自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

小朋友剛返咗N班幾日,同班的同學都係同她差不多同月,或者細小小
老師講返呢個星期情況,話佢無哭,但對事物無反應,唱歌時不跟住做動作,聽故事又麻麻地其他媽咪話他們的小朋友OK,會有動作

想請教下可以點好D,我知慢熱係小朋友的性格,但是來緊想考龍校,慢熱係好難有人收

我自己都無奈,不想評小朋友,但我們是在一個會被評估的制度中,不是龍日後更麻煩

珍珠宮

回覆樓主:

返咗幾日學咋
你返份新工都冇咁快warmup到啦

大宅

回覆樓主

返左幾日咋喎!你過份緊張啦,媽媽。佢而家適應中。過多排睇下點先啦。

水晶宮

回覆樓主:

你家平時有有同佢講英文?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

take it easy, 過幾個月至睇下點.

同埋如果佢本身性格係咁, 係好難改到.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

再觀察吓先

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

可能剛開學,未適應!平時可帶小朋友去公園玩,上興趣班,俾機會佢多接觸人,可能會有幫助

水晶宮

岩岩開學咋WO............
仲有如果係N班......乜都做唔到好正常!!!

回想起,我女N班,都係一舊飯咋,.

侯爵府

回覆樓主

剛返學未適應,媽媽不要太心急,
到佢適應咗熟絡咗,你就會想佢唔好玩得咁癲
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

spikenard 發表於 18-9-7 16:37
你家平時有有同佢講英文?

其實果個係廣東話老師,都好多時間係中文
平時屋企都有英文,姐姐係菲,又有睇英文書

珍珠宮

回覆樓主:

先2歲,俾d時間

大宅

只係返左幾日學呢! 媽媽不要甘心急啦,
想當年我小朋友都好慢熱的,
返左1個月N之後真係開朗唔少,
同埋識得排隊同埋紀律好,
考幾間龍校都有收呢!
俾D時間小朋友, 小朋友好快會適應的,
加油!

子爵府

bosch 發表於 18-9-7 16:46
take it easy, 過幾個月至睇下點.

同埋如果佢本身性格係咁, 係好難改到.

唉,其實我知返學耐咗一定無問題,只是來緊好快就in 龍,龍面試無時間俾佢warm up

公爵府

回覆樓主:

講真, 龍校好多時都係啲家長覺得唔洗煩, 一條龍唔洗搵小學中學, 但我認為揀間啱小朋友嘅唔洗一定要龍。

子爵府

kitty0204 發表於 18-9-7 17:17
只係返左幾日學呢! 媽媽不要甘心急啦,
想當年我小朋友都好慢熱的,
返左1個月N之後真係開朗唔少,

多謝你

子爵府

回覆樓主

唔好擔心啦。我仔N班都係唔多出聲又無乜反應,今年k1多野講又活潑到要佢俾我抖抖

子爵府

回覆樓主

要求太高啦,唔喊已經好好,試吓多啲appreciate 佢

水晶宮

jacobkit 發表於 18-9-7 17:16
其實果個係廣東話老師,都好多時間係中文
平時屋企都有英文,姐姐係菲,又有睇英文書
...

佢對住姐姐時間長,慣聽英文,上課是中文,上課時老師講中文,佢腦仔會先由英文再轉中文,當佢轉到時老師又講左第2樣野,所以老師會覺佢反應唔多活躍有興趣,如果老師轉英文講課,佢實好有反應

解決方法,老師會係手冊講下週教乜,你同佢熟習吓d實物,身邊會出現嗰個話題的野

公爵府

回覆樓主

唔係想潑你冷水,我大女係慢熱的,考k考小一係蝕底啲,佢最後都係抽入一般津小,佢雖然慢熱,但慢慢熟習環境後,啲優點就浮現,老師個個話佢乖、生性。而家九月,年底前要改變小朋友性格有啲難,不如接受同欣賞佢嘅特質,龍幼學位有限,唔慢熱都未必收,平常心吧!

大宅

我小朋友係慢熱型, 對陌生人係會唔揪唔采,
不過就好聽老師話,老師問既, 佢都會回答,
佢好守規則, 外表非常乖巧,
可能龍校一般係大班, 我覺得龍校好重紀律都鐘意收呢類小朋友

首頁

尾頁

跳至