食蕃茄會黃?

mamamoney
|
有無媽媽會覺得BB食得多紅蘿蔔、南瓜、甚至蕃茄,手板或腳板會黃?
之前聽媽媽講食得多紅蘿蔔、南瓜會黃,媽媽自己都試過,隻手板超黃...

到自己BB,我都避免俾佢食太多呢兩隻食物,不過唔知係咪成日食蕃茄... 近排發現隻腳板好黃...

JM們嘅小朋友有無類似情況?
RubyYu07
|
我之前睇過新聞,有bb餐餐食小米粥,結果真係發黃。我覺得任何嘢都要適量,唔可以日日,餐餐食
我要做媽媽
|
其實我覺得咩都要適量,你咪俾佢經常咁食系唔會架
haha748494
|
只要唔過量,飲食均衡就OK喇。
VCBB小天使
|
RubyYu07 發表於 18-9-5 16:12
我之前睇過新聞,有bb餐餐食小米粥,結果真係發黃。我覺得任何嘢都要適量,唔可以日日,餐餐食
...

babynetnet
|
唔好講BB!有一期我成日食迷你甘筍,面色都黃左……
sakurawings85
|
會ga,我仔好鑲鐘意食南瓜,有段時間成個人都好黃,問過兒科醫生,話呢種黃唔影響健康,但如果你介意bb 皮膚黃咪食少d
mamamoney
|
babynetnet 發表於 18-9-7 23:47

面色都黃咁明顯

mamamoney
|
RubyYu07 發表於 18-9-5 16:12
...

小米粥有咩成份令佢發黃?
mamamoney
|
sakurawings85 發表於 18-9-8 06:43
會ga,我仔好鑲鐘意食南瓜,有段時間成個人都好黃,問過兒科醫生,話呢種黃唔影響健康,但如果你介意bb 皮 ...

成個人黃?我以為只會手手腳腳黃⋯
RubyYu07
|
babynetnet 發表於 18-9-7 23:47

睇來真係有可能。胡蘿蔔都係,長期食都會黃
RubyYu07
|
mamamoney 發表於 18-9-8 10:17
小米粥有咩成份令佢發黃?

我諗係小米本色顏色啩!?
hamsterma
|
mamamoney 發表於 18-9-5 15:34
有無媽媽會覺得BB食得多紅蘿蔔、南瓜、甚至蕃茄,手板或腳板會黃?
之前聽媽媽講食得多紅蘿蔔、南瓜會黃, ...

每樣嘢都唔好連續食
bchuma
|

應該唔會,我寶寶都鍾意食蘿蔔,南瓜,番茄。無出現你講嘅情況
sammiso
|
未遇到咁嘅情況,試下隔段時間再食同一樣嘢。
bchuma
|

有呢種說法?我第一次聽。可能長期食就會吧