懷孕25週要食抗生素

efren
|
如題,有無媽媽試過? 雖然醫生話安全,但始終擔心,有無人食過可分享下?
bchuma
|
efren 發表於 18-9-6 18:04
如題,有無媽媽試過? 雖然醫生話安全,但始終擔心,有無人食過可分享下?
...

最好睇中醫,中藥我就飲過
DADACHUN
|
...

我兒家12WEEK 都有食緊...
haha748494
|
你邊度唔舒服吖?其實醫生開得,放心服用,先可以快D恢復。
mikabab3
|
20w有食過1w,而家29w 我諗又要再食了
hamsterma
|
...

睇的醫生都係要相信醫生,信唔過或者睇中醫
efren
|
mikabab3 發表於 18-9-8 19:04
20w有食過1w,而家29w 我諗又要再食了

你地點解食完要再食?啲菌殺唔死?
efren
|
DADACHUN 發表於 18-9-7 17:05
我兒家12WEEK 都有食緊...

食邊隻?有無藥名?
HOPEFORBB
|

回覆 efren 的帖子

成個孕期食過兩次,Bb健康出世
KILW
|
我約第3週、20週同26週都因唔同問題食過抗生素,前後一共食左約廿日,bb已經幾歲,健康。
擔心就睇婦產科醫生,如果抗生素係婦產科醫生比嘅,唔洗擔心啦。正常醫生知你大肚,都只係必需嘅藥先叫你食,唔食因住仲影響個胎...
efren
|
KILW 發表於 18-9-8 22:16
我約第3週、20週同26週都因唔同問題食過抗生素,前後一共食左約廿日,bb已經幾歲,健康。
擔心就睇婦產科醫 ...

明白,安心曬。謝謝你
DADACHUN
|

METRONIDAZOLE TABLET 200MG
google_hi
|
聽醫生講,佢知你有左BB唔會害你,醫唔好個病仲煩,準時食!
efren
|
DADACHUN 發表於 18-9-10 09:43

METRONIDAZOLE TABLET 200MG

Same as me ,名同劑量都一樣
efren
|
google_hi 發表於 18-9-10 09:49
聽醫生講,佢知你有左BB唔會害你,醫唔好個病仲煩,準時食!

Thx so much
DADACHUN
|
efren 發表於 18-9-10 10:56
Same as me ,名同劑量都一樣

我一日要食3次, 一次2粒... 食到嘔
efren
|
DADACHUN 發表於 18-9-10 11:10
我一日要食3次, 一次2粒... 食到嘔

我剛發現食錯左
原來每次2粒,我食左每次一粒,點算???
大肚後個人真係蒙啲
mikabab3
|
efren 發表於 18-9-8 21:30
你地點解食完要再食?啲菌殺唔死?

個腎脹左啊防止佢發炎