小朋友擔遮比人話,甘小朋友比大人手袋撞到都時有發生

Queenie_yy
|
原來小朋友擔遮甘多人討厭的,我仔成日都要自己擔遮,大雨時仲要着埋雨摟+擔遮先得,我仔細個識行路開始到衣家6歲了,時不時系街度行比人的袋兜頭甘撞到,sorry都無句就走了,我唯有同個仔講人地都5系有心的,你的高度岩好人地的手袋位置,下次自己睇住小心D行就得了,好小事,5知你地的小朋友有無試過系街度比手袋撞到,定系我小朋友特別5小心
米豬蓮
|
經常撞到頭,我女會大叫佢撞到我個頭,又會問點解佢地唔道歉我成日同女講人地睇唔到你唔緊要,你要留意返人地。我女就黎4歲有排撞呀
Queenie_yy
|
回覆 米豬蓮 的帖子

其實個手袋撞到人點會無感覺啊,真系無人會道歉的,以前我仔細個無咩,衣家6歲了,比人撞完會5開心
goat
|
小朋友被手袋、背囊撞到, 當然嬲,
但成年人被小朋友把傘整到而嬲都好正常吧,
兩者都無衝突, 樓主有點兒那個

櫻花bb
|
Queenie_yy 發表於 18-9-6 10:25
原來小朋友擔遮甘多人討厭的,我仔成日都要自己擔遮,大雨時仲要着埋雨摟+擔遮先得,我仔細個識行路開始到 ...

手袋都還好呀!最憎d人邊行邊食煙,手啱啱係小朋友個頭嘅高度,唔小心俾佢‘辣’到先慘!上次個男人就係差d‘辣’到我仔,好彩我手快推開我仔個頭咋,整到眼都唔知點算
caryfox    發表於 18-9-6 19:44
blackypurin
|
唔好話小朋友,我生得矮都成日被背囊同手踭撞頭
Sumyeema1
|
櫻花bb 發表於 18-9-6 10:40
手袋都還好呀!最憎d人邊行邊食煙,手啱啱係小朋友個頭嘅高度,唔小心俾佢‘辣’到先慘!上次個男人就係差 ...

我以前最驚食煙黨……
esmehouse    發表於 18-9-6 11:17
Queenie_yy
|
回覆 goat 的帖子

我系無霖過,原來小朋友擔遮甘多人討厭,因為我仔經常要自己擔遮,我都由得巨了,我系米要開始叫巨5好擔遮,我地遮埋巨算了,相比起我仔經常比人手袋撞到,我從來都無怨過或者討厭人地,因為香港路窄人多,撞到真系覺得小事
MKma
|
我個仔細個都係成日俾手袋兜口兜面咁撞過幾次,我唯有叫佢自己醒目啲,小心啲。
我自己一遇到小朋友迎面行過來,就一定會用手張個手袋向背脊方向後移,避免撞到小朋友。
Sumyeema1
|
呢D爭拗有D無謂,家長一眼觀七保護好自己仔女。

我D仔女細時,我同佢哋講,小心行路,唔好跟貼其他大人,人哋放個屁,你就食到應。
waynewon    發表於 18-9-6 19:17
tester5
|
回覆 Queenie_yy 的帖子

其實好唔明白,點解咁小事,都要嬲來嬲去?其實嬲人,最唔開心既係自己。所以,唔好嬲咁多,自己就己經會開心好多~
花花b
|
我都係叫小朋友小心D 唔好行咁埋 有時見佢無留意 會拉佢避過被袋撞
jollyma
|

6歲,高度,反應同自我操控能力都唔強,實撞到人,或比人撞,香港地街道又窄車又多,冇得計較咁多,為降低風險,佢著雨褸你遮佢咪得囉!有時啲細路成日都想學大人,但都要適當地衡量風險
cwmanna    發表於 18-9-6 12:29
goat
|
Queenie_yy 發表於 18-9-6 10:44
回覆 goat 的帖子

我系無霖過,原來小朋友擔遮甘多人討厭,因為我仔經常要自己擔遮,我都由得巨了,我系米 ...
又係你話你小朋友被人撞到唔開心, 小朋友可以唔開心/嬲, 成年人都可以架。
我唔係針對小朋友, 我相信大部份人被撞(任何人拎傘、手袋、背囊) 都會唔開心
goat
|
Sumyeema1 發表於 18-9-6 10:44
呢D爭拗有D無謂,家長一眼觀七保護好自己仔女。

我D仔女細時,我同佢哋講,小心行路,唔好跟貼其他大人, ...
而家好似要鬥慘咁, 我被小朋友傘插親, 我小朋友被手袋撞, 我被低頭族撞
ricky0223
|
小朋友唔係人?無人權?嘟左八達通早上車有位唔坐得,擔遮唔得,抱住上扶手電梯唔得,推bb車唔得
我都費時睬d人,就算自己未做人父母,都有阿媽生架,你都係咁大既,大人大姐同個細路計較大把人幾十歲都唔識做人啦
cyyiu
|
唔好唔開心,放鬆d
wan_sosin
|
我仔細個嗰時都成日比背囊撞到,尤其坐MTR,咩住背囊嘅人,係唔多理會到自己轉身佢個大背囊會fing到人,但我仔從來唔多出聲。

但係佢幼稚園階段,我亦都無比遮佢擔,一來咁細唔識,最終都會整濕自己,二來小朋友真係擔遮多數係玩,唔好話整到別人,連我自己都會比佢整到,所以費事煩。直到佢真係識擔遮是為擋雨,定定性性先比佢用。
成長總有無數大小事情同困難,大家互相比多D包容,小朋友總有一日會長大,問題都會過去。
secretrose
|
原來小朋友擔遮甘多人討厭的,我仔成日都要自己擔遮,大雨時仲要着埋雨摟+擔遮先得,我仔細個識行路開始到 ...

係喎!d大人唔好拎手袋同backpack啦!d人真係無聊,小朋友用遮有咩問題!
~phyllis~
|

我仔4歲,事實上我仔比小朋友擔遮插過眼,真係好危險!當然手袋背囊撞到佢大人無say sorry更加多到數唔哂!