有朱古力瘤懷孕的媽媽,開刀生B順便割埋朱古力瘤保險問題

YanesC
|
有冇媽媽係咪朱古力瘤又有BB, 你地係咪都會選擇開刀生b一次過割埋粒瘤?割瘤果部份保險方面有冇得claim?
torocat2010
|
YanesC 發表於 18-9-5 23:06
有冇媽媽係咪朱古力瘤又有BB, 你地係咪都會選擇開刀生b一次過割埋粒瘤?割瘤果部份保險方面有冇得claim?
...

你問的問題正正係我都想問的呀
torocat2010
|
...

但我一直聯絡唔到你
dolldollk
|
...

其實最好打返去你個間保險度問, 間間計法都可能唔同
torocat2010
|
...

想問吓懷孕後朱古力瘤有否變細?同埋最後是否開刀生b時割埋?
YanesC
|
torocat2010 發表於 19-1-13 23:39
想問吓懷孕後朱古力瘤有否變細?同埋最後是否開刀生b時割埋?

唔知點解我冇pm權限。懷孕後個bb已經遮住左個瘤所以孕期間我都唔知有冇細到,孕期我一切都正常。係開刀生順便割埋粒瘤,割粒瘤都係5cm,所以都唔係會變細。保險claim到,我法國開刀連割粒瘤埋單差唔多10萬,claim到6萬幾。
torocat2010
|
YanesC 發表於 19-1-15 22:17
唔知點解我冇pm權限。懷孕後個bb已經遮住左個瘤所以孕期間我都唔知有冇細到,孕期我一切都正常。係開刀生 ...

多謝你覆我,我係咪要開刀前同保險agent 講我要割瘤?同埋又開刀又割瘤個傷口會否特別大特別痛?thank you
YanesC
|
torocat2010 發表於 19-1-15 22:40
多謝你覆我,我係咪要開刀前同保險agent 講我要割瘤?同埋又開刀又割瘤個傷口會否特別大特別痛?thank you ...

係呀開刀前同agent講,拎定form,入院時姑娘會問你拎埋,到時比醫生填,同埋我醫生會幫我報大割瘤個part既費用,等我claim 多d, 你問下你醫生。傷口冇影響,做手術冇感覺的,拎完個b出黎就直接割瘤,都好快。我第二日都落到床,冇想像中咁痛我覺得可以接受。因為我都係第一胎,所以唔知同正常開刀有冇分別。
torocat2010
|
YanesC 發表於 19-1-15 22:48
係呀開刀前同agent講,拎定form,入院時姑娘會問你拎埋,到時比醫生填,同埋我醫生會幫我報大割瘤個part既 ...

如果割瘤是否不會導致大出血?我好感激你,因為搵咗幾個月都揾唔到相關資訊
YanesC
|
torocat2010 發表於 19-1-15 22:59
如果割瘤是否不會導致大出血?我好感激你,因為搵咗幾個月都揾唔到相關資訊
...

我又唔會呀,唔洗咁擔心,割瘤應該都係小手術黎,我初時都好驚,但都係虛驚一場。你醫生有冇建議你做埋?
torocat2010
|
YanesC 發表於 19-1-16 15:08
我又唔會呀,唔洗咁擔心,割瘤應該都係小手術黎,我初時都好驚,但都係虛驚一場。你醫生有冇建議你做埋?
...

醫生話如果開刀見到會割埋,謝謝你呀!