鐵丸

fanny2014
|
今天睇政府診所(上次話我貧血),驗血報告血色素得9(正常系12.幾),醫生開鐵丸比我食早,晚各1粒,但今日剛M到,吾記得問醫生黎M期間食得嗎?因政府無得打番去問,有無人知可以食得嗎?
叮妹
|
我照食、
bosch
|
fanny2014 發表於 18-9-5 20:42
今天睇政府診所(上次話我貧血),驗血報告血色素得9(正常系12.幾),醫生開鐵丸比我食早,晚各1粒,但今日剛M ...

我照食. 如果唔食得佢地自然主動同講架啦.

題外話, 你食鐵丸後d m 有冇遲左? 我未食前黎得密, 而家去番28左右一次.

天上的星
|
m到更加要食啦,流失咁多血
fanny2014
|
bosch 發表於 18-9-5 21:25
我照食. 如果唔食得佢地自然主動同講架啦.

題外話, 你食鐵丸後d m 有冇遲左? 我未食前黎得密, 而家去 ...

吾清楚呀。因為今日睇完醫生,轉頭就M到。
吖B
|
今天睇政府診所(上次話我貧血),驗血報告血色素得9(正常系12.幾),醫生開鐵丸比我食早,晚各1粒,但今日剛M ...

要食
Jolly
|

照食得喇。食左poop會變黑色,唔駛驚,正常反應。
食完醫生比嘅,可以考慮下再驗一次血色素,升番上正常的話即是你係缺鉄性貧血。咁去iherb入隻平靚正鉄丸長期食都得。
fanny2014
|
Jolly 發表於 18-9-5 21:37
照食得喇。食左poop會變黑色,唔駛驚,正常反應。
食完醫生比嘅,可以考慮下再驗一次血色素,升番上正常的 ...

長期食鐵丸,可以嗎?醫生話吃完之後再驗血,如果正常就停,不需要長期食的。
wan_sosin
|
照食啦!9唔算好低,食返多些營養高的食物,加上足夠休息,應該唔難上返正常。
我而家得7.X, 如我上返9-10醫生已當我正常。
fanny2014
|
wan_sosin 發表於 18-9-5 21:41
照食啦!9唔算好低,食返多些營養高的食物,加上足夠休息,應該唔難上返正常。
我而家得7.X, 如我上返9-10 ...

你得7.幾,黎M的時候經血多吾多?醫生話我可能經血多(有陣時有血塊),要食止血丸(黎M頭幾兩日食),可能系咁引至貪血。
豬米米
|
聽朋友做姑娘嘅講,食鐵丸會便秘
fanny2014
|
豬米米 發表於 18-9-5 21:47

系呀,所以醫生叫食多啲菜喎。
bosch
|
fanny2014 發表於 18-9-5 21:36
吾清楚呀。因為今日睇完醫生,轉頭就M到。

thanks~

希望你食完鐵丸後可以正常番.

wan_sosin
|
fanny2014 發表於 18-9-5 21:47
你得7.幾,黎M的時候經血多吾多?醫生話我可能經血多(有陣時有血塊),要食止血丸(黎M頭幾兩日食),可能系 ...

我已身體差到停經,加上BMI太低。

如果原因可能是經血太多,建議穩陣check埋婦科。處理好源頭身體才會好。
Jolly
|
fanny2014 發表於 18-9-5 21:41
長期食鐵丸,可以嗎?醫生話吃完之後再驗血,如果正常就停,不需要長期食的。
...

正常左可以停。可能會低番。
繼續係低你都要邊食邊留意下原因係乜。明嗎?

fanny2014
|
Jolly 發表於 18-9-5 22:00

正常左可以停。可能會低番。

Thx
DonnieBB
|
豬米米 發表於 18-9-5 21:47

醫生話依家鐵丸配方唔同, 唔會便秘, 我都食過一排, 暢通無阻
umama
|
題外話:食左鐵丸,便便會深色(深綠)