自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

讀緊大學時,介紹左個同學一齊去補習社做兼職,畢業後佢誤會我搶佢男友(都係補習社同事,但佢讀另一間大學),其實係佢男友同一時間追多個女仔囉,就同我絕左交,枉我當年聽你講好等錢洗,先用我的人際關係幫你入職,依加聽攬住條傻仔過世啦!所以我不會再介紹普通朋友返工,好老友果啲或者會

P. S. 條傻仔生得似細粒版林峰

子爵府

回覆樓主

我試過,以後唔會制,因為個朋友原來做嘢唔多掂,同事比說話我聽

侯爵府

回覆樓主:

我估睇工種,餐廳/sales/保險好多都係朋友介紹入咁。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我就一定唔會, 費事煩.
唔同部門都唔會.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

試過

仲前後入左2個

好開心
大家唔同team , 日日一齊lunch

珍珠宮

回覆樓主:

炒散戥下腳 ok

長工唔會

侯爵府

good_pig 發表於 18-9-7 00:57
大家會唔會呢?我自己就唔會,費時朋友都冇埋,利益沖突總會有d

有人介紹過我、我亦介紹過人, so far so good , 沒有什麼利益衝突, 因為大家都吾係想上位個d 人
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會

侯爵府

陪月勳章

我被介紹過﹐大家相處愉快。

水晶宮

回覆樓主:

曾經試過, 結果係冇朋友做

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

我介紹過一次,以前補習社pt,朋友工作能力ok,點知做幾日就話人工低點點點又唔做,搞到我對住老細都唔好意思....以後都無介紹人入公司做

不過,亦都有朋友介紹我入佢地公司做,多數炒散、做temp呢種

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

good_pig 發表於 18-9-7 00:57
大家會唔會呢?我自己就唔會,費時朋友都冇埋,利益沖突總會有d

唔會,就算係都唔好同部門

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

zitzai 發表於 18-9-7 08:13
炒散戥下腳 ok

長工唔會

炒散, pt 都冇所謂

伯爵府

試過一次
佢被lay off
點知咩都唔肯做,又周圍唱我同老細唔比野佢做
反面了
識咗好多年嘅好朋友
沒想到做野係咁
我老細仲覺得我自找
結果全部自己做返
超慘

男爵府

good_pig 發表於 18-9-7 07:56
做乜嘢位?

我見好多都不歡而散

首先介紹得既,通常係合作過,知佢做得野,人正正常常先,亦好坦白話比佢知公司文化,佢自己決定。
介紹過既朋友做秘書有, supporting又有,professional都有。
行頭窄,professional 既來來去去都係師兄弟。
不過會盡量唔同team , 免得過有拗撬

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

NO LA

大宅

唔會,佢做得好只會覺得係自己好而唔會感恩,做得差就會賴你比陷阱佢踩

人性使然

伯爵府

我曾經有四份工都係不同朋友介紹我入去做,大家唔同部門,無利益沖突,做得好開心

試過有朋友介紹我入同一個部門,我拒絕左,唔想因為份工無左個朋友

男爵府

牛年勳章

good_pig 發表於 18-9-7 07:43
咁大家仲有冇朋友做

有,點頭之交

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

唔會, 一做同事就會同朋友唔同

首頁

尾頁

跳至