自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

我細個讀天主教小學,開學禮,聖誕節,復活節,結節禮會先祈禱,唱聖詩; 每日上課前聚會要唸天主經,放學會唸聖母經,好似每年復活節?(大約一、 兩個禮拜)放學要唸10次聖母經;有聖經堂(教德育,講聖經故事); 學校有祈禱室。 到宜家我都無成為教徒。

珍珠宮

Babetoto 發表於 18-9-6 13:42
我其實唔算有信仰,每個月都會去廟拜神上香祈福,但唔係佛教同道教徒。。。
小朋友剛入一間教會學校,佢地 ...

其實佛道都是一樣。

侯爵府

Babetoto 發表於 18-9-6 14:32
係呀!我怕佢會太沈迷,因為我自己冇呢個經驗

佢地大左唔會咁諗架

除非返開教會
冇返應該唔知洗太擔心

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-9-6 14:27
不一定硬銷

Agree

男爵府

Babetoto 發表於 18-9-6 14:30
同區有一半都係教會學校,假設同區有20間,係咪真係可以做到剩係揀其餘10間?
...

區區都有非教會又不難入的小學、放頭兩個志願都會入到啦、何況你屯門區、有不少非教會學校㨂

伯爵府

Babetoto 發表於 18-9-6 14:32
係呀!我怕佢會太沈迷,因為我自己冇呢個經驗
我自己讀過天主教學校亦讀過基督教學校,學校一定會hardsell,每日都要祈禱,早會亦有讀經同唱聖詩,亦有宗教科仲要考試,不過你話會沈迷其實又唔會,只係當課堂既一部份,起碼我到而家都無信教,大部份同學亦都無

男爵府

回覆樓主

樓主真係有咁抗拒嗎?有宗教活動或宗教堂無咩唔好,小朋友聽多樣野知多樣野無咩所謂,又唔係一定要小朋友信教。我以前讀道教學校都有宗教堂同活動,考試要考,離不開都係背書,上堂好似聽故事咁姐,我又覺得無乜唔好。

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-9-6 14:29
原來已入讀。咁無計喎。教會辨學其中一個宗旨係傳教。或者轉校啦

我睇左好多資料都唔覺有人提出呢個提問,你講法都岩

男爵府

NatalieTY 發表於 18-9-6 14:48
樓主真係有咁抗拒嗎?有宗教活動或宗教堂無咩唔好,小朋友聽多樣野知多樣野無咩所謂,又唔係一定要小朋友信 ...

我本身諗住係咁,所有宗教都係導人向善

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

樓主以前未讀過有宗教學校,我自己及小朋友分別讀過基督教﹑天主教及聖公會,都會唱詩﹑祈禱,另外都有聖經﹑宗教堂,正常不過

男爵府

mysterious22 發表於 18-9-6 14:48
我自己讀過天主教學校亦讀過基督教學校,學校一定會hardsell,每日都要祈禱,早會亦有讀經同唱聖詩,亦有宗 ...

謝謝你的分享

男爵府

Mary媽咪 發表於 18-9-6 14:44
佢地大左唔會咁諗架

除非返開教會

佢信我冇所謂,正如我都係自己去廟拜神

男爵府

sunnygirl 發表於 18-9-6 14:57
樓主以前未讀過有宗教學校,我自己及小朋友分別讀過基督教﹑天主教及聖公會,都會唱詩﹑祈禱,另外都有聖經 ...

係呀!我剩係以為要讀多一科咁簡單

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔幼稚園開家長會已經講學校有宗教,一定會會家長傳道,所以每次家長會家長都要祈禱同唱詩。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

順其自然啦,我覺得有緣自然吸收到,無意既做幾多都無用。

我自己小學天主教,中學道教。我仔女中小學都係天主教 (無刻意揀,只睇校風成績),我地都要祈禱,入晒腦,我而家仲識唸添,不過我地三個都無宗教信仰。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

係,我自己幼稚園同中小學都讀教會學校,基督教,天主教都有,中小學時期都會有關團契或教會嘅活動比你選擇參唔參加,雖然到現今我都冇宗教信仰,但我唔抗拒,當年我仲鍾意唱聖詩

水晶宮

回覆樓主

少少梗有
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

回覆樓主:

咁宗教學校,開學呀,家長迎新會有家長老師地方一定唱詩講聖經。
我覺得唔需要抗拒,佢地唔會迫你信教,隨緣聽完咪走囉。
因為真係好抗拒應該直情唔想註冊黎宗教學校。小朋友鍾意信教我覺得無所謂既,讀書唧唔洗唸太長遠

珍珠宮

回覆 waynewon 的帖子

通常係成績好優先,唔係話教友優先
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

webjen 發表於 18-9-6 16:17
回覆 waynewon 的帖子

通常係成績好優先,唔係話教友優先

相同成績好就會係教友優先。

首頁

尾頁

跳至