囡囡返k1

Piglet1228
|
但係返學就喊到豬頭咁,心痛又担心
cherrieloy
|
Piglet1228 發表於 18-9-5 16:38
但係返學就喊到豬頭咁,心痛又担心

初初返學係咁架啦,過一排好啲架啦
李露眉
|
成長必經階段..
應該入到去,就唔喊..

我女當年喊左一個月..
我無心痛..我覺得好搞笑.
leungszeon
|
喊係正常既,唔需要擔心

當時我仔仔好叻,喊一兩日就沒喊

最厲害果個大喊包,喊到K3都仲喊.....
Piglet1228
|
leungszeon 發表於 18-9-5 17:22
喊係正常既,唔需要擔心

當時我仔仔好叻,喊一兩日就沒喊

咁真係叻豬。
但係喊咁多,會喉沙,傷喉嚨
spikenard
|
李露眉 發表於 18-9-5 17:17
成長必經階段..
應該入到去,就唔喊..

我嗰個喊左3個月,初初喊到放係學校門口,佢爬番出嚟逃走,我都覺得好搞笑
李露眉
|
spikenard 發表於 18-9-5 17:23
我嗰個喊左3個月,初初喊到放係學校門口,佢爬番出嚟逃走,我都覺得好搞笑
...

我女喊到全層都聽到
cinda72.
|
必經階段
過多個星期就慣架啦
chiliwu
|
回覆 Piglet1228 的帖子

喊多幾日就唔喊, 佢見你越著緊, 佢越喊得勁, 老師有辦法安撫佢, 放心!
我仔返K1時, 第一日我陪佢, 扭到不得了;第二日由爸爸陪, 乖到不得了
日本成
|
我自己果陣喊足兩個月,日日喊足全程 無停過,有次比人趕出課室走咗隔離班敲門 搵表妹一齊上堂,之後就轉咗班,之後就無喊 仲好開心
waiiwaii0611
|
我仔喊左兩個月 放心,識到朋友之後就冇事
竇漪房
|
我嗰個見到套校服要換就喊,好艱難地換好之後,由出屋企門口抱到入課室再交俾老師抱
寶寶心好累!
yy1012
|
我嗰個k1時喊咗3個幾月呀,第一日就喊到老師叫我早啲接佢走,又試過喊到要兩個老師夾手夾腳抬佢入學校,必經階段,之後就日日開開心心跑入學校啦

今年都小一喇,放手,要對老師有信心
cattz288
|
表妹好叻! 返n班都無喊! 可能預早一年陪表姐返學! 熟左地頭
Poyau
|
不用太擔心
mln
|
我大女初初頭一個星期好鐘意返學, 好開心。 點知第二個星期就話唔想返學, 想留係屋企, 去到學校就哭,唔比我走。 最後問先知係為柯尿, 尿急唔敢同老師講, 死忍, 一見我接佢放學就哭住話要去廁所。 之後我同老師講原因之後, 老師定時比佢廁所, 雖然有排洗, 但佢唔急都唔去。 最後又好鐘意返學了!
小平媽媽
|
大細當年從沒有哭過,第1次見老師已經自己玩,細女可能太愛護了,哭到成間幼稚園都聽到,仲要返左5日學就發燒 係無鼻水無咳剩燒,唔知係唔係緊張呢,每日見到人都話媽媽放佢係學校去買餸,唔接佢 (只係返2小時學)
Piglet1228
|
竇漪房 發表於 18-9-5 23:16
我嗰個見到套校服要換就喊,好艱難地換好之後,由出屋企門口抱到入課室再交俾老師抱
寶寶心好累!
...

我囡好奇怪,佢朝早就話要書包,又肯著校服,又唔似唔鍾意返學。小朋友d心態真係難明,唔知咩玩法
tsung
|
Piglet1228 發表於 18-9-5 17:23
咁真係叻豬。
但係喊咁多,會喉沙,傷喉嚨

好快會適應的
liuliu
|
實情係小朋友唔見父母後10分鐘內已經收聲,所以大人唔好諗太多