跳至
[北區] 2019-2020度升K1  

首頁

尾頁

大宅

pettro 發表於 18-11-24 08:30
緊係粉神啦

有無媽媽可以分享下粉神?校車資料等?謝謝

複式洋房

有冇人知徐展堂情況?

複式洋房

WWSHANWW 發表於 18-11-25 00:44
有無媽媽可以分享下粉神?校車資料等?謝謝

我大仔讀緊k2,學校資源算得上充裕,老師好有熱誠,學校自己編製中英文課本教學,校舍大,小朋友可以在校內進行不同的時令活動,夏天玩水,秋天到操場體驗下野餐等等

洋房

但係今年粉嶺神召會係排名第一,而呂明才就不斷跌同埋神召會教學會比較開心

洋房

我想問吓各位媽媽,如果粉嶺神召會幼稚園後備位都唔收,媽媽仲可唔可以寫信去求位?

大宅

Xmas吸收勳章

Miuchung123 發表於 18-11-27 16:41
但係今年粉嶺神召會係排名第一,而呂明才就不斷跌同埋神召會教學會比較開心
...

我諗嗰啲排名係唔實在,跟本唔知用咩準則的,其實問用家就最好,我覺得兩間都係開心嘅學校,只係教學方式唔同
Rgs
CT

洋房

pettro 發表於 18-11-27 17:38
我諗嗰啲排名係唔實在,跟本唔知用咩準則的,其實問用家就最好,我覺得兩間都係開心嘅學校,只係教學方式 ...

咁又係,神召會出名係開心教學,呂明才就嚴D

大宅

Xmas吸收勳章

pettro 發表於 18-11-27 17:38
我諗嗰啲排名係唔實在,跟本唔知用咩準則的,其實問用家就最好,我覺得兩間都係開心嘅學校,只係教學方式 ...

我搵到邊個網頁講排行榜

計算準則 

2018年全港最受歡迎幼稚園排名榜是根據2017年1月至2017年12月間,myschool.hk內全港幼稚園專頁的瀏覽量計算出來。

https://www.myschool.hk/kindergarten/Ranking.php?did=16
此排名榜只是根據客觀的數據,計算出全港幼稚園的受歡迎程度,而不是要分出學校質素的優劣。但我們相信,數以百萬計的瀏覽量定必能充份反映出香港家長的喜好和精明的選擇。用家長手上的電腦和手機投票,絕對是最公平、最客觀和最透明的方法,亦定必具有極高的參考價值。
Rgs
CT

大宅

Xmas吸收勳章

Miuchung123 發表於 18-11-27 17:51
咁又係,神召會出名係開心教學,呂明才就嚴D

因為本身我仔讀緊呂明才,其實學校嘅嚴係喺規矩方面比較嚴,但小朋友每日返學一樣都好開心學習,這個嚴不是代表老師好惡嘅,可能就係咁樣所以誤會了。
Rgs
CT

洋房

pettro 發表於 18-11-27 17:54
因為本身我仔讀緊呂明才,其實學校嘅嚴係喺規矩方面比較嚴,但小朋友每日返學一樣都好開心學習,這個嚴不 ...

我聽好多媽媽都係中意神召會多,佢地話如果小朋友好動就神召會,文靜就呂明才

洋房

pettro 發表於 18-11-27 17:54
因為本身我仔讀緊呂明才,其實學校嘅嚴係喺規矩方面比較嚴,但小朋友每日返學一樣都好開心學習,這個嚴不 ...

神召會冇收我仔,呂明才就後備,不過應該希望都唔大,寄望係五常法算了,優質都係收後備

大宅

Xmas吸收勳章

Miuchung123 發表於 18-11-27 17:59
神召會冇收我仔,呂明才就後備,不過應該希望都唔大,寄望係五常法算了,優質都係收後備
...

試下寫求位信,都有機會入到架,優質都係唔錯嘅學校
Rgs
CT

洋房

pettro 發表於 18-11-27 18:00
試下寫求位信,都有機會入到架,優質都係唔錯嘅學校

如果俾你揀,你點揀?五常法收,呂明才要等到過左註冊日先會知仲有冇位,就算有位都可能未必係你,你會點?

大宅

Xmas吸收勳章

Miuchung123 發表於 18-11-27 18:03
如果俾你揀,你點揀?五常法收,呂明才要等到過左註冊日先會知仲有冇位,就算有位都可能未必係你,你會點 ...

五常法留咗位先,再寫等呂明才
Rgs
CT

大宅

Xmas吸收勳章

Miuchung123 發表於 18-11-27 18:03
如果俾你揀,你點揀?五常法收,呂明才要等到過左註冊日先會知仲有冇位,就算有位都可能未必係你,你會點 ...

神召會直頭無得後備嗎?
Rgs
CT

洋房

pettro 發表於 18-11-27 18:14
神召會直頭無得後備嗎?

係呀,但係我覺得仔仔in得唔錯,係講野細聲D

洋房

pettro 發表於 18-11-27 18:13
五常法留咗位先,再寫等呂明才

我都係咁諗,不過心儀學校係神召會(emoji)

別墅

Miuchung123 發表於 18-11-27 18:23
我都係咁諗,不過心儀學校係神召會(emoji)

其實我覺得神召會係抽籤,所以唔洗介懷佢唔收你仔!既然你心儀既幼稚園,有冇打過去神召會問啊?試下寫求位信!比d 誠意可能有機會呢!
我睇之前既post 都有人真係寫左好多封求位信,最終讀到心儀既學校!機會係留比有準備既人!

加油!另外聽d媽媽講何袁同優質都係唔錯既學校!

洋房

yin_fiona_w 發表於 18-11-27 18:34
其實我覺得神召會係抽籤,所以唔洗介懷佢唔收你仔!既然你心儀既幼稚園,有冇打過去神召會問啊?試下寫求 ...

打左電話去,佢話如果後備都唔收就唔洗寫信,寫都冇用,所以我好質疑佢地既收生準則,因為我見隔離果個小朋友冇出過聲,但係都收左,我個仔仲要係1月大B,點知連後備都冇,收到信,直頭想喊

洋房

yin_fiona_w 發表於 18-11-27 18:34
其實我覺得神召會係抽籤,所以唔洗介懷佢唔收你仔!既然你心儀既幼稚園,有冇打過去神召會問啊?試下寫求 ...

優質同呂明才都係收左後備,五常法同培元就要12月先有消息,不過我都係期望五常法,如果收,會留位,再等呂明才,優質消息

首頁

尾頁

跳至