自己接放學/坐校巴

Belovedjohnjohn
|

小一學生返多14日夏令時間放1:30, 坐1.5hr 校車返到屋企要3:00先食lunch, 惟有小息同
係校巴都食少少小食
6:30 breakfast 7:10 出門返學 3:00 lunch
5:30 dinner 8:30瞓覺
10月轉冬令放學3:00
6:30 breakfast 12:00 學校 lunch
15:00 放學 16:30 返到
17:30 dinner 20:30瞓覺
每日得4個鐘係屋企,減45分鐘食晚飯, 3個鐘內要做哂功課+溫書+玩。
我10月生第二胎, 大家覺得10月仲繼唔繼續坐校車好? 坐校車要90分鐘以上, 自己接就20-45分鐘內
公公就反對坐校車, 答應幫我接放學
我自己諗好唔好10月請公公幫手, 坐完月11月就自己每天揹埋細B去接放學
Belovedjohnjohn
|
我真係心痛6歲人仔咁辛苦, 雖然佢仲係覺得坐校巴好開心。。。。。短期內搬唔到, 要搬最快都可能要2019年
魔怪媽媽
|
Belovedjohnjohn 發表於 18-9-7 22:39
小一學生返多14日夏令時間放1:30, 坐1.5hr 校車返到屋企要3:00先食lunch, 惟有小息同
係校巴都食少少小食
6 ...

如果可以我會自已接放學, 90分鐘坐校車太浪費時間
A仔媽咪
|
真心問,由邊度去邊要坐咁耐校車?登小朋友辛苦
wcpcelia    發表於 18-9-8 17:46
pretty_cat
|
如果你有多個小朋友,都係焗搭校巴。無得選擇。
C.Humphrey
|
3點先食lunch,大人都頂唔順啦,習慣又唔健康!
|
首先要講埋出發地點同學校地點,有無一程車到,落車要行幾耐,自己接送20-45分都有差距,20分鐘係搭咩車?
如果唔係校車成90分鐘,就必定揀校車,因為揹著個滿月b,落風打風會好廣煩。所以要睇地點校程再決定。
我是憤怒
|

3:00 食lunch 跟住5:30 食dinner

charity1017
|
其實小息時間都好短,根本唔會食得飽。有D校車系唔給食野,坐1.5hr校車真系好慘,就算幾辛苦都好寧願自己接送,起碼一日既時間唔會就甘浪費
Phyllisyam
|
真的要諗清楚,我就是要湊細B焗搭校車,湊住一個去接真的很辛苦,朝早又要整醒細B送返學,晏就細B都要午睡,仲有打風落雨呢,小學3號風球都要返學架
Poyau
|
學校安排有問題 放1:30無lunch
LokYauYau
|
Belovedjohnjohn 發表於 18-9-7 22:41
我真係心痛6歲人仔咁辛苦, 雖然佢仲係覺得坐校巴好開心。。。。。短期內搬唔到, 要搬最快都可能要2019年
...

暫時坐校車,坐完月再看情况。6歲,9點瞓6點起身都仲可以。
不過,恕我直言,你選校早知學校有多遠,依家又話6歲人仔搭90分鈡車辛苦,咁仲揀呢間。

Yanyan0904
|

大人辛苦啲都要,我大女k2,細女3個零月,我都係自己接送大女,我住村屋落雨我果邊仲煩,唯有包實啲細女,俾大女著雨嬲,小學我零願用撘校巴既時間去同大女食早餐精精神神去返學好過
再唔係同大果個轉間近啲既學校
日月水火
|
A仔媽咪 發表於 18-9-7 22:45
真心問,由邊度去邊要坐咁耐校車?登小朋友辛苦
同問
yiuki
|
可以的話辛苦d自己接,好過坐咁耐校車
日月水火
|
LokYauYau 發表於 18-9-7 23:37

暫時坐校車,坐完月再看情况。6歲,9點瞓6點起身都仲可以 ...
X2

KCBaby2011
|
Belovedjohnjohn 發表於 18-9-7 22:39
係校巴都食少少小食
6 ...

坐1.5hr 校車,大人都攰,何況小朋友日日如是,來回3小時車程!太辛苦了吧
kavenzou
|
公公肯幫,交通方便,你又放心嘅,就吾好坐校車
kavenzou
|
charity1017 發表於 18-9-7 23:28
其實小息時間都好短,根本唔會食得飽。有D校車系唔給食野,坐1.5hr校車真系好慘,就算幾辛苦都好寧願自己接 ...

吾好話食飽,我仔(升小一)同我講小息只夠時間飲兩啖水
kirstyau
|
個半鐘校車,太誇張了