為仔女可以幾盡

luckybaby2011
|
身邊朋友都為仔女籌謀、有d移民、有d節衣縮食俾仔女學野讀書、俾人話我無計劃、其實個仔天資差又懶散、我真係拉牛上樹、根本迫唔到。
我既情況、真係移民生活係會downgrade、大人係好難適應、好處就係小朋友教育。
留係香港、始終好難避免劇烈競爭、讀到固然辛苦、讀唔到更辛苦。
激烈的海狗
|
luckybaby2011 發表於 18-9-6 08:06
身邊朋友都為仔女籌謀、有d移民、有d節衣縮食俾仔女學野讀書、俾人話我無計劃、其實個仔天資差又懶散、我真 ...

係我先唔會理人點講!
我一向主張 自主、自學!
|
激烈的海狗 發表於 18-9-6 08:14
係我先唔會理人點講!
我一向主張 自主、自學!

其實有擔心係咪做得不夠、可能心底我都係怪獸家長
但又諗以前父母都無為自己做咩、一樣咁大啦、矛盾
ilovematthew
|
luckybaby2011 發表於 18-9-6 08:06
身邊朋友都為仔女籌謀、有d移民、有d節衣縮食俾仔女學野讀書、俾人話我無計劃、其實個仔天資差又懶散、我真 ...

我個仔天資唔係差,係懶囉,都迫唔到,可以點
激烈的海狗
|
luckybaby2011 發表於 18-9-6 08:16
其實有擔心係咪做得不夠、可能心底我都係怪獸家長
但又諗以前父母都無為自己做咩、一樣咁大啦、 ...

活喺別人影響之下 唔止對你辛苦,你身邊人或仔女一樣辛苦! 所以活喺自己之下最好。
pretty_cat
|
個仔係你既,人地講咩都唔洗理。
應該做既教既做番我覺得夠啦。
迫,係無用。
jc2009    發表於 18-9-7 12:26
wcpcelia    發表於 18-9-6 17:02
kck811
|
盡力而為!
|
ilovematthew 發表於 18-9-6 08:20

香港生活、勤力都辛苦
pretty_cat
|
ilovematthew 發表於 18-9-6 08:20

佢越懶,我越比多d野佢負責。即是生活上既。
佢唔係差仲比佢懶落去成為習慣,大個左出來社會都不是好事。
吖B
|

走自己的路讓別人說去吧
Jane1983
|
唔知你小朋友幾多歳,但只要讀書唔好太甩轆,品德和重要價值執得好,有閱讀習慣,對生活中的事物有興趣。慢慢大個,讀上去又真係唔會差。

smiletigger
|
我會做嘅,係做好自己,做好身教。
放佢在一個佢舒服,但有小小壓力要做好嘅學習空間。
其他,佢條命佢自己負責。
熱媽
|
盡自己能力,隨遇而安啦!
好多人為生活無理仔女,仔女一樣出人頭地。有人出盡八寶助仔女成材,結果仔女都不成材。
唔好理人地講咩,每人天資唔同,有人讀書叻,有人運動醒,有人音樂勁,無物幾個係樣樣得,盡量發掘仔仔長處啦!加油

babyhowie
|
如你諗清楚,
當初為何生小孩?
為別人而生?

我只考慮同關心我仔女嘅需求,
只要佢活健康快樂成長,
享受生命自然就活得精彩!
唔好話同人比較,同一條腸出都唔同啦!
記住十隻手指有長短,邊得嚟一式一樣㗎!?
flower姐姐
|
迫都迫吾到幾多,在我來説,盡左做阿媽嘅責任就算了,只要大家相處愉快就ok !
waic
|

仔女唔係讀書天份,就盡早發掘吓佢其他興趣,唔一定讀到書先搵到食,有專業技能先係王道,我覺得做水霉技師,酒店廚師,甜品師都非常好。
反而最怕一世做普通文職,唔上唔落,40後被人栽左就徬徨了。
如樓上JM講,最緊要同仔女相處愉快
happeecc
|

當你生咗第一個小朋友,之後計劃生個細佬或者妹妹,當時已經係為咗小朋友有個伴,對部份人來講已經好盡。

|
waic 發表於 18-9-6 08:59

仔女唔係讀書天份,就盡早發掘吓佢其他興趣,唔一定讀到書先搵 ...

都係架、但香港就著重成績、而家差極都讀到中六、其實對唔啱讀書既都好辛苦
|
happeecc 發表於 18-9-6 08:59
當你生咗第一個小朋友,之後計劃生個細佬或者妹妹,當時已經係為咗小朋友有個伴,對部份人來講已經好盡。

...

朋友賣樓移民為個仔我已經覺得好盡、比比下又覺得自己唔夠偉大、又無同佢考cert報咩
一時感觸
wawaliluk
|

我子女現在的生活質素比起我與c6小時候嘅生活富裕很多了,我地而家的生活係靠早年夫婦2人努力讀書、努力工作得來的。
子女將來的生活如何?靠他們自己努力,世上冇不勞而獲的事。