會有有問:點解唔生多個

因為我已經生左三個,呢句說話都已經聽左8年,有D仲攪笑問我:三個都係女,點解唔生個仔。熟既人我會答:你話生就生呀,都係女係咪殺左佢呀。唔熟既我會答:我老公天生外父相呀嘛
momonicnic1107
|
我一仔一女都係會俾人叫我生多個
其實啲人係咪都叫人生,因為又唔係佢湊唔係佢養嘛
babyboy2013
|

使鬼理,自己生一個都夠,人已夠累夠殘了。真係錢多又愛心爆棚咪收養,唔用兩個都要親生。 如果錢又唔係多,愛心又一般真係無謂整多件
Ho_BB
|
不用太上心