一人一件遇過幼稚園老師既好/壞事

Cclong19
|
如題
Poyau
|
樓主有什麼分享
twu_hk
|
我女幼稚園也有一個分享,不能說是好或是壞,只是每個人觀點也不同,不過我從中也學習到要多欣賞別人。

話說女K2 個班主任,見家長說我女霸道,成日做大家姐,叫我要教下佢,不過又冇同學投訴,只是老師覺得她不對。
當時我覺得好出奇,女平時對細老,表兄妹也好好的,什麼也會讓人,而同學也相處融洽,唔通我唔係到就變面?咁我回家也有跟她說要謙讓,就下同學仔。

之後上到K3 見家長,我就問下個女霸氣情況。個班主任說的完全另一回事。她說我個女好有領導才能,小組遊戲她能指導到各位團員成功完成,也可以分派工作。上堂積極主動,又多構思,同學們相處也很開心,叫我不要擔心,重叫我要栽培個女。

同一性格,不同人就有不同睇法,看看如何去界性,2個也是好老師,只不過睇法不同。一個偏向擔心小小負面,另一個欣賞及提拔。所以我從中也學習到如何面對一件事才是合適。
biancaho7
|
Cclong19 發表於 18-9-6 22:16
如題

我仔讀n班時
漏低左藥水係學校
老師打比我
我話唔緊要啦
第2日攞返
但老師話驚佢無藥食
係都要放工後送黎我屋企
我覺得老師好好
kelly_chan16    發表於 18-9-8 10:32
wcpcelia    發表於 18-9-7 16:57
wcpcelia    發表於 18-9-7 16:57
小肥楊    發表於 18-9-7 16:38
李露眉
|
老師成日攬攬學生,所以d小朋友一見面就互攬,我覺得好warm
Sweetkiki
|
Cclong19 發表於 18-9-6 22:16
如題

點解開post既自己唔分享先
kavenzou
|
好:
N班時,見到有個同學仔好似樹熊咁抱住老師係到喊,老師一手抱住佢,一手安尉另一個同學仔,做幼教真係好辛苦

我仔撞到鼻流鼻血,放學其實已經睇吾到異樣(所有衫褲都乾淨無血),但老師主動交代

除左老師,我最記得N班時位校長,EK有人講到佢好衰,但我又吾覺,日日見到佢企係門口迎接學生,我打電話去佢又會自己接電話,我仔生日當日佢係第一個祝亞仔生日快樂嘅人
kavenzou
|
衰:
面試係1group4-5組家長+小朋友一齊入一個課室同幾個進行活動,我地group有一個小朋友比較「失控」,連個家長一個人都吾多控制到,周圍搞,所有老師當佢地吾存在,只關心個細路有無整難嘢,我會覺得就算明知吾收,老師都吾駛咁嘅態度囉
Cclong19
|
Sweetkiki 發表於 18-9-7 16:13

因為想睇下其他家長對幼師既睇法姐
happybebebe
|
我小朋友的幼師好好
豬C9
|
我囡k1時病到入左院。班主任由我囡入院一路不停打比我,催我返學校拎功課。我已經同佢講左無人留院睇小朋友,可唔可以通融下,一出院我就會去拎。跟住佢話唔關佢事,係副校叫佢打黎催。
ccaa
|

我個女讀幼稚園嗰時,學校門口有道大鐵門,門出面係空地,經常有小朋友喺度玩,有啲小朋友會玩下道門,我奶奶經常帶我女係空地玩,有一次我個囡同班小朋友係空地度玩,突然比老師叫咗入去學校入邊,我奶奶同班家長見到,唔知道點解老師會叫佢入去,出來時我女喊到收唔到聲,原來比老師屈佢爬到大鐵門,我奶奶同班家長都見到我女無爬鐵門,係其他學校嘅學生爬,因為佢唔可以鬧其他學校嘅學生就鬧我個女爬鐵門,我打電話去學校投訴,個老師話佢親眼見到,但我話成班家長同我奶奶都見到我個女無爬鐵門佢哋可以做證,個老師先講對唔住嚇親我個女,我真係好嬲依家仲比個老師做埋校長添
其實係二十幾年前嘅事囉
kaki0901
|
豬C9 發表於 18-9-7 17:15
我囡k1時病到入左院。班主任由我囡入院一路不停打比我,催我返學校拎功課。我已經同佢講左無人留院睇小朋友 ...

我仔之前出風癩,成個星期冇返,老師冇打過比我話要拎功課
但我打去請假時都會問小朋友情況

到功課派返黎係會印左「請假」,老師又冇叫我地做返。

就咁睇你呢間間學校都有D問題wo
youhello507
|
我囡k1時病到入左院。班主任由我囡入院一路不停打比我,催我返學校拎功課。我已經同佢講左無人留院睇小朋友 ...

追業績?
Mrs9588
|

傻架,K1會有d咩功課咁重要?
冇野重要得過小朋友身體
CSiuB
|
Sweetkiki 發表於 18-9-7 16:13

佢幾個post都係開完冇回應
Cclong19
|
CSiuB 發表於 18-9-7 18:23

好多謝你刻意去留意我
有時真係興起八掛下想知人地點諗 所以咪問下 而大部分人都好樂意分享
真心想問 有咩問題呢
Cclong19
|
CSiuB 發表於 18-9-7 18:23

而且我又唔係po左係開心些牙個到 然後自己唔分享
1010mum
|

先苦後甜,先講壞老師。

小寶是非常內斂之人,不會輕易表露情緒。

有一次,學校(幼稚園)選了幾位學生參加畫畫比賽,小寶是其中之一。佢極其認真,花了不少時間心血去完成畫作。都是我的錯 -交稿那天,才發現畫筒用完了。於是我便把畫捲起,用橡筋紥住便俾佢帶回校 - 誰知道,這是不合規格的。

老師大可把畫退回,甚至收了畫不遞交也無不可。偏偏那位領了“傑出老師獎”的班主任,當著一位4歲小朋友的面,把人家的心血,直接扔進了垃圾筒。

自此之後,有很多年,小寶說甚麼也不肯把作品拿出去比賽。
1010mum
|
1010mum 發表於 18-9-7 19:34
先苦後甜,先講壞老師。

小寶是非內斂之人,不會輕易表露情緒。

這是最近2年,一位專做心理輔導的朋友,撩到出來的傷心史,我們才知有這回事,才有機會解了這個心結。

好老師:

同一間幼稚園,另一位班主任。她教導小寶:講令人開心的話,做使人愉快的事。

小寶至今恪守此教誨,果然能知心體貼,想人所想。

這才是一生受用的處世之道。