孕婦尿滲

Jeffreystep1213
|
現時懷孕21週,好多時打噴嚏、咳……大動作少少就會有漏尿情況出現,已經keep 住用啲專for尿滲既護墊,
但想知各位有冇咁嘅問題?
又會有咩方法改善?
生咗之後仲會唔會有尼個問題?
EstrellaDamm
|
Jeffreystep1213 發表於 18-9-6 12:56
現時懷孕21週,好多時打噴嚏、咳……大動作少少就會有漏尿情況出現,已經keep 住用啲專for尿滲 ...

要每日勤做骨盆底肌肉運動,產前產後都要持之以恆地做,會睇到改善。
Jeffreystep1213
|
EstrellaDamm 發表於 18-9-6 13:12
要每日勤做骨盆底肌肉運動,產前產後都要持之以恆地做,會睇到改善。

好,我試下
RubyYu07
|
產後都會有咁既問題。所以要學樓上位JM咁做,鍛煉一下
我要做媽媽
|
你真系要keep住做骨盆底肌肉運動吖,或者你都可以問下醫生
she811
|
我都好困擾
阿四姐
|
Kegel Exercises
pear000
|
回覆 Jeffreystep1213 的帖子

我都有呢個問題好耐, 私家醫生叫我生完先做返運動鍛鍊返啲肌肉. 而家用住天靈先咋, 好過用M巾
bchuma
|
Jeffreystep1213 發表於 18-9-6 12:56
現時懷孕21週,好多時打噴嚏、咳……大動作少少就會有漏尿情況出現,已經keep 住用啲專for尿滲 ...

生左之後有產後康復治療做,有解決呢個問題嘠。
haha748494
|
系吖,生完BB媽媽,身邊聽來聽去都有呢個問題。
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-9-8 15:36

特別係順產既媽咪,好多都有呢個困擾。
haha748494
|
回覆 RubyYu07 的帖子

做媽媽真系偉大,無左自由時間,仲要承受生理上變化。
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-9-8 15:54

做媽媽真系偉大,無左自由時間,仲要承受生理上變化。 ...

只有女人先懂
CHANYINTING
|
haha748494 發表於 18-9-8 15:36
我未生已經係咁,每次作嘔就會好麻煩
JD930
|
RubyYu07 發表於 18-9-8 16:04
只有女人先懂

haha748494
|

如果我系男人,我實會體量老婆辛苦。haha.
melomelomelody
|
我生完第一胎之後一直冇呢個問題,係陀第2胎又黎料
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-9-9 13:29

如果我系男人,我實會體量老婆辛苦。haha.

我都係咁諗,不過可惜無可能