自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

happeecc 發表於 18-9-9 07:22
你個女有沒有valid 的特區護照?
有就一定沒有問題,佢哋只係要睇特區護照,不會問你其他國籍。你也沒有必 ...

我個女有特區護照,下㳄返香港我會同個女力,謝謝你

伯爵府

回覆樓主

https://johnklon.blogspot.com/2014/07/blog-post_4.html?m=1

可能樓主姑仔係講呢個C-24 法案。早幾年係嘈得好勁,不過Trudeau 上台後話會除消,但我無follow up 依家係點。

男爵府

回覆樓主:

冇問題,可以拎回鄉卡,加拿大准雙重國藉
題外話啲人話要特區護照先可申請回鄉卡,我從未拎過特區護照,上次申請回鄉卡冇問過我攞, 而家十年己過, 而家係咪改左,如果要renew, 一定要先拎特區護照先准拎回鄉卡?

反而我兩個女只有加藉冇香港身份證,我老爺想帶佢哋返大陸,要申請中國簽證。
問中旅社,佢哋話我女出世紙父母出生地係寫Hong Kong, 佢簽證唔會批,要我哋改出世紙父母出生地做China 先
實在太煩,慳返我地一齊唔駛回鄉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

teresayan07 發表於 18-9-8 07:50
佢淨係話加國公民去中國要簽證...
「回鄉證」呢樣野佢答唔到我..

政府既標準答法...

既然加拿大政府冇講有回鄉證既人會喪失加籍, 你咪當阿女 keep 到加籍.

我住歐洲小國, 早幾年聽網友講拎外國護照+回鄉證返大陸係冇問題. 唔知而家點. 我一向覺得唔好由外國直接去大陸. 我亦唔會揀經大陸轉機, 除左怕空管外, 仲有唔知大陸幾時會改政策. 大陸政策話變就變, 我領教過幾次真係嘔血, 我出發前點將佢地d 千字文資料煲都爛都冇用, 幾個官網唔update.

大宅

aibaba 發表於 18-9-9 08:29
題外話啲人話要特區護照先可申請回鄉卡,我從未拎過特區護照,上 ...

早兩日我renew無出show過特區護照,職員亦無問,不過我知小朋友要show特區護照

大宅

j87cheung 發表於 18-9-9 05:07
咁請問如果換轉,加拿大出世,有香港永久居民身分,係咪即係拎唔到回鄉証(因為唔係香港出世)?
...

我呢個朋友既兄弟姊妹既小朋友有d係你呢個case,當中有人有拎回鄕卡,但詳情我吾清楚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

aibaba 發表於 18-9-9 08:29
題外話啲人話要特區護照先可申請回鄉卡,我從未拎過特區護照,上 ...

最好向你住果邊既中國領事館申請, 貴同麻煩都冇法, 咁做最穩陣. 早幾年灣仔果個中國外交部同我講, 小朋友首次申請中國簽證要響居住國申請, 不過我個仔個case 唔同... 早排都有jm 都話首次申請簽證要響居住國申請.

或者你返開香港時, 去外交部肯唔肯接受申請. 又平又方便, 但排隊時間真係好長.

男爵府

bosch 發表於 18-9-9 09:36
最好向你住果邊既中國領事館申請, 貴同麻煩都冇法, 咁做最穩陣. 早幾年灣仔果個中國外交部同我講, 小朋 ...

係呀係呀。。 第一次要居住國申請
我地分別響加拿大同香港都嘗試問過
不過而家問題係佢要我改啲女出世紙
改父母出生地做中國,唔可以寫香港
我網上幫啲女申請出世紙時有drop down menu揀父母出生地,有Hong Kong我梗係揀Hong Kong架啦
點知中國個邊話唔得 。 邊有人會走去改出世紙資料架。。煩成咁我放棄左
或者到非回鄉不可既時候再算

大宅

回覆樓主:

我全家人都係第一代&第二代加拿大籍,禁多年都冇問題喎

寶石宮

2023年兔年勳章

sasa@uk 發表於 18-9-9 07:37
這是真的,不會發簽證
但是可以拿回鄉證入境的,我在英國遇到同一說法,不會在我護照上發簽證,當時在英國 ...

係呀 加拿大報章都有講過

https://www.mingpaocanada.com/van/htm/News/20170112/vab1h_r.htm

瑪瑙宮

aibaba 發表於 18-9-9 09:46
係呀係呀。。 第一次要居住國申請
我地分別響加拿大同香港都嘗試問過
不過而家問題係佢要我改啲女出世紙

無可能改出世紙喎... 呢個建議堅離地.

中國領事館點講?

fyi (留意最尾果段)

https://www.sinoquebec.com/portal.php?mod=view&aid=62660

如果有非回鄉不可既情況的話, 趁未到呢個momment 返一次大陸好d.

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Poyau 發表於 18-9-9 11:06
係呀 加拿大報章都有講過

https://www.mingpaocanada.com/van/htm/News/20170112/vab1h_r.htm

Oh

珍珠宮

bosch 發表於 18-9-9 06:18
中女客服可以不理. 你個女係香港出世, 有特區護照丫麻? 申請回鄉咭時根本唔會過問佢有冇 ...

回鄉證申請表上面有條係問定 declare (無記錯嘅話) 你願唔願意放棄外國國籍

呢點我好肯定,因為幾年前我表妹喺加拿大返黎,想報個短線團返大陸玩,於是去搞回鄉證。佢 hk 出世細個移民去 CAN,相都影埋,但見到呢條就放棄咗。之後我都驚咗排,因為我自己同仔都整咗回鄉證

樓主,其他 jm 話齋,加拿大可以 dual citizenship,唔使擔心失去加籍。其他嘢無謂擔心。大陸有心要拉一個加籍華人,到時又甩唔到中國籍啦!有事嘅時侯領事保護權呢啲真係字面嘢,加拿大又憑乜問中國攞人

寶石宮

2023年兔年勳章

JD930 發表於 18-9-10 06:54
Oh

有外國國籍理應申請唔到回鄕證

JD930    發表於 18-9-10 12:20

寶石宮

2023年兔年勳章

zitzai 發表於 18-9-10 07:50
回鄉證申請表上面有條係問定 declare (無記錯嘅話) 你願唔願意放棄外國國籍

呢點我好肯定,因為幾年前我 ...

攞回鄉證 即自認有中國籍 何來領使保護

珍珠宮

Poyau 發表於 18-9-10 11:46
攞回鄉證 即自認有中國籍 何來領使保護

意思係就算無回鄉證,一個加籍華人用 passport + visa 入,有起事上來,加拿大點努力政府做幾多嘢,都無實際牙力去同阿爺要人

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Poyau 發表於 18-9-10 11:45
有外國國籍理應申請唔到回鄕證

Oh

首頁

尾頁

跳至