好似今次日本機場關閉事件, 買那間保險會cover 好的?

JO_100
|
如题
Poyau
|
都想知
ha-ppyday
|
想知……
Helllokitty
|
我知AXA , AIG , Zurich 有得claim 但朋友經渣打買Allianz 及BOC 冇,好慘 。所以吾好貪平,一定一定一定搵自己agent/broker 買。重要事情要說3次網上投保係平,但通常呢d plan 的條款比較緊。
happykk
|
MSIG條款有保機場關閉

細節最好上綱DL詳細承保範圍睇
終極熊貓
|
唔同公司,都有唔同plan唔同保費,先有唔同coverage

咩叫好?
minna-no
|
買之前就好似乜都有得賠,
到有事就一條毛都賠唔到;
就本就係魔鬼在細節,永遠唔係保障消費者
wcpcelia    發表於 18-9-8 18:11
艾菲BB
|
我用開保誠包天災引致嘅損失的
Fishqqma
|
minna-no 發表於 18-9-8 02:35

你試過 買左保險 ,有需要claim, 一條毛都冇賠?
ChloeMa
|
我試過東京雪暴,係機場瞓一晚,聯誠咪賠飛機 delay 囉。
seaheart88
|
JO_100 發表於 18-9-7 12:12
如题

我屋企人買保誠。。。佢一出事就同agent問咗agent都答左佢每人有兩萬蚊max因呢次意外令到佢需要買嗰張機票同埋中途需要住多幾日酒店衍生出嚟嘅費用。。

我另外有個朋友就買蘇黎世金。。不過就好似得一萬蚊max 。。酒店就有$2000

當然未完全作實啦因為返嚟真係claim到落袋先真。。
禁上發言
|

Agree
seaheart88
|

你買邊間先。。好多人買嗰陣時就唔留意。。出事去找賠償就原來唔可以呢樣唔可以嗰樣。。

有好多平價嘅旅遊保險只係包delay 。。原來唔包買嗰張機票酒店等額外開支嘅費用
wcpcelia    發表於 18-9-8 18:18
pumpumpurin
|
JO_100 發表於 18-9-7 12:12
如题

身邊剛有朋友攪緊賠償,都係日本,飛機delay左十個鐘,對於reroute 呢個term, 有啲保險公司個定義好緊,一定要更改路線先賠。所以只賠少啲錢
delay, 無賠reroute, 但有啲公司都會賠.
pumpumpurin
|
seaheart88 發表於 18-9-8 07:22
你買邊間先。。好多人買嗰陣時就唔留意。。出事去找賠償就原來唔可以呢樣唔可以嗰樣。。

有好多平價嘅旅 ...

有時留意唔到好正常,QBx 同Prudxxxx 對於reroute一字原來有唔同定義,龍門真係任佢搬。朋友都係找保險業朋友先識得處理。
seaheart88
|
pumpumpurin 發表於 18-9-8 08:15
有時留意唔到好正常,QBx 同Prudxxxx 對於reroute一字原來有唔同定義,龍門真係任佢搬。朋友都係找保險業 ...

我見好多都要轉埋機場走先至可以叫做reroute。。。所以我屋企人出事之後即刻都搵agent問過。。當然今次特別啲啦係機場關閉所以一定要轉機場走。。
我自己就覺得盡量買旅遊保險都搵返自己個agent起碼有咩事都幫得下手。唔使咁徬徨。。不過真係有好多細節專業人士先至識

我都有朋友試過就咁喺櫃員機買佢話買完返嚟想申請賠償填完form都唔知點。。。保險公司又話唔陪但係當然我細節冇問清楚佢啦。。

mamasprits
|

我經朋友買宏利,上年打風delay左1.5天,claim返成萬
cattz288
|

買果時格到最平, 想claim時就claim到足, 世事邊有咁完美
MsBusy
|
cattz288 發表於 18-9-8 08:25
買果時格到最平, 想claim時就claim到足, 世事邊有咁完美
Agree, 真係唔好貪平,
無事當然無問題,到出事claim唔到就話保險無用,
成日見人問邊間最抵,
要保障好一定要睇清楚條款同賠償金額
pumpumpurin
|
cattz288 發表於 18-9-8 08:25

其實唔一定。貴嘅可以好差。(唔開名)