就快簡學校,心大心細

|
山景青松有分唔去報,走去抽冇分嘅志豪,甘做會唔會相當白痴同不智?我想簡間近近地唔駛搭車返學放學,一拖二。。但抽唔中又連山青都冇埋。。
christyng246565
|
[email protected]@family 發表於 18-9-5 23:43
山景青松有分唔去報,走去抽冇分嘅志豪,甘做會唔會相當白痴同不智?我想簡間近近地唔駛搭車返學放學,一拖 ...

有分唔揀,第時入左寶校真係喊都無謂,呢兩年都見朋友叩門叩到癲!
今年仲要多左條欣田村既朋友仔同你爭!
真係要三思而行!
|
我就係怕後悔,來年屯門減咗11班吖陰公
真的假不了
|
[email protected]@family 發表於 18-9-5 23:43
山景青松有分唔去報,走去抽冇分嘅志豪,甘做會唔會相當白痴同不智?我想簡間近近地唔駛搭車返學放學,一拖 ...

梗係要左山景青松先。進可攻,退可守。
|
你意思自行選咗青松先?但入咗就冇得抽志豪喎,之後去叩門?聽人講學校知你第一志願派到,但去第二間叩門學校通常唔會睬你覺得冇誠意
onionchai
|
[email protected]@family 發表於 18-9-6 23:29
你意思自行選咗青松先?但入咗就冇得抽志豪喎,之後去叩門?聽人講學校知你第一志願派到,但去第二間叩門學 ...

如果抽唔到志豪,入左寶校你o唔ok? 你覺得 搏得過咪抽囉,抽就只講運氣。抽唔到就唔好 怨天怨地。
|
蒙黃第二有冇機?我唸住放佢第二做保險線,呢間比較冷門,本想放伍時暢不過放第二好似都有風險,蒙黃應該冇乜人簡
camomilechan
|
[email protected]@family 發表於 18-9-6 23:46
蒙黃第二有冇機?我唸住放佢第二做保險線,呢間比較冷門,本想放伍時暢不過放第二好似都有風險,蒙黃應該冇 ...

伍時暢哩幾年第一都收唔晒,放第二真係唔洗諗。
蒙黃聽講上年放第二收唔晒,所以都有風險㗎,唔係想像中咁冷門㗎。
|
camomilechan 發表於 18-9-7 07:16
伍時暢哩幾年第一都收唔晒,放第二真係唔洗諗。
蒙黃聽講上年放第二收唔晒,所以都有風險㗎,唔係想像中咁 ...

我以為蒙黃第二穩入添,謝謝提醒,甘我又要再考慮清楚先
Coffeekk
|

回覆 [email protected]@family 的帖子

我同你一樣, 方王有分, 但想小朋友讀伍時暢,因為活動D, 但一諗到有分唔要,排大隊,好似好TAKE RISK。當然方王有分都未必入到。
|

老實講,而家小朋友讀緊山青,
想當年都有諗過揀保小放棄山青!(因為讀保幼)
但都係諗到山青係好學校, 如果放棄入左寶校,我真係接受唔到!
而家小朋友都左一年,都算開心!
因為學校有生日會、萬聖節、新年、STEM、童軍等活動!都未至於死讀書!所以其實可以睇埋開放日先再決定!
siuyatyat
|

我覺得山青唔錯喎,唔差得過保小。有分緊係用,你唔用大把人多謝你。
kwing2002
|
Coffeekk 發表於 18-9-7 14:19
回覆 [email protected]@family 的帖子

我同你一樣, 方王有分, 但想小朋友讀伍時暢,因為活動D, 但一諗到有分 ...

伍時暢好嗎?
|
kwing2002 發表於 18-9-12 18:27
伍時暢好嗎?

比較下青松校風同成績都好過伍時暢,同埋伍我冇分要抽
|
Coffeekk 發表於 18-9-7 14:19

我同你一樣, 方王有分, 但想小朋友讀伍時暢,因為活動D, 但一諗到有分 ...

有分梗係方王
謝利畢菲
|
christyng246565 發表於 18-9-7 15:27
老實講,而家小朋友讀緊山青,
想當年都有諗過揀保小放棄山青!(因為讀保幼)
但都係諗到山青係好學校, ...

唔好意思,咩係寶校?
|
謝利畢菲 發表於 18-9-13 14:31
唔好意思,咩係寶校?

幾間大抽獎家長通常選擇最尾小學

mrs.simple
|
山景青松近年成績好好,特別係數學科,好多人放第一心水,如果有分我會用
謝利畢菲
|
mrs.simple 發表於 18-9-13 14:41
山景青松近年成績好好,特別係數學科,好多人放第一心水,如果有分我會用
...

知唔知山景青松多入邊間中學?
|
謝利畢菲 發表於 18-9-13 14:52
知唔知山景青松多入邊間中學?

我以前讀青松時派梁銶琚㗎,依家好似冇甘多,每年廿幾人入四大,都好多派倒英中