香港製造月餅?

小平媽媽
|

請問稻香/大家樂/鴻星嘅月餅,仲係唔係香港造嫁。
我知香港製造嘅:美心,奇華,東海堂……
(聖安x係中國製造)
babe2010
|
x香我唔信係,佢連点心都大6造啦
bb2
|
小平媽媽 發表於 18-9-6 13:20
我知香港製造嘅:美心,奇華,聖安娜,東海堂……
...

原來聖安娜係香港造 仲以為大陸製添,見佢d面包大陸製
月見草
|
...

我只知大部分酒店月餠都係大6做,早幾年朋友做緊富貴酒店,員工要認購某個數量,我朋友話D同事叫佢咪自己食,因為係響大6用舊年賣剩月餅嘅蓮蓉循環再用,反而個月餅皮應該係新鮮
Poyau
|
月見草 發表於 18-9-6 14:30
我只知大部分酒店月餠都係大6做,早幾年朋友做緊富貴酒店,員工要認購某個數量,我朋友話D同事叫佢咪自己 ...

蓮蓉循環再用
suilangmui
|
元朗大同係香港造。
Mary媽咪
|
bb2 發表於 18-9-6 14:27
原來聖安娜係香港造 仲以為大陸製添,見佢d面包大陸製

下,d 包買到咁貴
竟然係大陸做.........

wcpcelia    發表於 18-9-6 17:03
fanny590
|
...

聖安娜係大陸做, 剛收到人送雙黃蓮蓉月, 個盒寫"產地中國"
QY08040408
|
其實好多話香港製造姐,但係D餡料又迷係大陸廠出……
小平媽媽
|
fanny590 發表於 18-9-6 14:37
聖安娜係大陸做, 剛收到人送雙黃蓮蓉月, 個盒寫"產地中國"

我仲以為係香港造添
tsung
|
fanny590 發表於 18-9-6 14:37

bb2
|
大班係香港製造
tom_s18
|
聖安娜盒底寫中國製
花生油子
|

美心,奇華...香港有自設廠房造餅
patwong
|
(聖安x係中國 ...

其實現在“香港制造”是一大賣點,所以,如果真是香港造,佢一定標榜或大大隻字寫明,你唔會睇唔到
wcpcelia
|
聖安娜係內地造, 都好幾年了
koko2000
|
(聖安x係中國 ...

大同是香港造
baby_chu
|
(聖安x係中國 ...

小店!店面後面有自己餅房果D囉!
好似粗口月餅,咪香港製造架囉!佢都有唔係粗口嘅月餅!
我有問過佢,如果唔訂,到時 wall in 去買得唔得,佢話要睇彩數,因為係自家製,訂單幾多就做幾多,只會預多幾廿個散賣!
yamaneko
|
其實香港製造的會不會只是香港包裝咋?又或者用國產的半製成品運到香港焗+包裝咋。

amypekkle
|
Mary媽咪 發表於 18-9-6 14:34
下,d 包買到咁貴
竟然係大陸做.........

袋裝麵包、有包裝蛋糕有寫是中國製。

樓下的聖安娜有埋焗爐,見到有啲冇預先包裝的包是店內新鮮出爐。
不過不能肯定是否所有冇預先包裝的包都是店內新鮮出爐。