8歲小朋友蛀牙

eueu123
|
我女8歲,牙科保健話佢4隻大牙蛀咗,都算嚴重,要補牙,但佢每次都唔合作,勁喊又唔肯擘大個口,去咗幾次都攪唔掂,醫生話一係去私家全身麻醉幫佢補,話排政府要排1,2年,但我唔想等咁耐,驚會蛀得更嚴重,有冇jm試過麻醉補牙?貴嘛?大約幾錢?
Birzzle
|
全麻一定貴㗎,要過萬(齋麻醉費)
Poyau
|
Birzzle 發表於 18-9-5 16:38

eueu123
|
Birzzle 發表於 18-9-5 16:38

嘩,都好貴,但係喺邊可以做
eueu123
|
有冇jm可以介紹睇邊個牙醫好?
jody~
|
蛀到要杜牙根嗎?
parrot1208
|
全麻一, 二萬落樓
eueu123
|
jody~ 發表於 18-9-6 09:48
蛀到要杜牙根嗎?

因為我女勁喊,唔肯開口,所以醫生只睇到有蛀,但需唔需要杜牙根暫時未睇到
xyz_yy
|
eueu123 發表於 18-9-5 16:16
我女8歲,牙科保健話佢4隻大牙蛀咗,都算嚴重,要補牙,但佢每次都唔合作,勁喊又唔肯擘大個口,去咗幾次都 ...
試下氹吓個女..比D帶假牙既相佢睇..
我都有嚇我囡..因佢有見過婆婆拎假牙出黎..佢都怕無晒D牙..
所以佢睇牙E好合作, 又會自己刷牙..牙保第一次檢查一隻都無蛀.
catfy
|
唔好一次過補曬,分2次得唔得!8歲正常同佢講下都可以。當然驚就肯定
jody~
|
eueu123 發表於 18-9-6 09:49
因為我女勁喊,唔肯開口,所以醫生只睇到有蛀,但需唔需要杜牙根暫時未睇到
...

牙保果啲無咩耐性,我都試過,我女6歲果時有1隻大牙蛀左,要杜牙根,我女都唔係好合作,牙保果個人仲勁鬧佢,佢就越黎越癲(emoji)(emoji)最後攪左個幾鐘先攪掂,完全係好差既經歷,講起佢都驚。
建議你帶佢私家牙醫度睇下先,果啲有心機啲,我細仔4歲已經有8隻蛀牙,我果邊個醫生好好人,好有心機氹,佢有6隻大牙蛀,不過牙醫只肯每次幫佢補一只,到第二次去,我仔以經叫我出面等佢,唔使企係度...
eueu123
|
xyz_yy 發表於 18-9-6 09:56
試下氹吓個女..比D帶假牙既相佢睇..
我都有嚇我囡..因佢有見過婆婆拎假牙出黎..佢都怕無晒D牙..
所以佢睇牙 ...

我用盡方法都唔得
eueu123
|
jody~ 發表於 18-9-6 10:00
牙保果啲無咩耐性,我都試過,我女6歲果時有1隻大牙蛀左,要杜牙根,我女都唔係好合作,牙保果個人仲勁鬧 ...

就係啲姑娘好惡,嚇親佢,你可以比牙醫資料我嘛?
eueu123
|
catfy 發表於 18-9-6 09:59
唔好一次過補曬,分2次得唔得!8歲正常同佢講下都可以。當然驚就肯定

但佢連檢查都做唔到
aaaiqc
|
我女睇兒童齒科,尖沙咀,張婉X
eueu123
|
aaaiqc 發表於 18-9-6 10:14

價錢貴嘛?
aaaiqc
|
eueu123 發表於 18-9-6 10:16
價錢貴嘛?

一定比普通牙科貴,我唔記得檢查補牙嗰啲幾錢,你可打上去問問,淨記得請麻煩師大約9千幾

個醫生好溫柔的,亦會細細聲同小朋友講野
eueu123
|
aaaiqc 發表於 18-9-6 10:42
一定比普通牙科貴,我唔記得檢查補牙嗰啲幾錢,你可打上去問問,淨記得請麻煩師大約9千幾

個醫生好溫柔的 ...

好呀,唔該你
birdbird
|

你有冇試過比你女睇住你被牙醫檢查牙齒?

我仔4、5歲第一次睇牙,佢係先睇我牙檢, 然後才到佢, 可能因為咁, 佢覺得牙檢要坐定定, mart 大口, 唔會郁來郁去。
之後在牙科保健要剝牙 (10歲), 佢都ok.

8歲女仔會明白道理, 你再同阿女傾下。個人認為唔好亦唔需要全身麻醉補牙。
walterbb
|
aaaiqc 發表於 18-9-6 10:14

我個仔都睇呢個,麻醉(聞氣訓著果隻)收7500,其他另計