懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔會有人讓, 反而我試過讓返老人家轉頭~

大宅

回覆樓主

5個月,已經見肚,搭咁多次地鐵得一個大叔讓位俾我,好感動亦都好感謝佢

男爵府

回覆樓主:

我到而家都21wk喇,都未有任何人讓座
不過我都無咩問題,我真係好攰都唔會坐地鐵。
不過佢多地方我一定護肚,啲人都識避開我

Btw, 我個肚係好細,唔會有人留意到我有咗

大宅

PoAsuka 發表於 18-9-6 11:16
冇咩人讓,有次見暈(約3個月),抱住支柱好唔舒服都冇人讓。要出左車坐下休息才上返車。
...

相同case

複式洋房

我就嚟16w,第一胎,本身瘦底又着鬆身衫,個肚仲好似大肚腩咁樣,暫未試過有人讓座,(只有一次好攰好想坐吓!但又無關愛座又無人留意到我有個大肚腩而讓比我坐,不過當時咁攰都幾辛苦!)但如果有無人座既關愛座我會座上去。
其實我覺得個肚開始着鬆身衫都遮唔住了,不過大多數人都睇唔出我大肚,反而係街外見到d男士表情就睇得出佢地留意到我有咗,搭地鐵時都唔會行咁近(不過唔係返工、放工繁忙時間喎!),反而d女士尤其係五、六十歲師奶就避都唔避係咁迫埋嚟企,車箱又唔係無位,大把空間,都唔明行咁近人地度仲咩?

大宅

我15週,著貼身衫多,由上星期開始,用左托腹帶再見肚啲,喺街啲人見到我手托住個肚會啤下我,同適當時候保持距離,搭巴士落車好明顯有人彈開位俾我,有時坐關愛坐又會俾人啤下,由頭scan到落腳

無被讓座過但有人彈開我已好感恩,因為唔會撞到我,自己保護自己,唔洗返工所以我係非繁忙時間先外出同盡量坐的士

大宅

sherry70264300 發表於 18-9-18 02:12
我就嚟16w,第一胎,本身瘦底又着鬆身衫,個肚仲好似大肚腩咁樣,暫未試過有人讓座,(只有一次好攰好想坐吓!但又 ...

改著貼身衫,我著鬆身衫都係少人留意到,一著貼啲屋企樓下個看更就發現到我大肚

複式洋房

有左BB姐....其實我地都係人, 但D人成日當我地孕婦好似怪物咁啤住哂

大宅

love_bbbabe 發表於 18-9-6 11:04
搭地鐵好多次都會有人讓座!印象最深刻係有一次一個頭髮都白曬嘅阿伯讓座俾我,佢睇落70-80歲到,當時坐緊 ...

反而老一輩會讓,因年輕時感受過

別墅

呀蚊Mun 發表於 18-9-18 11:03

有左BB姐....其實我地都係人, 但D人成日當我地孕婦好似怪物咁啤住哂 ...

我都覺,行出街成日俾人啤住或者係由頭掃到落街
利申我已經34W

複式洋房

呀蚊Mun 發表於 18-9-18 11:03

有左BB姐....其實我地都係人, 但D人成日當我地孕婦好似怪物咁啤住哂 ...
我都覺...我係中女雖然係樣細,但還不至於未成年吧?有時人地既眼神真係令我好反感!!

大宅

回覆樓主:

我果日返工,唔系繁忙時間。和一個50歲左右的阿叔在月台等車,個叔望望我,知大肚。車一到,門一開,個叔快馬加鞭沖入車廂去爭優先位。當然,我行得慢,唔夠佢快啦…他旁邊另一優先位也坐了個 癈青(20至30多歲)拿住電話督。我個肚都明顯的,我故意站在兩優先座前,扶住柱企。癈青有抬頭看看我,又低返形督電話。
當遇到咁情況,我唔會出聲叫人讓,但會站在這些霸佔優先位的癈人前,默默示威,等周圍有點是非之分的人睇下這種癈人有幾癈..要羞恥的都系這種癈人,而不是有需要的人。

大宅

回覆樓主:

我而家7個月都無人讓

洋房

HappyBlueberrie 發表於 18-9-6 08:25
請問各位JM懷孕幾多週,搭地鐵時會有人主動讓座比你?

我30W都唔係成日有人讓位。。

男爵府

umininn2011 發表於 18-9-17 10:14
唔會有人讓, 反而我試過讓返老人家轉頭~

試過前面揹住朋友個bb,有個老人家讓坐,
我已經話唔坐,一來唔想老人家讓,二來我覺得坐左唔方便,但個老人家堅持,最後我唯有坐低,另一個老人家話坐啦!唔好讓,成過個程擾讓左一陣,但期間無其他人讓坐,我感覺唔好受,要個婆婆讓位比我

伯爵府

HappyBlueberrie 發表於 18-9-6 08:25
請問各位JM懷孕幾多週,搭地鐵時會有人主動讓座比你?

好似都要4,5個月,見到少少肚先會有人讓。

首頁

尾頁

跳至