中年轉工,先發現社會出現很多問題

jd21
|
近日有意中年轉工,先發現香港很多問題,就係這些原因導致社貧富差距嚴重,中下層打工仔壓力大

1)香港未普及 5 天工作

2)工作要求多多,但人工可能只有萬頭,現今萬頭係香港真係難生活(顧主刻薄)

3)如租樓,差不多一份糧,未買樓,跟本買不到

年輕人結婚生仔除非有父幹,唔係真係好難
wcpcelia    發表於 18-9-7 16:58
mrsma1120    發表於 18-9-7 14:05
Ceci師傅    發表於 18-9-7 14:01
aliensss2008
|
完全正確
Reminder
|
jd21 發表於 18-9-7 12:08
近日有意中年轉工,先發現香港很多問題,就係這些原因導致社貧富差距嚴重,中下層打工仔壓力大

1)香港未 ...

不認同2
ngwong2
|

1)香港未 ...

在bk才有clerk幾皮人工。仲要不相信有人揾under一萬架。
good_pig
|

1)香港未 ...

香港就係咁
pi0219
|
仲有: 奉旨OT無補水.
APIGMA    發表於 18-9-7 15:22
20150618bb
|

1)香港未 ...

係呀....................早一年多朋友個仔,買左樓4佰到尾現在同一單位高一層賣620,打工的錢又如何追到樓價,所以政府填海起公屋,請的只反政府為本的人士,做下好心................放手喇
artai430
|
不要怪年青人要同父母住. ((好多BK媽話結婚後唔想同仔囡住))..生活迫人. 您估後生想架咩......
Onlok
|

1)香港未 ...

我明,所以我仲未轉到工
tsung
|

1)香港未 ...

打工仔寫照
asukav6
|
20150618bb 發表於 18-9-7 12:22
係呀....................早一年多朋友個仔,買左樓4佰到尾現在同一單位高一層賣620,打工的錢又如何追到樓 ...

乜你覺得填左海起屋個D屋係俾香港人咩
馬爾太
|
係呀....................早一年多朋友個仔,買左樓4佰到尾現在同一單位高一層賣620,打工的錢又如何追到樓 ...

日日150人,一年多成五萬人!填晒個維港都唔夠啦!
yucl_hk
|
ngwong2 發表於 18-9-7 12:16

在bk才有clerk幾皮人工。仲要不相信有人揾under一萬架。

BK的JM, 好多住大屋, 有大露台, 廚房百幾呎, 睡房兩邊落床
jannlly
|
Reminder 發表於 18-9-7 12:15
不認同2

許多工,多嘢做,但真係得萬頭的。
醒下啦
20150618bb
|
asukav6 發表於 18-9-7 13:16
乜你覺得填左海起屋個D屋係俾香港人咩
我唔知什麼又黃又藍,買唔起私樓有公屋住,相信你前幾代...............都係新移民
jannlly
|

係唔係要填晒成頭海。
但都唔夠每日150增長
20150618bb
|
馬爾太 發表於 18-9-7 13:20
日日150人,一年多成五萬人!填晒個維港都唔夠啦!
福音兄...........又見到你
20150618bb
|
jannlly 發表於 18-9-7 13:23
係唔係要填晒成頭海。
但都唔夠每日150增長
成頭海係什麼新產品?
donald63
|
跟本好多工都係得萬頭, 係BK jm 有幾皮, 個個搵大把錢
donald63
|
回覆 馬爾太 的帖子

日日都死百幾人落來, 起多多樓到唔夠住啦, 上面地方咁大又唔死返上去, d 死佬又無本事娶b6來生仔住公屋攞綜綬