張超雄「跪低」入市買樓!

puzzledmama
|
剛剛看到財經台樓市節目訪問南亞之父張超雄,聽到他說租了二十多年樓住,今年终於要「跪低」,要「認輸」,因為要接受現實買樓,否則積蓄會被高租金蠶食,又臨近退休,冇樓會很徬徨,又話感激銀行容許他做二十年按揭供樓!
唉,做議員,都未必有理財智慧。張話唔想退休後乜都冇!租二十多年樓,真係可以供滿一個單位了!
tictactoe
|
臨近退休都做到二十年按揭, 要不要查下佢?
lovelybaby2015
|
tictactoe 發表於 18-9-5 22:17

可能佢好多cash
Poyau
|
希望唔係明燈
Cara2006
|
puzzledmama 發表於 18-9-5 22:12
剛剛看到財經台樓市節目訪問南亞之父張超雄,聽到他說租了二十多年樓住,今年终於要「跪低」,要「認輸」, ...

但樓市又回軟,算唔算黑仔呢。

tszchungmama
|

話晒都係南亞之父, 梗有計既
MKma
|
可能做咗摸頂明燈!
其實佢咁鍾意幫班南亞人,不如移民去南亞,同佢班米飯班主相親相愛囉!
littlesister
|

呢d叫唔叫特事特辦?有口話人冇口話自己
Ah_Mi
|
他在理大有正職,租屋有津貼,他擔心日後退休後失去薪金無法上會才買樓!
Fishqqma
|
有租屋津貼咁又梗係租樓啦
Protea
|

佢61歲, 廿年按揭咪即81。 正常係咪做到70? 不過或者佢有人做擔保。
nanananana
|
這不叫跪低吧⋯⋯
只是佢鄰近退休,沒有房屋津貼先買樓⋯
blackberry
|
littlesister 發表於 18-9-5 22:50
呢d叫唔叫特事特辦?有口話人冇口話自己

參佢一本
|
Protea 發表於 18-9-5 22:59
佢61歲, 廿年按揭咪即81。 正常係咪做到70? 不過或者佢有人做擔保。

可能大把現金,不用做按揭。
peaceful~
|
nanananana 發表於 18-9-5 23:03
這不叫跪低吧⋯⋯
只是佢鄰近退休,沒有房屋津貼先買樓⋯

世事都俾你參透
mandy952
|
puzzledmama 發表於 18-9-5 22:12
剛剛看到財經台樓市節目訪問南亞之父張超雄,聽到他說租了二十多年樓住,今年终於要「跪低」,要「認輸」, ...

覺得佢直情冇智慧
Sumyeema1
|
Ah_Mi 發表於 18-9-5 22:52
他在理大有正職,租屋有津貼,他擔心日後退休後失去薪金無法上會才買樓! ...

租屋津貼有冇年限?

公務員好似有10年。
Sumyeema1
|
Fishqqma 發表於 18-9-5 22:54
有租屋津貼咁又梗係租樓啦

佢租樓20年,由1997租到依家,樓市已幾許風雨。
Miulo
|
咁多南亞仔,叫佢哋養佢啦,再搬埋去深水埗南亞村住咪得囉,使鬼買楼咩。
jellomama
|
回覆 puzzledmama 的帖子

佢個case係冇理財智慧嘅好例子。