少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

今日我個小朋友係咁叫我比佢學打鼓,一問之下原來今日學校有表演睇。
之後我上網搵咗好耐,發現原來係有間唔知係咪音樂學校,打正旗號搵啲連中三都未夠既小朋友出去表演。

首先我要講明,我並不是葡萄人地個仔女有幾叻,因為我真心覺得佢地好叻,打得好好。
但我感覺上怪怪的,所以想睇下各位點睇

有小朋友上台表演,我自己作為父母,我有咁既仔女,我都會好引以為榮。
但睇睇下,唔係喎,最細果個咪頂盡中一。。。。上台果個又係中一,台下睇果個又係中一。。。

我想講既係,呢啲咁既所謂音樂學校,真係幾有生意頭腦,
人地小朋友叻,表面上好似比機會叻既小朋友去鼓勵其他小朋友學多啲野,不過我自己覺得實質就係唔洗錢拖幾個小朋友做宣傳。。。
我心唸,大佬呀,人地中一二,你星期五叫個中一既請假去表演比啲中一睇,目的為咩?

我好支持小朋友學多啲野,但唔係要人啲仔女唔返學去人地啲學校表演下 。。

我唔知係咪我思想太傳統,好主觀咁怪錯人地既音樂學校。。。所以想問各位爸媽意見,如果各位有個天才兒童,係咪都會支持個小朋友唔返學去表演

呢一刻我感覺係,就算我比我小朋友學音樂,都唔會比佢去啲淨係做生意唔顧小朋友既音樂學校囉

珍珠宮

回覆樓主:

一日半日當拎個經驗都係學習既一種,重要既係學校同意請假

好多學校唔會亂批準放假,除非將要代表學校所以學校會比返學時間外出拎經驗

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔返學去表演唔會支持, 如果想學打鼓可以去一些琴行學.

民房

回覆 mike89 的帖子

好似話一星期。。。
我自己感覺有啲搵個小朋友笨。。因為中學應該都好忙掛,,,

民房

回覆 kitbebe 的帖子

我都周圍睇下有邊到學好

珍珠宮

回覆樓主:

如果唔係經常有嘜問題,大家文化交流啫。學校不時攪不同活動,俾不同班級學生去參加。義工服務,戶外英語訪問,校際xx節等

民房

回覆 olkan 的帖子

但依家唔係代表學校出去喎。。。 。。小朋友點會自己識衡量 。。。

大宅

回覆樓主

而家大把人小學畢業,
樂器已經8級了,
5級亦都好正常,
要入樂團表演是常事
所以叫中一表演,冇咩特別

但唔知你所講的音樂學校,
係咩性質,學校的背景反而要了解多些

大宅

回覆樓主:

我有2點唔認同:
1. 升到中學,已唔算係小朋友
2. 唔一定留係學校先學到嘢,所以出校表演冇問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好少課外活動學校會安排平日表演咁蠢
1. 表演果個未必請到假,人地父母都未肯,父母肯學校都唔得啦
2. 邊個睇......

我個仔有學鼓、學校所謂校隊。亦有玩出面樂團。有校內校外表演。平時/週未加練就平常。出外表演就一定係假期囉

首頁

尾頁

跳至