好多事都唔想比家人知

iamlonelypig
|
有冇人入醫院或者人生大件事係唔想比家人人知?例如連探病都唔想佢哋來
因為佢地只會煩同擔心我,對事情無幫助
PS講緊屋企人關係良好和同住
係我孤僻定正常?
大概二十多歲
SabrinaR
|
Me

細個慣左靠自己
油麥麥
|

|
我係你同類
Poyau
|

呀紫CANDY
|
iamlonelypig 發表於 18-9-6 00:42
有冇人入醫院或者人生大件事係唔想比家人人知?例如連探病都唔想佢哋來
因為佢地只會煩同擔心我,對事情無 ...

我!唔好理我最好!因為真係冇幫助別煩我!
ctsang
|
我都係,好怕佢地煩我
beauty
|

佢地衹會鬧,鬧鬧鬧,不停地鬧!
他們知多d,就衹會鬧多d!,
知多一樣,就鬧多一樣!
不會幫我!
我自細就知,我衹能自求多福,自生自滅!

brindlewin
|

廿零歲我都做過,講緊同屋企一路關系密切。但我獨立自住好久,決定行動也不是一時衝動而是前後細致考量過,完全明白若手術失敗嘅後果。我知道佢地除了擔心,其實點都會接受我嘅決定,又阻止唔到我,何必徒添大家苦惱?決心只在我而矣。當然我有揀其中一個家人做急緊聯絡亦同佢講咗詳情委托。
咁多年後,我最記得醒來媽媽捉住我手,開始叮囑我要咁要咁,半句無責備,亦無命令我要搬返屋企。
ilovemytwins
|
我都係咁,有細細仔時入左一星期完全唔想話俾我媽知,佢只會係煩同煩同煩。我相信你係屬於正常既人類,放心。
tsung
|

losttoa
|

iamlonelypig
|
原來大家都係!
人大左好怕什麼都揭開肚皮俾人知,那怕親如家人,想保持私穩!
小ice
|
same

我都慣左咩都靠自己,亦唔想咩都比屋企人知,佢哋知後除了擔心還會鵝你或怪責你當初點點點,有病無人想,佢哋只會諗係你自己平時食錯d咩先搞成咁,或者話你仲咩唔一早醫云云...所以唔講係最好
jt77
|
回覆 iamlonelypig 的帖子

我都係呀!仲以為自己怪…我同家人住,關係好好,又係唔想比佢地知我要做手術,怕佢地擔心同會比好多好多意見,要我睇多三丶五、七個醫生才好決定做手術,又怕佢地來探我之餘又帶班姨媽姑姐來,總之就是煩!
love2talk
|

我都係架

佢地唔係醫生,嚟到都幫唔到咩,又唔想佢地擔心,所以我有咩事都唔會比屋企人知的。
tkop
|

咁佢地有事你会理嗎
八婆仔@
|
我的煩惱都係煩自己...就連老公我都唔講佢知
日本妻BREAD
|
我。試過全麻手術同留院都無同屋企人講,同你想法一樣,覺得佢地會好擔心同對件事無大幫助。若干年後講番,比家姐鬧爆
ChloeMa
|
正常