海南省將可使用facebook

yucl_hk
|
國家主席習近平今年4月中在海南發表講話,宣布中共中央決定支持海南全島建設自由貿易試驗區。自此之後,海南當局全力建設海南成為自由貿易試驗區,並推出不少相關文件。

為了吸引國際遊客,海南省政府發布的這項行動計劃,自今年起大力發展觀光,吸引國際.遊客,力爭至2020年入境遊客量年均增長25%,入境遊客量突破200萬人次。

行動計劃提出,要依託海口、三亞等重點旅遊城市,借鑑泰國曼谷、西班牙馬略卡等城市發展經驗,有計劃打造外國遊客集聚區,並開放在集聚區內,外國人可使用Facebook。不過,只限外籍遊客使用這些社群媒體,並非全面解除封鎖。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
chloe2018
|
香港人係海南島算唔算“外國人”?
sasa0208
|
chloe2018 發表於 18-9-7 10:03
香港人係海南島算唔算“外國人”?

那當然是啊
andyman
|
sasa0208 發表於 18-9-7 10:04
那當然是啊
不是吧, 明明用回鄉証, 講明番家鄉
sasa0208
|
andyman 發表於 18-9-7 10:07

你留意下大灣區d宣傳,全部香港人上去工作,都係視作外地人定外國人架
artroboy
|
sasa0208 發表於 18-9-7 10:21
你留意下大灣區d宣傳,全部香港人上去工作,都係視作外地人定外國人架
...
算唔算播獨?
itdididi
|
facebook 美國人開始唔用了~

後生仔都唔用。
littlemaopig
|
而家Facebook只有廣告
Poyau
|
「有關計畫在政府網站上出現24小時內就隨即被刪除」

https://unwire.hk/2018/06/26/great-firewall/life-tech/travel/
sasa0208
|
artroboy 發表於 18-9-7 10:32
算唔算播獨?

我跟節目講架 我唔識呢d
tsung
|
andyman 發表於 18-9-7 10:07

ngwong2
|
阿爺一向鐘意搬龍門架啦。話你外國人又得話你是中國人又得!佢講唒。
happybobobaby
|
唓,你用外國卡漫遊你咪外國人,上到Facebook WhatsApp. 而家在中國大陸都係噤樣上番WhatsApp

除非佢話同酒店区wifi上到FB就話開放啫,我唸要你入護照號碼等等去識別你係咩人
Supertalkative
|
而家Facebook 都開始少人用啦!