懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我懷疑自己有產後抑鬱。我唔想返健康院浪費時間轉介,有無藥可以買黎食?

生咗以來,一直好唔開心…好後悔生咗佢,佢完全破壞我一向嘅生活。
我已經有個小學嘅大仔,我好後悔生多個,我又要重新一次餵奶,換片,揾幼兒園。
我知當初係我選擇生佢出嚟,我要負責任,但我而家每日對住佢都喊,對佢講啲好負面嘅野。我好擔心會傷害到佢…
我有同家人朋友講,個個叫我放鬆啲,自己行開一下,但我做唔到…我唔想其他人湊B,我唔想佢唔係跟我方法去抱,去餵奶,我好怕改變…

有無藥物可以幫到我?
我停薪留職至下年,我每日都好怕過唔到呢四個月,日日天光等天黑…等餵奶,等換片…

別墅

回覆樓主:

快D同健康院姑娘講呀,有藥可以幫到你架

大宅

其恩 發表於 18-9-7 21:31
快D同健康院姑娘講呀,有藥可以幫到你架

我唔想返健康院,佢哋轉介又排期,我放唔低個B。
有無成藥賣?

別墅

mamisdevil 發表於 18-9-7 21:59
有無成藥賣?

冇可能,一定要轉介,孭埋阿B去

男爵府

有無成藥賣?

點解睇醫生唔可以拎埋個b去?

大宅

有無成藥賣?

成藥有個d都係假,因為有規管, 乖乖地返健康院, 佢地日日都安排好多呢d case~放心交比佢地, 你既然自己feel到要醫就盡力去醫, 好多人連發覺都發覺唔到tim呀, 你好叻架啦, 唔使逼自己要好開心, 加油

大宅

回覆樓主:

健康院有精神科姑娘可以即刻同你傾下計,你帶埋阿b同佢講你既難處,轉介要湊b行唔開,你睇下佢可以點安排丫,我反而係生之前有產前焦慮,佢地好helpful,好快幫你安排到架!
我都係岩岩生完,餵奶換片無限輪迴覺得好辛苦,曾經有過後悔生b既唸法,冇晒自由同生活,但呢d時間好快過,好快又好似你大仔咁,就湊得冇咁辛苦架喇,而且揾屋企人幫手湊,自己放開d,阿b冇你想像中咁化學,就算用唔係你既方式餵奶換片都唔會有事架,加油(emoji)(emoji)揾人幫手自己去透下氣丫,係屋企長期對住阿b會亂唸野架

大宅

sandylam2010 發表於 18-9-8 12:13
健康院有精神科姑娘可以即刻同你傾下計,你帶埋阿b同佢講你既難處,轉介要湊b行唔開,你睇下佢可以點安排丫 ...

多謝你…
其實湊B唔辛苦,暫時都只係換片,餵奶,扭抱…
我只係好想佢一夜消失,去返我只有一個大仔嘅日子,返返去做我嘅工作…

大宅

回覆 mamisdevil 的帖子

我好明白你的感受,我都係由個女4個月大開始,就冇返工留在屋企照顧佢,好明白每日不斷循環,按住schedule重覆又重覆咁做相同的嘢,真係好悶、好困身。但你有目標嘛,你係停薪留職,你就諗住果個日期去倒數,過下一日、過下又一日,好快就可以返番工了。你而家的辛苦唔會冇價值ga,你提供咗機會俾大仔學習做哥哥,學識照顧別人,將來兩個孩子又可以互相照應,一齊成長的回憶係好幸福ga。
其實少少改變唔會對小朋友有好大影響的,你可以話俾幫你手短暫照顧BB的人你平時點做,希望他們可以盡量跟,但就算萬一真係跟唔足,其實BB都唔會有事的,你短暫行開抖一抖,過番少少私人時間,做自己想做的事,會舒服好多的。或者初時唔好太耐,只係放低BB 1-2個鐘,慢慢適應咗先再加長。
加油!祝福你和BB都健康

大宅

mamisdevil 發表於 18-9-8 12:27
多謝你…
我只係好想佢一夜消失,去返我只有一個大仔嘅日子 ...

其實停薪留職湊bb令到你咁困擾,會唔會咁既方法唔岩你?不如你揾人幫手返返工可能對你更好?

大宅

mamisdevil 發表於 18-9-8 12:27
多謝你…
我只係好想佢一夜消失,去返我只有一個大仔嘅日子 ...

有同感啊
好想做返自己 一晚都好

有時好想time out 下
但唔想幫手嘅人唔用我嘅方法。

我都曾經低落左一段日子。。。
不過出面真係買唔到藥食,去健康院同姑娘傾下呻下啦排期咪排囉。

大宅

Jamy413 發表於 18-9-8 14:06
回覆 mamisdevil 的帖子

我好明白你的感受,我都係由個女4個月大開始,就冇返工留在屋企照顧佢,好明白每 ...

多謝你…我完全同個B無connect 咁…只係機械式去照顧佢…我對佢唔住

大宅

Chickentailbun 發表於 18-9-9 00:04
有同感啊
好想做返自己 一晚都好

我自己好驚…

我打咗去精神科產後抑鬱熱線,都係叫我睇開啲,行開一下,離開個B...

我做唔到,我希望有藥物幫到我…再呻再喊有咩用…

大宅

mamisdevil 發表於 18-9-9 15:11
我自己好驚…

我打咗去精神科產後抑鬱熱線,都係叫我睇開啲,行開一下,離開個B...

咁你直接去看醫生 私心嘅政府嘅都可以。
有時唔一定要去精神科 ,有啲西醫都有資歷開到抗抑鬱藥

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你既然唔想傷害個b,咁你唔好仲自行買藥食,同埋你要放低要求。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

mwsiipb2 發表於 18-9-9 22:11
叫先生同你入急症,
你有冇諗过想死?想K.O. bb?有冇幻聽?
全部同医生講,你就立即有人follow,

我諗精神科藥物點都要醫生處方先買到
睇急症可以試下wow

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至