加拿大護照+回鄉證..

teresayan07
|
請問小朋友香港出世.. 因爸爸有加藉.. 已有加拿大護照.. 同時亦有香港身分證同特區護照..
最近幫囡囡申請左回鄉證..
但親戚警告.. 如果加拿大政府知道你有回鄉證.. 佢地有機會取消囡囡既加拿大護照..
請問真有其事嗎?
龍山仔仔
|
teresayan07 發表於 18-9-7 17:18
請問小朋友香港出世.. 因爸爸有加藉.. 已有加拿大護照.. 同時亦有香港身分證同特區護照..
最近幫囡囡申請左 ...

我老公係香港出世,所以有香港身分證,細個跟屋企移民咗去加拿大所以有護照,而家亦都有回鄉證~乜事都冇發生過~
Myy4.myy4
|

加拿大唔係可以dual citizenship嘅咩?
teresayan07
|
龍山仔仔 發表於 18-9-7 17:47
我老公係香港出世,所以有香港身分證,細個跟屋企移民咗去加拿大所以有護照,而家亦都有回鄉證~乜事都冇 ...

你老公係因為移民而有加藉..
但我囡係因為佢爸爸而有加藉.. 係第二代 citizen..
唔知會唔會分別?

我親戚咁講我都有 d 驚..
佢話幾年前加拿大出 notice 話如果有回鄉證就會被取消加拿大護照..
但我全日反轉左領事館網站都搵唔到佢所講既 notice..

其實我應該有唔少加藉港人有回鄉證..
有回證鄉會被取消加拿大護照咁大件事..
點解好似從來無聽過..

不過回鄉證唔申請都申請左.. 見步行步..

teresayan07
|
Myy4.myy4 發表於 18-9-7 17:53
加拿大唔係可以dual citizenship嘅咩?

係囉.. 我親戚話可以有特區護照同香港身分證+ 加拿大護照係無問題..
但唔可以有回鄉證..
手指仔
|
完全無聽過。。。。回鄉卡係基於佢響香港出世,係永久居民而有。。

加拿大係移民國家,幾也萬人雙重什至多重國籍,所以應該無人理有回鄉卡。。反而大陸只可有一個國籍,但大部份都唔會報告政府。。

我唔知你因咩事噤驚。。 你做人父母同佢攞個加拿大國籍之前冇check清楚㗎咩? 唔明就打電話或者email去問唔好聽啲三姑六婆講囉
teresayan07
|
手指仔 發表於 18-9-7 18:14
完全無聽過。。。。回鄉卡係基於佢響香港出世,係永久居民而有。。

加拿大係移民國家,幾也萬人雙重什至多 ...

點解驚?因為已經攞左囉..
無check清楚? 就係因為已經 check 左好耐..
點解唔打電話?中國唔承認雙重國籍.. 好多人都係瞞住.. 打去問都係得官方答案..
wclaw1220
|
回覆 teresayan07 的帖子

你唔申報放棄中國國籍
中國政府都當你係中國人

Maggie519
|
我朋友一家三口都係加籍,佢地全部香港出世,回流返香港住超過廿年,據我所知佢哋全家三口都有回鄉卡,返大陸亦係用回鄉卡,另外佢地係加拿大住既屋企人亦都大部份有回鄕卡,返大陸同樣用回郷卡,從未聽過佢地比人取消加拿大戶籍
teresayan07
|
Maggie519 發表於 18-9-7 18:21
我朋友一家三口都係加籍,佢地全部香港出世,回流返香港住超過廿年,據我所知佢哋全家三口都有回鄉卡,返大 ...

mandy952
|

調返轉講,大陸嗰邊知你有加拿大護照會取消回鄉證
sf013hk
|
呢單野似乎源於幾年有過一個爭議: 香港或澳門加拿大移民擰住加拿大護照登機番中國。但地勤人員查呢班人既護照係無中國簽證。咁就照手續唔俾上機(因為如果航空公司俾上機引而又俾中國打回頭, 除左你要接佢番轉頭,仲要罰錢)。
但呢班人就擰個回鄉証出來話佢地有入境証明。
但班鬼佬鬼知你回鄉証係咩黎架咩(講真,回鄉証連個正式英文名稱都無), 呢件事最後鬧到上加拿大既外交部。外交部就講明如果你渣加拿大護照去中國要申請中國簽証。但如果你偷偷地, 例如係由香港, 用回鄉証入境中國。咁加拿大政府就不當你係境外加拿大公民, 無領事保護。
但是否最近有進一步政策去處理呢一班擰住回鄉証既加拿大"公民" 點呢就真係不得而知。
teresayan07
|
mandy952 發表於 18-9-7 18:24
調返轉講,大陸嗰邊知你有加拿大護照會取消回鄉證

... 呢個我知...
所以好似上面個 sis 話點解我唔打去問....
呢樣野根本係兩邊瞞.. 你打去問人地會比咩答案你?咪又係官方答案..
teresayan07
|
sf013hk 發表於 18-9-7 18:28
呢單野似乎源於幾年有過一個爭議: 香港或澳門加拿大移民擰住加拿大護照登機番中國。但地勤人員查呢班人既護 ...

我諗我親戚應該係講呢件事.....
happeecc
|
sf013hk 發表於 18-9-7 18:28
呢單野似乎源於幾年有過一個爭議: 香港或澳門加拿大移民擰住加拿大護照登機番中國。但地勤人員查呢班人既護 ...

如果搭埋Air Canada 又用埋自座check-in 就一定吾得囉
teresayan07
|
happeecc 發表於 18-9-7 18:39
如果搭埋Air Canada 又用埋自座check-in 就一定吾得囉

所以重點係... 唔好由加拿大直飛中國?
咁其實加拿大政府點知你有無回鄉證..
Reminder
|

不信
slowlycat
|
全家除咗我之外都同時有你所講嘅證件,從來無聽過有咁嘅規定
teresayan07
|
slowlycat 發表於 18-9-7 19:16
全家除咗我之外都同時有你所講嘅證件,從來無聽過有咁嘅規定

Thanks
Poyau
|
teresayan07 發表於 18-9-7 18:44
所以重點係... 唔好由加拿大直飛中國?
咁其實加拿大政府點知你有無回鄉證..
...

中國政府不發入境簽證除非放棄中國國籍

http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20160623/taa1_r.htm