對於“洗碗”我真係無話可說。

plumtree
|
呢個題對於某些人嚟講,可能覺得好無聊。因佢地好有辦法,打理家務好有心得,唔會出現我咁呢hea 嘅問題。咁請賜教分享心得。唔好插。

如題。我超憎洗碗。因為我次次洗完一大爛餐碗碟、煲、鑊、煲蓋.....撻地一定係一滴滴水。
有時洗大鑊,我就仲大鑊,腳啦肚腩都濕埋
你地呢?係點㗎?
有時睇東張,見到人地廚房灶枱擺滿一枱雜物,我都諗點洗野呀? 自問我已經一切從簡。旦一洗野呢
0q.cathy
|
洗碗機幫到你
momososo    發表於 18-9-7 21:39
國王陛下
|
我係你朋友 我次次洗完碗都成個肚腩同腳都濕晒
kirstyau
|
plumtree 發表於 18-9-7 16:56
呢個題對於某些人嚟講,可能覺得好無聊。因佢地好有辦法,打理家務好有心得,唔會出現我咁呢hea 嘅問題。咁 ...

洗碗機
油麥麥
|
一係用洗碗機,一係著圍裙+溫柔D去洗碗,慢慢來,熟能生技,洗多D吸收經驗
無話可說
|
唔好開咁大水,慢慢洗囉
洛婷
|
呢個題對於某些人嚟講,可能覺得好無聊。因佢地好有辦法,打理家務好有心得,唔會出現我咁呢hea 嘅問題。咁 ...

洗碗碟機啦
叮妹
|
我厨房所有煲,鑊得一個,碗筷碟得幾隻,因冇興趣煮食,一切從簡。我洗完碗肚腩大肶地下會濕唒
八婆仔@
|

我都係洗完成身濕晒,但我好愛洗碗同抹廚房架
maymay220hk
|
由幾歲洗到宜家幾十歲
吾想洗都洗到慣
吾想做都要做
為有一路洗碗一路爆歌聽
自我麻醉
mameme
|
呢個問題, 我好鬼矛盾 我好憎掂啲油膩汚漕碗碟, 但洗完又好有治癒感.
teresayan07
|
唔明點解手碗個身同地下會濕?
我從來都未試過 wor....
Ho_BB
|
tsung
|
買洗碗機
starbuckscoffee
|
回覆 plumtree 的帖子

有可能係個枱面高度太高唔岩你, 你想像如果洗碗既姿勢對手係向上, 咁D水就會由手掌流落手肘滴落地。但如果枱面較低的話, 你個姿勢會向下傾咁水就唔會流落手肘。
仲有如果肚腩位置會濕可以加個水擋, 淘寶唔貴或者墊塊手巾等D水唔好流落地
ewater    發表於 18-9-9 04:56
123cheers
|
你個升盤係咪好細?
之前舊屋升盤好細,大湯煲係放唔到入去盤底裝水洗,我地都係洗得好呢hea!
後來裝修換個大升盤,即時洗得好爽!又快又唔會洗到d水周圍彈
吉蒂0603
|
一邊整餸煮餸一邊洗緊d用具,快手腳d,咁正式開餐後,就唔會咁多碗碟要洗 ! 感覺會輕鬆d和快d。
felicesmile
|
唔會, 細水 d 分批洗, 洗完放好晒碗碟再洗鑊, 抹爐頭。 唔會成地水㗎。
meek
|

我都係洗碗會洗到成個肚腩胃腩位濕晒嘅人,自從我喺偉大嘅淘宝買咗條膠邊之後,就冇事喇,你參考下 (如果係洗嘢彈出嚟嘅水會擋到,如果勁多水漏出嚟就冇辦法,因為佢只係啜住個邊,唔係密封咗條邊)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
boccioni    發表於 18-9-7 19:55
tingloveyin915
|
我都好憎冼碗,所以上年買左冼碗小機,早買早享受,可以un un腳