中年先有暗瘡問題

魚兒小寶貝
|
青春期有暗瘡但唔嚴重,後來多生喺背脊,有時m 到下巴生一粒仔,近一兩年開始生喺面上,仲要係大大粒,動輒幾個月先完全好返冇印,好慘 , 用過暗瘡貼茶樹油同痘速消,效果唔大

會唔會係中年賀爾蒙唔同左?
cy101
|
仲有飲食都有影響!
wynnehung
|
我唔肯定係咪荷爾蒙影響, 但我自己都曾經爆到成面都係, 依家就成面印, 每次M前又會爆
唯一自己可以做就係多飲水, 食少D甜野(我戒唔到), 同埋做運動令皮膚KEEP住好D
Hoining
|
魚兒小寶貝 發表於 18-9-7 16:20
青春期有暗瘡但唔嚴重,後來多生喺背脊,有時m 到下巴生一粒仔,近一兩年開始生喺面上,仲要係大大粒:vomit ...

壓力大都會,我有一年塊面爛哂超恐怖,之後身邊問題過咗就回復正常,我有睇中醫調理
魚兒小寶貝
|
cy101 發表於 18-9-7 16:22
仲有飲食都有影響!

飲食冇改變而且我唔好煎炸,一向喜歡食辣但唔常食,但以前食辣都冇乜事
魚兒小寶貝
|
wynnehung 發表於 18-9-7 16:36
我唔肯定係咪荷爾蒙影響, 但我自己都曾經爆到成面都係, 依家就成面印, 每次M前又會爆
唯一自己可以做就係多 ...

咁慘呀,你有冇揸過d 咩維他命D 定E , 我都想知有冇野可有效去印
魚兒小寶貝
|
Hoining 發表於 18-9-7 16:54
壓力大都會,我有一年塊面爛哂超恐怖,之後身邊問題過咗就回復正常,我有睇中醫調理
...

係呀聽過人講壓力大會爆瘡,但我冇壓力問題
wynnehung
|
魚兒小寶貝 發表於 18-9-7 18:02
咁慘呀,你有冇揸過d 咩維他命D 定E , 我都想知有冇野可有效去印
...
我只係搽防曬咋..
一杯凍奶茶
|
wynnehung 發表於 18-9-7 21:54
我只係搽防曬咋..

我一搽防曬任何牌子都出粒粒
vienniech
|
除咗爆瘡果時搽嘢,都要靠平時keep住打理先得啦。我早排開始用每日thursday嘅洗面膏,保持返水油平衡之後明顯出少咗暗瘡,樓主都可以試下呀
chai
|
魚兒小寶貝 發表於 18-9-7 16:20
青春期有暗瘡但唔嚴重,後來多生喺背脊,有時m 到下巴生一粒仔,近一兩年開始生喺面上,仲要係大大粒:vomit ...

我同你一樣,我覺得係荷爾蒙影響。
|
我舊年都係咁
現在額頭好返哂。到下巴。斷斷續續咁。好返又出。好煩
現在戎甜。戎炸。唔食加工食物。多飲水
情況好DD
有時可能小朋友影響左我情緒