懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

soha2018 發表於 18-9-7 19:32
我一星期坐二次地鐵啦,但就真係差不多次次都有人讓座比我,攪到我都唔係好好意思...
...

我每日反工都坐地鐵,依家26w,都無人讓。車到站,啲人係後面照沖入去。 就算望到你大肚都扮睇你唔到。

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

大宅

高秀蘋 發表於 18-9-7 20:35
點解唔讓座就係無品呢?個個人都有比錢搭車,讓係人情,唔讓係道理!我見到老人家同孕婦一定會讓!不過如 ...

你誤會左啦,我平時會企埋一邊,我都怕有人讓果下尷尬,詳細返d講,果日多人,我咁岩企喺果位隔離位,後面係果個男人,佢見我行去想坐,就從後爭個位坐,所以我覺得果下無品囉。

別墅

wynnlitheboo 發表於 18-9-7 19:40
我8月中就係去過東京,我果時22週,都見肚,不論早午晚,地鐵優先座幾乎全部都係年青力壯既上班男人坐晒, ...

You got the point!!!!!!
我每日番工搭車見到就炆,試過有次我已經入咗3分1身去個位度,有個男人仲撞我爭位坐!然後一直禁電話。
忍唔住影佢個死人樣放上網

今朝有個企我後面嘅伯伯用個袋霸位,然後拍我駁頭叫我坐,頓時感動到有啲眼濕濕

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

HappyBlueberrie 發表於 18-9-6 08:25
請問各位JM懷孕幾多週,搭地鐵時會有人主動讓座比你?

從來唔指意人地會讓座俾我,企穩點就係啦。37週應該有人讓嘅

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我陀第一胎果陣,好似12W就有個婆婆讓座,至今12年喇,仍然心存感激,因為我唔見肚,但婆婆都睇得出。

珍珠宮

回覆樓主

6個月顯肚了,就偶爾有青年人讓座

珍珠宮

bchuma 發表於 18-9-7 22:50
從來唔指意人地會讓座俾我,企穩點就係啦。37週應該有人讓嘅

呢個係真架,唔好指意人地,自己保護好自己就最真。

大宅

回覆 高秀蘋 的帖子

不喜勿覆

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

51544 發表於 18-9-7 20:41
You got the point!!!!!!
我每日番工搭車見到就炆,試過有次我已經入咗3分1身去個位度,有個男人仲撞我爭 ...

爭位坐

子爵府

回覆樓主:

冇得坐係正常,有人讓係bonus,唯有自己安排,等多架車先上。
有時人太多,行都行吾到去座位前,人地又點睇到你大肚要讓座?
之前見過有個媽媽,日日返工帶埋工人入車廂霸位,冇位座工人會大聲叫「太太過嚟!」,然後座喺度既人,由冇留意變留意就會起身比佢坐。

複式洋房

HappyBlueberrie 發表於 18-9-6 08:25

31w, 有人見到我上車即時讓座,但有更多時企正響人地面前,d人觀察完你個肚當見唔到,會睇報紙/ 玩電話/ 扮瞓。最多時段係自己搭倒頭車坐關愛座到落車。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

第一胎。去到38周先比人讓過一次。仲要係伯伯來
第二胎18周,係上個禮拜收工搭巴士。上層冇哂位,落返下層。見到窗口位有一個關愛座空位。想坐入去。叫坐出面個婆婆借一借比我坐入去。佢居然好大聲話呢到係長者位,唔係比你呢d後生坐。嬲到我,我咪話大肚係咪都唔坐得。 我又冇叫你讓個位我坐,入面係有個空位。我諗唔明點解唔比人坐

我係唔會期望人地會讓。自己捉實扶手就算。

大宅

回覆樓主

會不會是因為你地一上車就企埋一邊?就算有人想讓你,都叫你唔到? 因為我由大肚開始就差不多次次都有人讓喎,我先覺得原來甘多人對大肚婆好好 但返工放工時間就可能真係難啲有人讓,因為多人又迫啲OL又個個望住部電話無人留意大肚

別墅

回覆樓主

37週有多~~ 我多數搭地鐵返工放工,讓座率都75%以上架喎~ 不過我一向都唔會老馮覺得我大肚就要人讓座俾我!

講真,男人讓座俾我多過女人好多,尤其啲4x嗰啲大嬸真係極少會讓座,大家都女人佢唔讓我咪企下囉~ 想有位坐一係搭的士,一係早啲出門咪少人啲囉,唔好咁老土覺得人地一定要讓座

男爵府

24w ,被人搶位就多。肯讓座少之又少,五隻手指數得曬。唯有自己扶穩,最緊要唔好比人撞到。

首頁

尾頁

跳至