照超聲波,21週Bb得15mm

Alicemama1901
|
Crl 得15mm... 驚驚地... 算唔算細好多?
企鵝仔小P
|
Alicemama1901 發表於 18-9-7 14:12

醫生有冇講d咩呀? 如果冇講 應該冇問題既
|
企鵝仔小P 發表於 18-9-7 14:24
醫生有冇講d咩呀? 如果冇講 應該冇問題既

話正常size,但上網查個size係細左少少...
Nbs
|

21 週 ? CRL 1.5cm ?
CRL 係頭頂到patpat 喎,點會 1.5cm ? 21 週喎
同埋 21 週唔度 CRL 架喎

pkh0207
|
Alicemama1901 發表於 18-9-7 14:12

應該係cm 唔係mm呀
|
pkh0207 發表於 18-9-7 14:52
應該係cm 唔係mm呀

打錯,係15cm
wsyggk
|

有無其它數據呀?頭圍腹圍股骨長嗰d?21 week要分開睇啦喎。不過醫生話正常就無問題啦!

|
wsyggk 發表於 18-9-7 15:08
有無其它數據呀?頭圍腹圍股骨長嗰d?21 week要分開睇啦喎。不過醫生話正常就無問題啦!

...

頭圍正常..
RubyYu07
|
醫生有無點講吖?醫生話正常就得了。
k_yinging
|
最緊要醫生話正常,不用擔心,加油
hamsterma
|

醫生點講?有乜嘢建議
|
k_yinging 發表於 18-9-7 15:44
最緊要醫生話正常,不用擔心,加油

咁佢又無其他野講,話正常。咁係我心多...
freshrose
|
回覆 Nbs 的帖子

係喇, 21 周仲會度CRL? 我過左12W 已經無再度, 都係度頭圍, 肚圍同大腿骨, BB 到21W 唔係已經會圈埋咩, 點度CRL?
JD930
|
Alicemama1901 發表於 18-9-7 14:48
話正常size,但上網查個size係細左少少...

如果醫生話正常梗係信醫生啦
stellalou
|

一般婦產科CRL只會量到12週,12週後會照頭、肚,大腿長度,以計算胎兒體重,再睇下胎兒生長線%
其實12週後,CRL已經唔準的了,因為角度問題會有誤差,未必真是15cm,所以建議你找另一位醫生再檢查過
haha748494
|
醫生話正常就唔洗擔心。
SophieSSS
|
stellalou 發表於 18-9-7 23:49
一般婦產科CRL只會量到12週,12週後會照頭、肚,大腿長度,以計算胎兒體重,再睇下胎兒生長線%
其實12週後 ...

其實我想問股骨長是指哪裡? 我17week去照,其他數據都大幾日,得股骨長細佐一日。 同埋佢重量去到347g, 我見佢寫20week2d,即代表重量過重嗎? 但其他數據只是大幾日,係重量大了2週幾!