番N班迷思

mikemikewong
|
唔知有冇JM有呢個睇法,如果家中有姊姊/哥哥,大過細B3,4年,咁細B既抵抗力會唔會比起家中獨子/女好D呢?細B番N班,一直都好擔心生病呢個問題。但之前姊姊/哥哥番幼稚園咪應該帶左學校既菌番家,而細B都應該儲左少少抵抗力,到真正番學係咪冇咁易病呢?我呢個想法對嗎?同埋2歲人仔,可唔可以食MANUKA HONEY或靈芝蜜或司各脫呢?

hellohellojenny
|
mikemikewong 發表於 18-9-7 10:39
唔知有冇JM有呢個睇法,如果家中有姊姊/哥哥,大過細B3,4年,咁細B既抵抗力會唔會比起家中獨子/女好D呢?細B ...

我小朋友返2歲n班好少病,由n1到現在n3病假一隻手數得晒。

luppy
|
個別體質。
反而多病...大個先頂到下。要習慣左d菌。
所以太乾淨吾好
CACACAROL
|
細囡2個月大就俾家姐傳染感冒, 反N班有病
patpat234
|
唔知有冇JM有呢個睇法,如果家中有姊姊/哥哥,大過細B3,4年,咁細B既抵抗力會唔會比起家中獨子/女好D呢?細B ...

細女2個月大開始已經成日病,俾哥哥傳染,反而開始返全日 N之後病小左好多。直到今年中一,只請過三幾日病假。
Poyau
|
抵抗力睇個人體質
AGa1111
|
應該唔關事,我大女返學除左中一次手足口,都無咩點病過
phoebe916
|
我囡返N班又唔算多病, 可能佢係人奶B, 抵抗力好D卦
Froggy_joe
|
大仔兩歲半返全日班
細女一歲半返全日班

兩個都極少病
我細囡讀五年幼兒/幼稚園,除咗跌斷手早退一日,另試過一次發燒早退半日
全勤

但唔知跟你講的有冇關係
birdbird
|

其實, 现在的幼兒何解一上學就病得密?
我仔年代, 佢+同班的同學上2歲班没特别生病, 可能大多数都有到户外跑跑跳跳曬太陽,室內playhouse 去得多可能仲易病
|
phoebe916 發表於 18-9-7 11:26
我囡返N班又唔算多病, 可能佢係人奶B, 抵抗力好D卦

我仲餵 緊,就係想比多d抗體佢,雖然唔知係咪真係咁有用
|
patpat234 發表於 18-9-7 11:11
細女2個月大開始已經成日病,俾哥哥傳染,反而開始返全日 N之後病小左好多。直到今年中一,只請過三幾日病 ...

即係番n前都成日病?
babyhoi
|
patpat234 發表於 18-9-7 11:11
細女2個月大開始已經成日病,俾哥哥傳染,反而開始返全日 N之後病小左好多。直到今年中一,只請過三幾日病 ...

一樣
細囡兩個月已經俾家姐傳染傷風過,
又流鼻水又嘔奶
之後反而touch wood少病,
可能已經有抗體了 ,
返n到而家k2都少請病假
brindlewin
|

我覺得個B有機會接觸幾多外人而定。

我99喜搞大聚會,每一節日都一班班親友大人細路,可能已經接觸好多菌。
youhello507
|
病係必經階段,冇咩好擔心
李露眉
|
我覺得唔需要諗太多,
亦都唔需要食補品.

小朋友大大下,自然小病,
n班個個月病,其實,好正常好普遍

namnamnamlolo
|
我覺得會有影響
不過都要睇埋bb體質
我大仔一返n 第二日即病了
細仔真係無乜野
勁適應
小朋友有哥姐跟住真係爭好遠
tsung
|
youhello507 發表於 18-9-7 12:43
病係必經階段,冇咩好擔心

同感
大肥羊
|
mikemikewong 發表於 18-9-7 12:14
我仲餵 緊,就係想比多d抗體佢,雖然唔知係咪真係咁有用

我兩個都餵到3歲,但我唔覺得佢哋細個時身體特別好,應該係個別體質問題。
兩個返n班嗰陣都病到暈,但升上k1後大個左抵抗力好左,身體明顯好左好多,少病。
JD930
|
luppy 發表於 18-9-7 11:01
個別體質。
反而多病...大個先頂到下。要習慣左d菌。
所以太乾淨吾好

都啱