在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一個小朋友剛4歲,非常好動,7點就醒,10點前訓,中間郁唔停,前日開學我仲忙左,學校遠,返半日兩個鐘...佢訓醒我又要起身,煮早餐,洗衫晒衫,家務.. 眨下眼又中午,換衫返學,送完返學去買餸,返到屋企兩點幾,準備下晚餐既餸,自已又食少少野,整D野食放學食(返學小朋友好易肚餓) 望下個鐘,唉... 又夠鐘去湊放學,放學公園玩陣,返到屋企5點幾,唔洗坐了,一係去同小朋友沖涼,一係開始整晚餐,食完飯終於可以坐陣了,功課通告等仔訓左慢慢睇,抖陣整下野收衫接衫,咁就9點10點,沖涼,12點前應該訓得著了,明早再重覆。 生完小朋友無坐月,日日如是,本身朋友唔多,佢地又未結婚,有時想搵朋友傾計都唔知可以搵邊個,日日都咁多野做,好累呀,無自由無自已時間無朋友,日日都係湊仔諗三餐做家務,好想放假...4年了身體明顯變差左好多....有無媽媽好似我咁仲有辦法做運動?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bibileung20 發表於 18-9-5 14:23
我一個小朋友剛4歲,非常好動,7點就醒,10點前訓,中間郁唔停,前日開學我仲忙左,學校遠,返半日兩個鐘.. ...

下年如果轉到上晝班, 時間會見駛好多好多.

或者朝早帶埋你個仔去買餸, 去公園, 下晝準備d 餸. 佢去返學時你去做運動, 仔仔放學即刻返屋企沖涼, 煮飯, 食飯, 7:30瞓覺. 可以既話幾日買一次餸, 咁你有時間去做其他野.

我d 仔女分別響7:30同9點前去瞓, 我夜晚/凌晨至踩單車, 咁冇咁好, 但總算減到肥. 呢排病左要停減肥, 開始改一改日頭做少量運動, 夜晚要早瞓, 真係灰爆, 但冇辦法, 病到湊唔到仔仲麻煩.

大宅

bosch 發表於 18-9-6 06:43
下年如果轉到上晝班, 時間會見駛好多好多.

或者朝早帶埋你個仔去買餸, 去公園, 下晝準備d 餸. 佢去返學 ...
你都好忙~仲要湊兩個?我試下你既建議,早上去買餸應該做到

男爵府

我一個小朋友剛4歲,非常好動,7點就醒,10點前訓,中間郁唔停,前日開學我仲忙左,學校遠,返半日兩個鐘.. ...

12時可以有得訓,已經好好了!

大宅

我一湊二冇家人幫手,兩個都讀緊幼稚園,我喺好細時已經教佢哋,媽咪有時要有自己時間,教佢地享受自己玩,要有啲空間畀媽咪休息吓,否則媽咪好容易捱病,呢個係事實,佢地見我病都會心痛,所以我每日都有啲時間睇吓書上吓網,甚至瞓晏覺。

洗衫家務呢啲,我唔會日日做,一星期做四次左右,每日keep住執吓嘢吸吓塵,間屋望落整齊就ok。餸菜我會一次過買兩三日,肉類放冰格,咁就唔需要日日花時間去買。一個禮拜有兩日出街食,畀自己休息吓。有時煮啲可以食兩餐嘅餸,例如鹵水嘢,關東煮之類,或者多啲用焗爐,簡單好多,營養均衡就得。

我湊一個時都好攰,但經過6年全職媽咪生活,我已經揾到自己個節奏,而家好享受,我仲有時間進修。你都要放鬆啲!

男爵府

麻辣媽咪 發表於 18-9-24 00:20
我一湊二冇家人幫手,兩個都讀緊幼稚園,我喺好細時已經教佢哋,媽咪有時要有自己時間,教佢地享受自己玩 ...

用焗爐整咩餸呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Handsomewoman 發表於 18-9-25 18:11
用焗爐整咩餸呀?

好多呀... 我都係成日用焗爐, 不過要預好d 時間.

焗雞, 豬, 意粉類等. 早一日醃好隻雞, 第二日隊隻雞入焗爐焗一個鐘. 灁條麵都係, 3個字炒好d 料, 另外個半個鐘去焗. 網上有好多食譜.

大宅

Handsomewoman 發表於 18-9-25 18:11
用焗爐整咩餸呀?
最簡單就焗雞翼,如果焗爐夠大就焗多啲,食唔晒雪起佢,隔日食仲入味。菇同瓜都可以焗,加蒜粒同牛油落少少鹽,用錫紙包住焗,好好味㗎,又唔需要洗鑊。三文魚都好適合焗。蒸同焗都係又簡單又保留原味嘅煮法!

wcpcelia    發表於 18-9-28 14:44

男爵府

麻辣媽咪 發表於 18-9-26 17:55
最簡單就焗雞翼,如果焗爐夠大就焗多啲,食唔晒雪起佢,隔日食仲入味。菇同瓜都可以焗,加蒜粒同牛油落少少 ...

男爵府

bosch 發表於 18-9-25 23:53
好多呀... 我都係成日用焗爐, 不過要預好d 時間.

大宅

我仲慘,一個n,一個K,日日忙到嘔

男爵府

麻辣媽咪 發表於 18-9-24 00:20
我一湊二冇家人幫手,兩個都讀緊幼稚園,我喺好細時已經教佢哋,媽咪有時要有自己時間,教佢地享受自己玩 ...

你係我偶像,我幾時先可以好似你咁?
我兩個仔女K1 & 5m,5m要照顧就一定啦,K1呢個又勁痴身,我去廁所都要跟到實,細果個又未識得陪大果個玩,大既又要呷細既醋

男爵府

麻辣媽咪 發表於 18-9-26 17:55
最簡單就焗雞翼,如果焗爐夠大就焗多啲,食唔晒雪起佢,隔日食仲入味。菇同瓜都可以焗,加蒜粒同牛油落少少 ...

好方法

大宅

EudyptulaMinor 發表於 18-10-2 11:28
你係我偶像,我幾時先可以好似你咁?
我兩個仔女K1 & 5m,5m要照顧就一定啦,K1呢個又勁痴身, ...
我初頭都好唔掂,湊一個嗰時辛苦過湊兩個好多。
一定要自細教佢地獨立,要幫手做嘢,我仔3歲會幫手洗米菜洗摺衫掃地,咁梗係半玩半認真,我仲要執手尾,不過唔緊要,一定要佢習慣幫手,個家人人有份,人人都要付出,慢慢會愈做愈好。
宜家朝早兩個小朋友自己換校服,自己食早餐,自己執書包同茶點袋,細嗰個會有少少甩漏,幫一幫佢冇問題,大嗰個完全可以自己搞掂。
我覺得佢哋好勁,你啲小朋友都得㗎!

男爵府

麻辣媽咪 發表於 18-11-14 11:24
我初頭都好唔掂,湊一個嗰時辛苦過湊兩個好多。
一定要自細教佢地獨立,要幫手做嘢,我仔3歲會幫手洗米菜洗 ...

男爵府

回覆樓主

我記碌左一下我的日常生活
星期一至五:
7.30 叫個女起身返學,再摷醒細仔起身食奶
呢個時候老公負責陪個女刷牙食早餐,我搞掂個仔就得
8.15 出門口去返學啦
9.20 買完餸返屋企
先同細b玩下,之後幫佢沖涼,順利的話
10.30 食早餐、洗衫晾衫燙衫、拖地抹playmat、整糊仔、準備午餐
11.30 細b食糊仔
12.00 接放學
12.45(最遲13.00)大b食lunch,細b食奶
我用9秒9食飽再洗碗
14.00 做功課之後大b沖涼
16.00 通常大b都玩到呢個時候瞓晏覺(好彩的話大細b都瞓)
準備晚飯、家務、check大b學校通告之類,me time睇下電視(如果兩個都瞓左又有時間的話)
17.30 細b又食奶-> 再玩,大b醒左又係玩
18.30 煮飯
19.30 老公返黎,食飯
我又9秒9食完就去洗碗
20.30 天氣好就兩大兩細一齊落街散步
如果冇落街就準備下聽日午餐、晚餐同細b糊仔
有時就整下啫哩
21.30 細b食奶,大b準備瞓覺
22.00 氹大b瞓覺
24.00 我自由啦,不過我都眼瞓啦
奶樽留俾老公洗

男爵府

我好想放假時就帶埋大b去街,細b留俾老公 運動就係去屋企抱住大b當舉重,陪大b又跑又跳,或者散步時同大b去公園陪佢跑上跑落

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-11-15 18:22
我記碌左一下我的日常生活
星期一至五:
7.30 叫個女起身返學,再摷醒細仔起身食奶

Super mom

男爵府

回覆樓主:

我係輕鬆既ftm,
8:30梳洗,食早餐,收衫,摺衫,煲水
8:45:呀女起身,開枝奶比佢,我就用5分鐘快快手拖地
9:00洗晒d碗,奶樽,就陪呀女玩(睇書,畫畫,Lego)
11:30煮飯,
12:00開飯
12:30洗完碗大家休息下
帶呀女去公園放電
2:00回家幫呀女沖涼,呀女午睡
2:30私人時間(做運動,fu mask, 上網)
3:30呀女起身,煮下午茶比佢(蒸包,切生果,煮麵),洗碗
4:00陪玩...
5:30煮飯,自己沖涼
6:30開飯,洗碗,開機洗衫
7:00全家帶呀女去玩(family time),如果唔出,就係屋企整下甜品
9:30回家,晾衫,開奶比呀女,氹佢訓教。
10:00私人時間(處理帳單,淘寶,抹屋)
1,2點先訓著

我1星期買1次餸,
3個月買1次日用品,
1年淘一次衫褲鞋襪
平時盡情陪仔女

首頁

尾頁

跳至