增強記憶力

小之鳥
|
想問下大家有咩方法增強記憶力,
覺得自己好似金魚咁, 記三秒就唔記得,
朋友講左慨野又唔記得。
B301
|
小之鳥 發表於 18-9-7 00:34
朋友講左慨野又唔記得。

寫低
wcpcelia    發表於 18-9-7 10:19
小之鳥
|
B301 發表於 18-9-7 00:46
寫低

我成日最唔記得慨係回憶,(e. g. 上次去行山同邊個去, 朋友鐘意食咩。。。)
可能真係要寫日記,
咁可以睇得返
B301
|
小之鳥 發表於 18-9-7 01:05

我成日最唔記得慨係回憶,(e. g. 上次去行山同邊個去, 朋友 ...

同埋映相.
我乜都映一餐......!
sjnl43
|
朋友講左慨野又唔記得。

因為d 野唔重要, 唔上心

奶奶鬧過你d 咩過二十年都記得 語氣都學得返出黎

寶褓保補    發表於 18-9-8 18:09
tsung
|
B301 發表於 18-9-7 00:46
寫低

我都喺
JunJunJu
|
short term memory 應該係可以練嘅,網上有啲小遊戲咁,要持之以恆做先有成效,打牌都係一個好方法,我見身邊鍾意打牌啲老人家頭腦真係keep得好啲
vincielau
|
B301 發表於 18-9-7 01:35
同埋映相.
我乜都映一餐......!

我都係呀
happyty
|
一諗到要跟嘅嘢即刻寫低
Poyau
|
寫低 影相
Cocoa_wong
|
朋友講左慨野又唔記得。

除咗做多啲練習,平時都要從飲食中攝取足夠嘅omega 3脂肪酸(DHA/EPA)補充腦部營養黎增強記億力! 例如三文魚,不過我好怕魚腥,又懶得計每日食得夠唔夠,所以我食supplement!
小之鳥
|
Cocoa_wong 發表於 18-9-8 11:41
除咗做多啲練習,平時都要從飲食中攝取足夠嘅omega 3脂肪酸(DHA/EPA)補充腦部營養黎增強記億力! 例如三文 ...

係wo, 食下supplement都好, 等我去揾d食先
小巫BB
|
食DHA
叮妹
|
JunJunJu 發表於 18-9-7 08:36
short term memory 應該係可以練嘅,網上有啲小遊戲咁,要持之以恆做先有成效,打牌都係一個好方法,我見身 ...

我老帽8x歲、日日打牌頭腦轉數好靈活、說話語氣、速度似6X歲
good_pig
|
JunJunJu 發表於 18-9-7 08:36
short term memory 應該係可以練嘅,網上有啲小遊戲咁,要持之以恆做先有成效,打牌都係一個好方法,我見身 ...

一dd人打牌幫到手啦, 太老手果d...已經好似行路呼吸咁....冇左TRAIN的作用
Cocoa_wong
|
小之鳥 發表於 18-9-8 13:15
係wo, 食下supplement都好, 等我去揾d食先

上個月有個朋友去咗亞洲天然及有機產品博覽, 搵到隻唔錯嘅omega 3 & 6 supplement,介紹咗比我。我剛剛開始食緊,如果試過唔錯介紹比你!你有興趣嘅話都可以PM我~~
plumtree
|
朋友講左慨野又唔記得。

我冇咩方法呀!要一諗到就立馬記低囉。唔係轉個頭又冇左件事。好似响廚房洗緊野時,見海綿冇囉喎,聽日要買,點知出番廳冇記低,我又冇唔記得。就係呢d 生活上嘅野經常忘記。最近幾年真係記性特別差。我都唔知老d 點算。
小之鳥
|
我好羨慕d記性好慨人,
佢地睇過慨書﹐電影都會記得,
學習都有利
cara.mak
|
朋友講左慨野又唔記得。

食蛋