5個月bb唔食奶,點算好?

S_family
|
weekend先夠5個月,但依個星期餵得好辛苦, 越食越少,今日99同我講由今朝7點到依家total食左210ml ja, 死la, 點解會咁,我意為係奶咀唔夠快la, 走去買左fast flow, 都係唔食,但又會同你笑,又係咁食手指食到d口水搞到成件衫濕曬,但就係唔食奶,有冇jm有經驗?
JoanaL
|
S_family 發表於 18-9-6 18:45
weekend先夠5個月,但依個星期餵得好辛苦, 越食越少,今日99同我講由今朝7點到依家total食左210ml ja, 死la ...

我仔依家都係咁! 岩岩5個月, 又係厭奶, 勁多口水, 唔肚餓飲得少, 諗緊好唔好俾佢試固體
S_family
|
JoanaL 發表於 18-9-6 18:50
我仔依家都係咁! 岩岩5個月, 又係厭奶, 勁多口水, 唔肚餓飲得少, 諗緊好唔好俾佢試固體
...

我見到佢有點白色,應該出緊牙仔,岩岩個星期六我試左俾一茶匙ge糊仔佢食,之後就咁,唔通佢真係厭奶?
米米子
|
過來人分享,由佢,佢餓就會搵食。我當初就係唔識放手,辛苦自己辛苦個仔
JoanaL
|
S_family 發表於 18-9-6 18:59
我見到佢有點白色,應該出緊牙仔,岩岩個星期六我試左俾一茶匙ge糊仔佢食,之後就咁,唔通佢真係厭奶? :p ...

oh, 岩岩醒起今日見到佢d屎屎好似粒粒米咁, 有d人話呢d叫出牙屎, 唔通我b都係出牙
JoanaL
|
米米子 發表於 18-9-6 19:05
過來人分享,由佢,佢餓就會搵食。我當初就係唔識放手,辛苦自己辛苦個仔
...

係呀, 最近呢個星期我同佢搏鬥係咁迫佢飲奶搞到自己好累, 佢唔肯飲真係擰meh臉
zola
|
應該係厭奶,無辦法,唯有盡量餵,少食多餐。最緊要有野到肚,如果真係少得太離譜就睇吓醫生。好多小朋友都有呢個階段。媽媽唔駛氣餒同唔開心。迫佢食會有反效果,同埋大家都會唔開心。
Yanyan0904
|
出牙仔係冇咩餵口食奶,試下俾開奶茶佢飲餵人奶就朝早食完第一餐食完當俾水佢飲,夜晚臨訓前都飲小小,餵奶粉就溝奶粉,朝早果餐同臨訓果餐,一日一餐糊仔佢食
(Samantha)
|
我大仔勁憎飲奶,6個月時開始餵粥仔。
S_family
|
zola 發表於 18-9-6 19:16
應該係厭奶,無辦法,唯有盡量餵,少食多餐。最緊要有野到肚,如果真係少得太離譜就睇吓醫生。好多小朋友都 ...

99已經用針筒餵奶,餵到好似食藥咁
zola
|
S_family 發表於 18-9-6 20:01

都不失為一個方法丫,最緊要係心境平靜咁餵同食就ok了。厭奶期會過去的,唔好氣餒。亦唔好對自己要求咁高,keep住有俾佢食就可以了。check住佢有任何唔妥,就帶佢去見吓醫生,例如精神好唔好呀,咀仔乾唔乾呀,大小便如何呀。。。

放心,好快會過去的,我既小朋友都曾經係咁。
zola
|
S_family 發表於 18-9-6 20:01
到佢6個月,可以俾d粥仔佢食。分享一個方法俾你,早一晚洗完浸定d米放雪櫃,第二朝連米水(中)爛佢,然後先煲,就會好爛架啦。如果早一晚唔記得,浸2,3小時都可以。

加油呀好媽媽!
kakakwok716
|
試下訓住餵
laisausau
|
S_family 發表於 18-9-6 18:45
weekend先夠5個月,但依個星期餵得好辛苦, 越食越少,今日99同我講由今朝7點到依家total食左210ml ja, 死la ...

嫌奶期,食到幾多得幾多,訓得玩得就ok,小量多餐,可能要等一段時間等佢自己食返.
S_family
|
zola 發表於 18-9-7 00:24
到佢6個月,可以俾d粥仔佢食。分享一個方法俾你,早一晚洗完浸定d米放雪櫃,第二朝連米水(中)爛佢,然後 ...

多謝你,99今日煲左啖粥仔佢食,佢又真係食但唔食奶 好彩佢琴晚訓前同今朝訓醒都total食左300ml, 唯有得閒就俾水佢濕下,少少少咁飲都好。。。
zola
|
S_family 發表於 18-9-7 17:10
多謝你,99今日煲左啖粥仔佢食,佢又真係食但唔食奶 好彩佢琴晚訓前同今朝訓醒都total食左300ml, 唯 ...
咁樣都ok丫,情況唔算太差,加油!我媽話我自小就唔喜歡飲奶,好辛苦餵到半歲就已經唔肯再食奶,唯有食粥仔。