請教:電解水機 vs 瀘水器

sumbaby2011
|
請教各位,電解水機 vs 瀘水器,邊個輸出的水質會較好? 邊樣對身體健康好啲?

(唔知兩者在瀘水的水質有無分別呢?)

請各位多多指教,thanks!
Poyau
|
都想知
sumbaby2011
|
大家可唔可以分享吓呢?
三棵樹
|
其實係兩樣野…………
濾水器主要功能係濾水,過濾雜質同異味
電解水係將水利用電鍍板將水變成偏酸 or 偏鹼,酸性水同鹼性水又有唔同用途

有個朋友,佢個女嚴重濕疹,個咀好似馬騮咀咁,全身無忽好肉,佢初頭裝左係電解水機喺厨房,要成3皮,跟住再裝一個專for沖涼用嘅電解水機喺浴室,都成皮野,佢話個女用左之後啲皮膚靚番晒!不過佢講喳,我無見到佢個女,證實唔到。
sumbaby2011
|
三棵樹 發表於 18-9-8 03:41
其實係兩樣野…………
電解水係將水利用電鍍板將水變成偏酸 or 偏鹼 ...

我主要目的係過瀘食水,放在大陸用。

btw, 電解水機有項功能係可以將水變為「純水」,即係淨化食水,咁咪即係在「變鹼」或「變酸」之外,另一瀘水功能?係咪可以咁樣理解?
Amy1974
|
回覆 sumbaby2011 的帖子

有人話信胡穌得水牛,自己諗諗咯。

參考資料:

Q 在什麼情況下不適宜飲用鹼性離子水?
A 腎病患者、用來服用藥物、嬰兒。

http://www.panasonic.hk/chinese/products/health-care/aqua/alkaline-ionizer/tk-as66.aspx#!/(faqid:17172)

相信科學數據,還是相信廣告 (台灣環保署飲用水資訊網)

https://dws.epa.gov.tw/drinkwater/inform/infor03.htm

麥兜媽
|
Amy1974 發表於 18-9-8 07:25

sumbaby2011
|
Amy1974 發表於 18-9-8 07:25

其實,我目的係搵部機過瀘食水,
而且係在大陸用,
兼且有老有少,亦有身體較弱者,
所以想搵部可靠可以有良好過瀘食水效果的瀘水機。

至於,是否酸性鹼性水,都唔係太重要,
最緊要是可以有淨化食水作用。

請問,有無推介? thanks!

Jen_Rowen
|
我公司為左同事健康裝左電解水,幾皮野,因為其中一個老闆屋企有裝,話飲左身體好(醫濕診我是第二次聽過是得既),我仔10個月大,之前都用電解水沖奶,而又真是好左(當然我地要咩水返屋企啦)
yucl_hk
|
三棵樹 發表於 18-9-8 03:41
其實係兩樣野…………
電解水係將水利用電鍍板將水變成偏酸 or 偏鹼 ...

幾時出左浴室電解水機? 咪要超勁出水量?

平時廚房的電解水機, 出水好慢, 成10秒先ㄧ杯水!
三棵樹
|
yucl_hk 發表於 18-9-8 08:05
幾時出左浴室電解水機? 咪要超勁出水量?

平時廚房的電解水機, 出水好慢, 成10秒先ㄧ杯水!

我唔知有無記錯個牌子叫三和 ……
我無問詳細,我自己就覺得唔需要電解水,有濾水器已OK. 自己用緊amway,amway都有出浴室用嘅濾水器
三棵樹
|
sumbaby2011 發表於 18-9-8 07:51
而且係在大陸用,

我自己用左Amway 十幾年,連鉛都可以過濾到,一定無得輸
sumbaby2011
|
三棵樹 發表於 18-9-8 12:03
我自己用左Amway 十幾年,連鉛都可以過濾到,一定無得輸

Amway 係代理,定係瀘水器牌子名?
guigui82
|
sumbaby2011 發表於 18-9-8 07:51
而且係在大陸用,

樓主,以你嘅要求,濾水器已足夠,可以搵部靚啲嘅。
補充一下, 電解水機不單只出酸性水或鹼性水, 電解水含有活性氫, 能中和自由基提高免疫力, 這點才是電解水的賣點。
sumbaby2011
|
guigui82 發表於 18-9-8 14:04
樓主,以你嘅要求,濾水器已足夠,可以搵部靚啲嘅。
補充一下, 電解水機不單只出酸性水或鹼性水, 電解水含有 ...

瀘水器,我在香港用道x頓, 過瀘效果一般。 就瀘水器而言,仲有無其他牌子可以推介? 3M值得考慮嗎?(唔知仲有邊啲牌子可以推薦呢?)

你講的電解水機,可以做到中和自由基,提升人體免疫力,係咪要幾萬元一部那類呢?
(我見panasonic有出電解水機,價錢大衆化,約4000至5000幾元,係咪應該無中和自由基的效果呢?)
sumbaby2011
|
Jen_Rowen 發表於 18-9-8 08:01
我公司為左同事健康裝左電解水,幾皮野,因為其中一個老闆屋企有裝,話飲左身體好(醫濕診我是第二次聽過是 ...

可唔可以pm俾我你公司用緊個部電解水機的牌子呢?唔該晒!(我想了解多啲呢類機的特點,thanks!)
Jen_Rowen
|
sumbaby2011 發表於 18-9-8 16:30
可唔可以pm俾我你公司用緊個部電解水機的牌子呢?唔該晒!(我想了解多啲呢類機的特點,thanks!)
...

當時HR講好貴。同事飲多d。都歡迎拎水返屋企比老人家小朋友飲。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sumbaby2011
|
Jen_Rowen 發表於 18-9-8 16:35
當時HR講好貴。同事飲多d。都歡迎拎水返屋企比老人家小朋友飲。

thanks!
guigui82
|
sumbaby2011 發表於 18-9-8 16:23
瀘水器,我在香港用道x頓, 過瀘效果一般。 就瀘水器而言,仲有無其他牌子可以推介? 3M值得考慮嗎?(唔 ...

3M我唔清楚, 濾水器可睇下Everpure, 美國的。
關於電解水機,我係用上面jm講嘅牌子, 係貴啲,二萬幾,但保用5年, 一般可用10年以上。我朋友用左6年幾, 出嚟嘅水仲係好好(即活性氫含量仲係好高)
至於P牌, 我唔會考慮, 佢嘅電解板面積好小, 電解效果唔會好, 亦唔come用。
love2talk
|
Jen_Rowen 發表於 18-9-8 16:35

我老公都買咗呢個喺屋企用

我又唔覺有咩好