自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pumpumpurin 發表於 18-9-8 08:42
其實唔一定。貴嘅可以好差。(唔開名)

無講過貴一定好, 但有無好平既又cover足先?
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 18-9-8 08:53
無講過貴一定好, 但有無好平既又cover足先?

其實點為之cover 「足」呢?

珍珠宮

Helllokitty 發表於 18-9-8 00:07
我知AXA , AIG , Zurich 有得claim 但朋友經渣打買Allianz 及BOC 冇,好慘 。所以吾好貪平,一定一定一定搵 ...

點解經銀行買無得賠?
我最近買過,好彩沒有需要cliam ,我是在網上買,見AXA、AIG及Zurich一樣可以在網上買,保費同渣打及BOC差不多,睇基本賠賞額及細則也是差不多。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BKsquare 發表於 18-9-8 09:19
其實點為之cover 「足」呢?

咪就係樓主問緊既問題囉~就用今次天災為例, 賠delay定 rerouting? 賠幾多?

放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 18-9-8 09:36
咪就係樓主問緊既問題囉~就用今次天災為例, 賠delay定 rerouting? 賠幾多?
...

下次其他問題又會話cover機場但唔包其他想包嘅嘢
要包曬又話貴

男爵府

cattz288 發表於 18-9-8 09:36
...

其實班飛機都取消咗,又如何會係delay呢?

象牙宮

frombetter 發表於 18-9-8 09:57
其實班飛機都取消咗,又如何會係delay呢?

上次打風朋友班機都取消,佢坐廉航,
要再買機票及訂多2晚酒店,
都claim足。

子爵府

回覆樓主:

其實一分價錢一分貨, 但怕買貴左都未必賠得足。
好似有jm 講 re route 定義是什麼?我之前睇term 都留意吾到。

子爵府

Alex123 發表於 18-9-8 09:20
點解經銀行買無得賠?
我最近買過,好彩沒有需要cliam ,我是在網上買,見AXA、AIG及Zurich一樣可以在網上 ...

我只針對取消行程這部份,今次大阪事件而需要取消整個行程,如果是經渣打網上買Allianz,經中國銀行網上買BOC ,AIG 網上買的旅遊保險是沒有賠償。AIG 網上直銷及經 agent/broker 銷售是2個不同計劃 。AXA 及Zurich 網上直銷及經agent / broker 銷售的是同一計劃。保費我沒比較,只細閲了保單條款就發現真的不同。

子爵府

回覆樓主

以下分別都是網上直銷的旅保:
1)AIG
2) Allianz (渣打)
3)BOC

看看取消行程部分,是不保目的地因惡劣天氣,天災而導致取消行程。

子爵府

回覆樓主

又看看這3份,因惡劣天氣,天災而導致取消行程是受保的。分別是:
1) AIG (經agent/ broker)
2) AXA
3) Zurich

公爵府

牛年勳章

我見大家咁講開, 如果籃十字, 也有限制, 例如

如於旅程開始後,直接因遇上惡劣天氣、天然災難、傳染病、突然爆發涉及已安排乘搭的公共交通工具的工業行動、恐怖主義活動、暴動或內亂而令受保人不能繼續原定的行程而需作改道,可獲賠償因要繼續前往原定旅程目的地的合理及無可避免之額外交通及住宿費用。
2,000 2,000 500 2,000
(額外住宿費用的每天最高賠償額)
8.旅程延誤保障
延誤保障 如因遇上惡劣天氣、天然災難、突然爆發涉及已安排乘搭的公共交通工具的工業行動、暴動、內亂、恐怖主義活動、機場關閉、已安排乘搭的公共交通工具遭騎劫或機件故障,而引致已安排的公共交通工具延誤,受保人可提出以下一項索償:
1,500 900 300 1,500
現金津貼 - 每連續6小時的延誤可獲HK$300現金津貼6;或
10,000 2,000 不適用 10,000
額外旅遊費用 - 延誤連續6小時或以上引致的合理及無可避免的額外旅遊費用6:
須轉乘其他公共交通工具的費用;及
2,000 2,000 500 2,000
b. 海外住宿費用;或
3,000 3,000 1,000 3,000
取消旅程 - 已安排乘搭從香港出發的公共交通工具延誤連續10小時或以上,而導致受保人未能繼續或須取消旅程所引致的費用6。
特別津貼 - 航空公司倒閉 2,000 1,000 不適用 2,000

以上有4 個唔同plan, 所以不同的保額

琥珀宮

Helllokitty 發表於 18-9-8 12:34
又看看這3份,因惡劣天氣,天災而導致取消行程是受保的。分別是:
2) AXA

如果只寫明cover「惡劣天氣 severe weather condition」 ,咁包唔包「地震」呢?

象牙宮

木土土 發表於 18-9-8 13:14
如果只寫明cover「惡劣天氣 severe weather condition」 ,咁包唔包「地震」呢?
...

地震唔係惡劣天氣而係天災喎!
放下自在

子爵府

木土土 發表於 18-9-8 13:14
...

不包。地震是屬於天災,自然災害。通常包惡劣天氣都包埋天災。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

終極熊貓 發表於 18-9-8 00:26
唔同公司,都有唔同plan唔同保費,先有唔同coverage

咩叫好?

冇錯!要睇承保範圍

琥珀宮

Helllokitty 發表於 18-9-8 13:21
不包。地震是屬於天災,自然災害。通常包惡劣天氣都包埋天災。

我睇緊果間只包惡劣天氣但無寫包天災。

去日本,真係要揀包埋自然災難,可以cover地震、火山

男爵府

Blue cross 呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Helllokitty 發表於 18-9-8 12:34
2) AXA

你的回覆實際又有用,感謝分享

子爵府

mariefish 發表於 18-9-8 15:36
你的回覆實際又有用,感謝分享

不客氣,希望幫到大家

wcpcelia    發表於 18-9-8 18:24

首頁

尾頁

跳至