我突然對日本番薯感好奇

plumtree
|

日本番薯貴到嘔,我諗有食開嘅jm 唔駛我講都知。
我最近順手買左兩袋唔同品種嘅嚟食。突然有好多問題唔明。
點解大家都番薯,點解日本果d 咁企理干淨嘅?仲粒粒都食得,冇穿冇爛。
而就算响日本超市買都好啦,國產果種,真係揀唔落手,好邋遢,好唔掂。
會唔會日本嘅係洗過至入袋呢?旦洗過咪好易爛囉
有知道嘅可以解開謎團嗎?唔該。
ayi1
|
plumtree 發表於 18-9-6 16:35
我最近順手買左兩袋唔同品種嘅嚟食。突然有好多問題唔明。 ...

可能揀過又用刷刷過再浸藥水再包裝得靚靚仔仔先賣俾你,唔係貴咁多呀?
she007
|
國產你指大陸定邊度?
我淨係覺得日本的比較易買倒好味,其他地方我唔識揀,我都買過唔少非日本的
Babetoto
|
台灣蕃薯都好味
plumtree
|
ayi1 發表於 18-9-6 16:55
可能揀過又用刷刷過再浸藥水再包裝得靚靚仔仔先賣俾你,唔係貴咁多呀?
...

浸藥水? 係咪真㗎?
plumtree
|
she007 發表於 18-9-6 16:57
國產你指大陸定邊度?
我淨係覺得日本的比較易買倒好味,其他地方我唔識揀,我都買過唔少非日本的
...

就是大陸貨囉。我試過响樓下街市買過,唔識揀,仲買到又老,又空心比虫蛀。自此唔敢再買。旦前日响日式超市我見有國產嘅,我地意圖揀啦,旦堅係唔靚,連c6都話買唔落手。感覺日本嘅真係物有所值。起碼唔識揀嘅我都買到好食嘅。
plumtree
|
Babetoto 發表於 18-9-6 17:07
台灣蕃薯都好味

咁下次我都買下台灣嚟試試至得。
Froggy_joe
|
日本蕃薯我成日食,一星期起碼食兩袋

日本唔同地區出產都有唔同味道、質感
更何況係跟大陸比較?

我最鍾意食鹿兒島(橙色芯)的蕃薯,真係香甜到一試難忘
龍貓車
|
唔明你果句咩日式超市國產蕃薯係指咩
我自己都崇日,但我覺得街市買嘅蕃薯都好好味,仲要好平,$10有3磅
我而家每日有一餐食蕃薯,都係喺街市買,如果淨係食日本蕃薯,我諗我會窮
Fishqqma
|
又未去到貴到嘔呀!
係一田買都唔係好貴咋喎!
Goldilocks
|
想問你們食蕃薯,係唔係用來減肥?
docomo
|
韓國蕃薯都好味,拍得上日本,百佳成日有得賣。
apelok
|
可能日本蕃薯背後遺棄左一大堆唔靚你又未必知啫
只能說我國要仲食得睇得都唔浪費賺錢一刻
tsung
|
Babetoto 發表於 18-9-6 17:07
台灣蕃薯都好味

未試過
thomaswop
|
Froggy_joe 發表於 18-9-6 19:45
日本蕃薯我成日食,一星期起碼食兩袋

日本唔同地區出產都有唔同味道、質感

日本番薯都睇品種既,
我早幾係日北海道
係富良野去機場途中經過三笠市
係個婆婆度買左兩袋番薯返黎,顔色白D果袋好難食咩味都冇,難食過街市10蚊三磅既大陸番薯
買左袋茄子返來,我覺得大陸茄子滑D仲好倉食D

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
千千萬萬
|
我係澳洲都買到過冇人諗到既平既蕃薯,0.08一公斤,又甜又香,好抵食,港紙大概五毫子一公斤。
caryfox
|
plumtree 發表於 18-9-6 16:35
我最近順手買左兩袋唔同品種嘅嚟食。突然有好多問題唔明。 ...

日本人做事好認真,
專業買手會選擇平靚正的番薯,
所以你吃到的美味番薯,除了農夫努力之外,買手也有功勞。
caryfox
|
千千萬萬 發表於 18-9-6 20:16
我係澳洲都買到過冇人諗到既平既蕃薯,0.08一公斤,又甜又香,好抵食,港紙大概五毫子一公斤。
...

薯仔平就見得多,蕃薯就少見平。
Froggy_joe
|
thomaswop 發表於 18-9-6 20:08

日本番薯都睇品種既,
好彩你早啲返到香港

避過北海道地震
Froggy_joe
|
Fishqqma 發表於 18-9-6 19:51
又未去到貴到嘔呀!
係一田買都唔係好貴咋喎!
一田真係唔算貴