夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

已沒有愛情的婚姻, 卻又未到忍無可忍的地部, 有如合作夥伴, 沒有夫妻之實, 大家只因不希望影響小朋友的幸福勉強一起生活, 但代價似乎是犧牲了大人的幸福。
好想聽下有小朋友但選擇了離婚的過來人, 有冇實實在在覺得單親家庭對小朋友的負面影響有幾大? 缺少了父愛或母愛下成長會影響日後的教養或扭曲小朋友價值觀嗎?

我是男,子女年幼,如果真的離婚子女會跟我,經濟能力冇問題,但多數不會再結婚...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 codeblue 的帖子

我自己唔可以接受同屋住關係,試下通過第三者了解兩個人有乜問題,
傾下大家期望對方點做,
如果磨合不到,
我會先分居,
諗清楚遷就不了就離婚。
完整家庭可以冷漠,
單親都可以溫暖,
睇你努力。

水晶宮

回覆樓主:

離婚對小朋友的影響唔太大,
家暴的環境,
缺愛零溝通的環境,
大吵大鬧的日子相比下,
離婚對小朋友的影響濕濕碎

別用小孩做大人感情的借口,
什麼為了小孩才不離婚

難度離了婚他們就會無父無母的孤兒嗎?香港有大到幾小時的車程才能見面嗎?有落後到連電話網絡都無而飛鴿傳書的年代嗎?

你的文字也在說這感情未去到盡頭仍可修補,那就為你口中疼愛的小朋友去卑微1吓,修補1吓,老1輩壞了的東西從不有掉的諗頭,只有想辦法如何修補繼續使用

若盡了你的努力也未能改變這關係也最多打回當初你的諗頭離婚姐

盡過力就無憾

複式洋房

回覆樓主

好大
我呀姨問起我男朋友家庭背景
聽到父母離婚就話唔係咁好

大宅

spikenard 發表於 18-9-7 21:56
離婚對小朋友的影響唔太大,
家暴的環境,
缺愛零溝通的環境,

我就暫不想去談論感情能不能修補,先假設兩個人都能接受不分開生活,但往後的日子關係不會變好也不會變差,最多只能像 roommate 一樣互相尊重並共同照顧小朋友,這對我們來說這是切實可行的,犧牲了的只是大人發展新關係的空間。

我們沒有家暴,也不常爭吵,夫妻之間就是沒有愛情但也不算零溝通,我們會照常陪伴小朋友成長,週末有 family day,假期或會一齊去旅行,離婚的話對小朋友絕不會比現在更好,但究竟差幾遠,影響有幾深我很難想像,因為自己是從一個充滿愛的健全家庭成長,不敢為了自己感情上的解脫對小朋友的長遠發展造成什麼影響~

大宅

回覆樓主

咁點解要離婚?又一齊去旅行,family day 不錯喎

大宅

jamlee309 發表於 18-9-8 00:39
咁點解要離婚?又一齊去旅行,family day 不錯喎

對小朋友來說是不錯的,但對我跟她而言,兩個人只是在合作去完成一個項目,除了小朋友以外,我們再沒其他交流~

禁止訪問

別墅

離婚一定有影響,所以如果純粹係兩人之間(看似)無咗愛情,但沒有第三者,又未去到忍無可忍,或者仲可以繼續一起生活,嘗試下其他相處方法,可能大家喺冇乜壓力下,愛情會不知不覺出返來,而即使都仲係冇愛情,始終都係一家人,佢始終係孩子的媽。當然如果佢之後遇到意中人,你就無謂再用一紙婚書同仔女去縛住佢了。

但睇返你之前有關既貼文,你太太染上不良嗜好,若繼續一齊生活,相信對子女的影響遠比你哋離婚大:試想像他日或許有人上門追債嚇親仔女、又或者第日仔女會學阿媽咁沈迷賭博(唔好以為佢哋受良好教育就唔會賭,而家賭波好容易,又或者識到壞朋友學壞,你估計不到的,你又從小俾錯誤信息佢哋:阿媽都賭啦,贏咗有多啲零用錢賭輸咗都唔緊要有阿爸執手尾)⋯

如果你話仲係愛佢既,咁可以俾最後一次機會佢,同佢講清楚賭博係完全不能接受,勸佢戒賭,你話會陪佢去見輔導,會一直支持同鼓勵佢,如佢唔肯,你就會同佢離婚,即時分居,以後都唔俾佢見仔女(聽落好絕但有需要的,因真係會教壞仔女,又或者佢會咋啼問仔女攞錢,甚至比債主見到小朋友就仲不堪設想,家事法庭都應該會同意),睇下佢點揀。

你一定要做得絕啲,唔好俾佢覺得有退路,例如你歡迎佢鳥倦知還(因你一講咗佢一定揀出去玩多幾轉先,冇錢就返來搵你,有錢就身痕再出去玩過)

如佢仲愛小朋友既應該識揀,如果佢唔願意咁即係佢覺得賭重要過小朋友,永遠唔見都冇所謂,咁一個咁既老婆/阿媽,要唔要都罷。

別墅

小朋友而家仲細可能未明,但第日長大就知你係為大家好。

對小朋友而言,佢哋返學見唔到媽咪,放學返屋企又唔見媽咪,瞓覺佢都未返,你話為口奔馳就話啫,為賭喎,就完全不負責任。冇咗媽咪可能會有少少心靈上既缺失,但如果比佢哋知道有個咁爛賭嘅阿媽嗰種痛心同失望應該更難受。而若你哋冇愛情只係同屋住,亦有機會扭曲小朋友對家庭、愛情既價值觀,結果未必比你哋離婚好。

對你而言,要勉強對住個唔愛嘅人,睇住佢日日去賭唔理仔女,你頂得順嗎?睇你呢幾年應該都忍得好辛苦,放生佢等如放生自己,唔一定要有個女人瞓喺身邊先係幸福嘅退休生活,你仲有一對仔女又有錢可周圍旅行,或發掘多啲其他興趣,識多啲新朋友,一樣可以好開心。

對你太太而言,你咁做係幫緊佢,其實睇佢個款應該一直都唔係咁愛你(唔好介意),我都認識人係喺內地工作時識到個女仔,來香港結婚生仔住夠7年後就話要離婚連仔都唔要,其間佢都係唔駛做嘢有工人唔憂柴米的,分別只是佢唔玩賭但玩買名牌袋同溝仔⋯唔係想一竹篙打一船人,當然真愛都會有, 但聽埋聽埋加埋眼見真係唔少呢啲cases⋯所以如果你都覺得佢唔愛你,放生佢等佢識過第二個當做善事啦。再者,佢冇咗你做靠山冇本錢賭,可能會戒得到,就算被追數,咁大個人要識得自己負責任,你唔再執手尾,等佢撞過板佢就知驚喇。

呢個世代啲小朋友好醒架喇,知道發生緊咩事,就算你哋唔離婚但見你哋貌合神離都呃唔到佢哋,而且離婚普及咗好多,班班學生裡面都有同學仔屋企係父母離異嘅,好少會好似以前咁會俾人笑或被標籤,你唔需要太擔心對佢哋有咩影響,你只要多啲陪小朋友,溝通多啲玩多啲,盡量將影響減到最細就得,你見呢度都有好多單親/再婚嘅 c6/jm 上來發文好多都生活得好好,我見你一向都係個盡責嘅爸爸,相信你做得到,你亦都要相信你小朋友嘅智慧同抗逆能力。加油!並祝安好。

瑪瑙宮

如果協議做好父母親角色, 係長期, 到佢地大到有自己家庭, 你地先再睇下分開定點, 我覺得無不可, 但人係善變, 而且自己高估耐性/耐力, 到你地睇見自己老去, 又無得到另一半慰解/欣賞, 只係每天例行食瞓疴, 會後悔唔珍惜自己時間. 唔係行行下尼个 plan, 是但一个為左个男人/女人又離婚, 咁不如而家離.

大宅

莉莉草草 發表於 18-9-7 23:35
好大
我呀姨問起我男朋友家庭背景
聽到父母離婚就話唔係咁好

我侄女都咁,同啊媽講唔想男友知單親,叫啊媽唔好見男友,啊媽好傷心

琥珀宮

codeblue 發表於 18-9-7 23:49
我就暫不想去談論感情能不能修補,先假設兩個人都能接受不分開生活,但往後的日子關係不會變好也不會變差 ...
咁既然係咁,咪當家人共同生活囉,無問題架,除非諗住再婚,識其他異性,咁就有影響,但你話唔會諗住再婚,如你老婆都係咁諗,咪當家人一齊繼續生活囉,我自己覺得問題不大

大宅

當家人共同生活應該沒有問題, 日後或者有轉機. 但另一半如有不良嗜好, 會影響家庭孩子, 就不如分開好過!

伯爵府

codeblue 發表於 18-9-7 15:47
已沒有愛情的婚姻, 卻又未到忍無可忍的地部, 有如合作夥伴, 沒有夫妻之實, 大家只因不希望影響小朋友的幸福 ...

或者大家先分居睇下點先

大宅

babypig915 發表於 18-9-8 06:23
離婚一定有影響,所以如果純粹係兩人之間(看似)無咗愛情,但沒有第三者,又未去到忍無可忍,或者仲可以繼續一起生活,嘗試下其他相處方法,可能大家喺冇乜壓力下,愛情會不知不覺出返來,而即使都仲係冇愛情,始終都係一家人,佢始終係孩子的媽。當然如果佢之後遇到意中人,你就無謂再用一紙婚書同仔女去縛住佢了 ...

你都好明白我的處境, 本來關於婚姻的問題我都不想多提, 因為目前我正在認真規劃小朋友的教育安排, 順便也想一下「離婚」這個將來有機會發生的可能性和對小朋友帶來的影響。

其實宜家我盡量唔去管佢, 因為我已經再沒有改變她的能力, 再囉嗦只會徒添爭執。現在家裡算是和諧, 但我與她之間對話就只有小孩和家中的瑣事, 兩個人之間沒有愛情和關懷, 晚上各自跟子女睡。賭博繼續成為她的主要消閒記托, 因為她實在沒有其他喜歡做的事, 包括照顧家庭和子女, 雖然她作為媽媽也不是不愛自己的子女, 但面對他們她卻沒有一點耐性, 很容易就怒火攻心, 除了打﹑鬧﹑威嚇就甚麼都不慬, 這根本就是源於她 EQ 和自制能力低下之故, 久而久之, 她就寧願多花時間在麻雀檯上, 讓自己可以在過程中忘卻一切。

雖然這段日子我算是了解一切的前因後果, 卻似乎沒有甚麼我可以做, 當初我決定娶一個同自己文化水平完全不同的人而又認為沒有問題, 主要是建基於一個天真的假設: 就是她會持續尊重我這個一家之主, 然而到最後當我這個假設不再成立, 文化水平等一切衍生的問題也就開始浮現出來。我自認是一個不折不扣的大男人, 但我認為只要個男人係熱愛家庭, 有承擔有能力的話, 做小女人也是幸福的, 到現在我也沒有怪她, 正因為她某些國內女人的素質從一開始我是知道的, 既然是自己選擇, 是對是錯後果也得自己承擔~~

大宅

你處境和我朋友相似
不幸中的大幸的是她們只以此作生活寄託,不是賭身家
朋友只給她固定家用(其實就是賭本), 不再理她了
朋友亦不打算主動要求離婚
可是朋友要出差
好多時照顧家庭及囝囝就只有靠工人及嫲嫲
覺得朋友的囝囝都好可憐

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我老公係單親長大, 我唔知係性格問題,定真係單親嘅影響, 佢性格比較孤僻, 識我之前係唔識同人溝通, 對婚姻未至於有暗影, 但我係佢第一個女朋友, 佢一直想第一個女朋友就係老婆, 不過最大問題係: 佢唔識表達佢嘅父愛, 因為佢無感受過!

我用咗好多心機令到對仔女同佢有多啲interactions, 會痴佢多啲, 因為我唔想歷史重演!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

樓主,這樣的關係一定令你好難受,我自己情況與你相若,我老公的問題是欠債和謊言。我最近參加了個單親小組,希望了解多些,盡力減少對小朋友影響。與你情况一樣,我已經不與配偶再爭吵了,因為無論我怎樣說他情況繼續。我參加的小組叫「風雨同路」,有組員曾接受電台訪問,談談他們離婚後的情況,可能對你有啟發。
http://podcast.hk/2018/09/12/原味生活館-2018-0909-風雨同路人/
http://podcast.hk/2018/08/20/%e5%8e%9f%e5%91%b3%e7%94%9f%e6%b4%bb%e9%a4%a8-2018-0819-%e9%a2%a8%e9%9b%a8%e5%90%8c%e8%b7%af%e4%ba%ba/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

大宅

回覆樓主:

其賓看看這個男人對這個家有冇貢獻和重要性,如果平時他可有可冇,那影响不大。我已離婚5年,頭半年都有些傷心,但現在我和仔過得自由自在,開心快樂!
kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

首頁

尾頁

跳至