母乳營養係唔係好d?

Fiona湯
|
依家個個都咁盛行母乳, 話營養好d, 但係好驚到時無….
KILW
|
人奶比較上係好過奶粉,但真係無就飲奶粉囉,奶粉唔係毒藥。仲有驚黎做咩,你驚又唔會由無變有,反而心情差會令有奶變無。
GCHK
|
聽好多人係咁講囉,我記得好似話人奶B抵抗力好D
我要做媽媽
|
你可以系國際母乳協會度睇人奶同母乳既營養成分表,無可否認,人奶既成分好多都係奶粉無既。但係唔系每個媽媽都有條件進行母乳餵養架,好多bb都係全奶粉,一樣健健康康架,所以你自己都咪俾自己太大壓力吖,最緊要就係好好休息
laisausau
|
Fiona湯 發表於 18-9-7 06:55

一定係,天然抗體人工只能盡量模仿,不能複製~未生就唔好諗啦,我當年未生時"可能冇奶"呢個想法間中會一閃而過,不過我唔會俾自己一直諗太多,影響心情.到生左,就唔理有冇奶每2個幾3個鐘餵,努力奮鬥左2星期先開始偷懶隔3個令鐘先餵其實我由始至終唔知自己有幾多,總之全人奶近2年,全憑一股勇往直前咋.
如果果時咁勤力都無奶,會算數,一定係天生嘅我唔會覺得自己對唔住BB
freshrose
|
無咪食奶粉LOR, 好多人都食奶粉大, 而且有更多人因為工作關係, 即使有都餵唔到母乳
EstrellaDamm
|

盛行母乳的講法真奇怪。明明係人飲人奶,牛飲牛奶,唔係盛唔盛行嘅問題。只不過人發明咗配方奶粉呢種代替品,做得到嘅只係儘量模仿母乳,無可能完全copy。

與其驚到時無奶,不如唔好浪費時間,由而家起裝備自己,睇多啲正確嘅母乳知識。衛生署母乳講座會係一個好選擇。網上資料良莠不齊,要小心選。揀有權威網站,如衛生署、母乳協會等,唔好搵牟利機構嘅,或輕信論壇上嘅嘢。除咗自己準備,亦最好prep埋身邊家人。
CharliesNjoe
|
我前排都係, 好彩有催乳師教, 好好人, 又細心, 原來太緊張都有機會影响到
RubyYu07
|
KILW 發表於 18-9-7 08:29
人奶比較上係好過奶粉,但真係無就飲奶粉囉,奶粉唔係毒藥。仲有驚黎做咩,你驚又唔會由無變有,反而心情差 ...

同意!人奶盡量餵,唔夠就補奶粉!食奶粉都一樣肥肥白白,唔擔心得咁多
RubyYu07
|
CharliesNjoe 發表於 18-9-7 11:05
我前排都係, 好彩有催乳師教, 好好人, 又細心, 原來太緊張都有機會影响到

絕對係,情緒低落都會影響到奶水分泌。放鬆一下!
mocha20150323
|
唔洗驚無奶,奶係水做,到時多d飲湯水多d埋身就好快上奶,而且bb胃好細,好快飽。

宜家先多人餵人奶,我媽個年代個個都餵奶粉,咪一樣牛高馬大,無野ge!抗體都係頭六個月姐,好快無抗體。

hamsterma
|

肯定母乳比奶粉好,抵抗力好
RubyYu07
|
我要做媽媽 發表於 18-9-7 08:54
你可以系國際母乳協會度睇人奶同母乳既營養成分表,無可否認,人奶既成分好多都係奶粉無既。但係唔系每個媽 ...

呢位媽媽講得好啱!母乳固然好,但奶粉都一樣可以食到好健康!
lammmmchu
|
母乳係比較好
我一開始都有餵
驚唔夠既話可以飲多D 湯水, 按摩下, 食下MATERNA 補充營養.
比到就盡量比啦
Huihuiiuh
|
我覺得雅培HMO唔錯,雖然有幾隻都有話自己有HMO,但係講第一個有HMO嘅係雅培,同埋價錢合理,食完抵抗力好好多
huiliusome
|
CharliesNjoe 發表於 18-9-7 11:05
你係邊間有催乳師咁好架?

huiliusome
|
EstrellaDamm 發表於 18-9-7 10:27
盛行母乳的講法真奇怪。明明係人飲人奶,牛飲牛奶,唔係盛唔盛行嘅問題。只不過人發明咗配方奶粉呢種代替 ...
老一輩好似係話奶粉有益D/身份像徵之類, 個個年代有錢先飲奶粉

|
huiliusome 發表於 18-9-7 19:58
你係邊間有催乳師咁好架?
港怡

|
RubyYu07 發表於 18-9-7 11:23
絕對係,情緒低落都會影響到奶水分泌。放鬆一下!
食唔飽同飲唔夠水都會添

bchuma
|

係好,千其無緊張,放鬆心態,心情影響母乳分泌