係咪教會學校就會好hardsell自己既宗教?

Babetoto
|
我其實唔算有信仰,每個月都會去廟拜神上香祈福,但唔係佛教同道教徒。。。
小朋友剛入一間教會學校,佢地開學典禮大部份時間都好似傳緊道,不停唱詩歌!
我想問下係咪所有教會學校都會係咁進取地傳教?
bb2
|
唔係
spikenard
|
本身佢地的宗教已好開明地講到明,校長入學前講自己的學校係咩宗教,唔好錯配資源同時間,選校時謹慎地選

這是我女校長講過
Babetoto
|
spikenard 發表於 18-9-6 14:14
本身佢地的宗教已好開明地講到明,校長入學前講自己的學校係咩宗教,唔好錯配資源同時間,選校時謹慎地選

...

咁係統一派位架嘛,唔係我想定唔想
mike89
|
有填就會派,如同宗教衝突應避免填寫
mike89
|
中學直頭會當一科目咁考試
Babetoto
|
mike89 發表於 18-9-6 14:23
有填就會派,如同宗教衝突應避免填寫

冇衝突,我唔信又唔代仔女唔可以信既,只係想知道係咪正常姐
waynewon
|
唔使hardsell,教友學生特別容易被選做班長風紀學生會主席,興趣班亦佢地優先,連遊學團都係佢地優先。
Babetoto
|
mike89 發表於 18-9-6 14:24
中學直頭會當一科目咁考試

咁當然要有宗教科,但,係咪要去到只要有一分鐘時間都要傳道?
Poyau
|
不一定硬銷
MeowMuiMui123
|
唔揀教會學校得唔得?
Babetoto
|
waynewon 發表於 18-9-6 14:26
唔使hardsell,教友學生特別容易被選做班長風紀學生會主席,興趣班亦佢地優先,連遊學團都係佢地優先。 ...

咁亦都明白,始終呢d都係教會資源
MeowMuiMui123
|
MeowMuiMui123 發表於 18-9-6 14:27
唔揀教會學校得唔得?

原來已入讀。咁無計喎。教會辨學其中一個宗旨係傳教。或者轉校啦
Mary媽咪
|
Babetoto 發表於 18-9-6 13:42
我其實唔算有信仰,每個月都會去廟拜神上香祈福,但唔係佛教同道教徒。。。
小朋友剛入一間教會學校,佢地 ...

我自己係無教論
我同自己d 女講隨佢地自由選擇
佢地小學中學都係天主教
都多宗教活動
我女细時曾講過耶穌好勁死左3日就復活
我當時聽到都唔鐘意
有反話唔好人講你就信
但慢慢我又覺得我多講都冇用

到依家大左18,9歲
佢自己都唔記得细個時講過呢d 野

家長平常心吧
Babetoto
|
MeowMuiMui123 發表於 18-9-6 14:27
唔揀教會學校得唔得?

同區有一半都係教會學校,假設同區有20間,係咪真係可以做到剩係揀其餘10間?
Koala_Chu
|
我囡學校係教會學校, 會祈禱, 諗經, 有宗教科, 唱聖詩, 彌撒... 宗教生活已經融入學校
Babetoto
|
Mary媽咪 發表於 18-9-6 14:29
我自己係無教論
我同自己d 女講隨佢地自由選擇
佢地小學中學都係天主教

係呀!我怕佢會太沈迷,因為我自己冇呢個經驗
tester5
|
Babetoto 發表於 18-9-6 13:42
小朋友剛入一間教會學校,佢地 ...

其實都幾普遍,自己宗教辦學,點會唔向學生傳道(宣揚自己宗教的好)?
家長真係反感理解的,同樣信基督教都唔想自己仔女入道教學校。
所以,最好轉官校或同自己信仰一樣的學校會較好。

Abbie_mimi
|
Babetoto 發表於 18-9-6 14:30
同區有一半都係教會學校,假設同區有20間,係咪真係可以做到剩係揀其餘10間?
...

官校咪冇宗教
gracelam
|
Babetoto 發表於 18-9-6 14:25
冇衝突,我唔信又唔代仔女唔可以信既,只係想知道係咪正常姐

間間學校做法唔同。 好睇個辦學團體及校長做法!