自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

tsung 發表於 18-9-7 17:05
可能剛開學,未適應!平時可帶小朋友去公園玩,上興趣班,俾機會佢多接觸人,可能會有幫助:fortu ...

知道

男爵府

回覆樓主:

我仔細時都係咁,可能因為佢語言,大小肌肉發展遲緩,加上係亞氏仔。不過由k2開始做治療,同埋教佢見任何人都要打招呼。

雖然佢考直私小學都係無間收,當中原因應該係太坐唔定,因佢學術唔錯。但依家小6,可能因為習慣左成日見人打招呼,咁大多數人都會好歡迎佢,讚佢乖,而佢亦因為咁更加自發做一d友善既行為,亦都多左朋友。

至於學習上慢熱唔等於唔識,最初雖然跟唔上,但多d教佢潛而默化係好有效,其實我仔上幼稚園同小學2次都要用一年時間先慢慢適應,但最初難適應唔等於之後差。

大宅

我小朋友剛讀PN時都係慢熱,幸好佢在學校建立到自信心,一年過後變成自信不怕陌生人的小朋友

不是每個小朋友都會主動俾反應,我估你小朋友係觀察型,俾D時間佢

珍珠宮

jacobkit 發表於 18-9-7 15:53
小朋友剛返咗N班幾日,同班的同學都係同她差不多同月,或者細小小
老師講返呢個星期情況,話佢無哭,但對事 ...

先觀察,睇定d。。。究竟係性格,定客觀環境問題。
係性格,先要接受,找一些方法協助,而不是扭轉性格。仲有,係找一間適合他的學校,而不是嘗試改变他去適合學校。我眼見行後者的,結果都不似預期。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我本身都慢熱,幾十年都改唔到

水晶宮

jacobkit 發表於 18-9-7 15:53
小朋友剛返咗N班幾日,同班的同學都係同她差不多同月,或者細小小
老師講返呢個星期情況,話佢無哭,但對事 ...

我女係大B,嗰時啱啱返N班都係咁。我都有諗唔知點算。

但想深一層,我自己細個時都係咁,唔識社交,唔想講嘢。但大大下會自然好啲(雖然到今時今日都唔係好 social 嗰種人)。

首頁

尾頁

跳至