外庸

rex13
|
頭先睇yahoo,原來不同地區人工可以相差咁多⋯
如果真系去到8千蚊既話,你地會寧願自己做ftm,都keep住請姐姐?

Poyau
|
$8,500應該係個别情況

外傭月薪平均4799元 調查指跑馬地外傭月薪達8500元多觀塘區一倍 https://www.hk01.com/sns/article/231885
Sallymama0822
|
而家愈黎愈貴
rex13
|
Poyau 發表於 18-9-6 15:23

外傭月薪平均4799元 調查指跑馬地外傭月薪達8500元多觀塘區一倍 https://www.hk01. ...

睇怕過多3,5,7年應該真系要呢個價都唔定
wcpcelia    發表於 18-9-6 16:56
dearmm
|
2000個招聘廣告去做分析!?
資料可以老作。

無話可說
|
上到咁高人工,可能唔少工作量喎!識人照顧一個就4千幾,舊年生多個就要比多1千啦,唔係點留住人呀!我聽過最高人工有7000,因為要照顧2個小學,仲要睇住一個老人家,又要煮午餐送學校,下午接校車放學,呢個工人真係好捱得
rex13
|
無話可說 發表於 18-9-6 16:53
上到咁高人工,可能唔少工作量喎!識人照顧一個就4千幾,舊年生多個就要比多1千啦,唔係點留住人呀!我聽過 ...

咁,佢7000蚊都底請⋯
rolandbb
|
上到咁高人工,可能唔少工作量喎!識人照顧一個就4千幾,舊年生多個就要比多1千啦,唔係點留住人呀!我聽過 ...
咁做得嘢, 去邊度搵呀.
無話可說
|
rex13 發表於 18-9-6 17:09
咁,佢7000蚊都底請⋯

係架,都成2,3年前既事
無話可說
|
rolandbb 發表於 18-9-6 17:11
咁做得嘢, 去邊度搵呀.

咁就真係唔知邊度搵喇,只知做左都有好幾年,呢個7000蚊價已經係2,3年前既事
sweetheartb
|
rex13 發表於 18-9-6 14:53
頭先睇yahoo,原來不同地區人工可以相差咁多⋯
如果真系去到8千蚊既話,你地會寧願自己做ftm,都keep住請姐 ...

我識一個僱主請兩個,一個$8500,一個$7000
minikin
|
畀得起咁多人工
自然有要求
亦都有一定工作量
住跑馬地淨係日日掃個花園都死啦
屋企唔知有幾多個廁所要洗
JD930
|
Poyau 發表於 18-9-6 15:23

外傭月薪平均4799元 調查指跑馬地外傭月薪達8500元多觀塘區一倍 https://www.hk01. ...

原來有咁情況

我之前仲聽過啲人話最好唔好加係basic salary度,否則對下一任僱主唔公平,寧願加做 allowance
JD930
|

咁又係
tsung
|
JD930 發表於 18-9-6 17:51
原來有咁情況

我之前仲聽過啲人話最好唔好加係basic salary度,否則對下一任僱主唔公平, ...

咁又喺嘅
JD930
|
tsung 發表於 18-9-6 17:57
咁又喺嘅

brindlewin
|
minikin 發表於 18-9-6 17:42
畀得起咁多人工
自然有要求
亦都有一定工作量

是的。
Poyau
|
rex13 發表於 18-9-6 16:41
睇怕過多3,5,7年應該真系要呢個價都唔定

希望唔會
Poyau
|
JD930 發表於 18-9-6 17:51
原來有咁情況

我之前仲聽過啲人話最好唔好加係basic salary度,否則對下一任僱主唔公平, ...

有啲係有專業護理所以人工高
Poyau
|
tsung 發表於 18-9-6 17:57
咁又喺嘅

調查講70%有獨立工人房?!