自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

建議你不用太擔心,行到嗰步就自然知道。
基本上,因為直資有政府資助,政府唔會俾一個學生hold 兩個位,所以直資有offer時,就要give up 官津嘅位;但即使你手握官津位時仍可申請直資學位。 this will apply during the whole course。 直資除了第一輪結果,如果中間有人decline , 佢地都可能會一直收生的。

以上私小不一定適用,因為無政府資助,所以學校未必要向教育局申報,只係個別學校自己嘅做法。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

唔駛唸得太複雜,個rule好簡單
可同時進行(政府派位+apply N咁多間直資私校)
有直資offer又決定註冊=即時終止派位程序,已經有位都要嘔返出黎,就係咁簡單

之後直、私再有offrer,點揀都得

男爵府

回覆樓主

可以,就算註冊埋,跟住有學校收都可以去攞返註冊證去你想去嘅學校

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

yy1012 發表於 18-9-6 08:41
可以,就算註冊埋,跟住有學校收都可以去攞返註冊證去你想去嘅學校
不過如果放棄左 A 學校 , 轉左去 B , 就無機會轉返去 A。

直資一定無得同時 hold 住兩個位, 有些私校亦會因為你抽獎, 而取消資格。

禁止訪問

子爵府

19841984 發表於 18-9-6 20:44
冇左雙非

咁只係適齡既學童少左,唔係percentage少左

別墅

自行收左係咪唔會有小一註冊証? 係大抽獎先有嗎?

男爵府

tantanmama 發表於 18-9-5 23:57
可以,你註冊直資時,學校會俾張放棄官津學位紙你簽,簽咗就等如放棄自行個位,同時,亦不可參加大抽獎。
...
正确

首頁

尾頁

跳至